Menu

Razgovor sa specijalistom: Higijena usta

Četiri pitanja. I četiri odgovora stomatologa Gerta Iblagera.

Home » Lepota » Razgovor sa specijalistom: Higijena usta - 10.2016

Doktor stomatoloških nauka Gert Iblager objašnjava kako se pravilno peru zubi i šta se dešava tokom profesionalnog čišćenja zuba.

Da li je dovoljno prati zube dva puta dnevno?
Čak i nakon temeljnog pranja zuba četkicom za zube, 30 procenata površine zuba ostaje neočišćeno. To stvara idealne uslove za bakterije koje izazivaju karijes. Da bi se stiglo i do skrivenih prostora između zuba, treba redovno koristiti konac za zube, interdentalne četkice ili tečnost za ispiranje usta. Zubar će vam najbolje pokazati kako se to radi. Ako desni krvare prilikom čišćenja zuba koncem ili pranja četkicom to može biti znak zapaljenja desni. Krvarenje se može zaustaviti redovnom i temeljnom negom zuba. U suprotnom, treba posetiti zubara i rešiti problem.

Lepi zubi najlepše pokazuju osmeh od srca.

Osmeh. Lepi zubi najlepše pokazuju osmeh od srca.

Da li je fluorid u pastama za zube štetan?
Ako se proizvodi za zube sa fluoridom pravilno upotrebljavaju, ne postoji bojazan od neželjenih efekata. Fluorid se u pastama za zube dozira u veoma malim količinama i precizno je prilagođen upotrebi. Fluorid štiti zube na nekoliko načina. S jedne strane, fluorid podržava taloženje minerala iz pljuvačke na zubnu gleđ. Na taj način se popravljaju mala oštećenja u zubnoj gleđi i smanjuje se rizik od karijesa. S druge strane, fluorid se brine za to da bakterije koje izazivaju karijes stvaraju manje štete u usnoj duplji i stvaraju odbrambeni štit na površini zuba.

Šta se dešava prilikom profesionalne higijene usta ili čišćenja zuba?
Kućna nega zuba se nekada ne može izboriti sa naslagama bakterija na zubima i dekolorizacijom zuba. Zbog toga zubari savetuju da uzmete u obzir redovnu profesionalnu higijenu zuba i čiššćenje. Na taj način se odstranjuju kako tvrde tako i meke naslage, kao i dekolorizacija površine zuba i naslage koje se nalaze u međuzubnim prostorima. Dakle, dolazi se do mesta do kojih kućna nega zuba nikako ne može da stigne. Redovna profesionalna nega zuba produžava vek mostova, krunica i
implanta. Profesionalna higijena zuba je posebno važna kod ljudi sa povećanim rizikom od karijesa i zapaljenja desni, sa zubnim nadoknadama (krunicama, mostovima, implantima itd.), u slučaju problematičnog rasporeda zuba i ograničenja u ličnoj higijeni, na primer zbog povreda, istrošenih zglobova, invaliditeta ili neuroloških oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest ili multipla skleroza. Ceo tretman traje između 30 do 45 minuta i nije bolan, u najgorem je slučaju samo neprijatan.

Roditelji treba da peru deci zube sve dok ona ne krenu u školu i dok ne počnu lepo da pišu i razviju neophodnu motoriku ruku kako bi bolje koristili četkicu za zube.

Mlečni zubi. Roditelji treba da peru deci zube sve dok ona ne krenu u školu i dok ne počnu lepo da pišu i razviju neophodnu motoriku ruku kako bi bolje koristili četkicu za zube.

Sa koliko godina treba početi sa pranjem zuba?
Mlečni zubi su posebno podložni bakterijama koje izazivaju karijes pa je zbog toga bitno da se prvi zubi redovno peru vodom nakon svakog obroka. Za to se koriste posebne navlake za prste ili male meke dečije četkice za zube. Tek od druge godine prilikom pranja zuba može da se koristi manja količina dečije paste za zube. Bitno je da deca pod nadzorom nauče da pravilno operu i isperu zube, i da ispljunu ostatak. Roditelji treba da peru deci zube sve dok ona ne krenu u školu i dok ne počnu lepo da pišu i razviju neophodnu motoriku ruku kako bi bolje koristili četkicu za zube.

Odgovorao
Doktor stomatoloških nauka GERT IBERLAGER
Specijalista za bolesti usta i vilice u Zekirhenu na Valerze

Prema gore
OKViše informacija