Active Beauty
Nega kože u sauni

Kada je napolju hladno, sauna, spa i topla kupka su ugodna i topla alternativa.

Nega kože u sauni

Dosta vam je zime? Kada se zima uvuče pod kožu, a tmurno vreme polako počne da utiče na raspoloženje, vreme je za kratki predah u toplom. Dan proveden u spa centru, prijatno veče u sauni ili mirišljava kupka u kadi kod kuće najbolje su rešenje za poboljšanje raspoloženja i negu kose, kože i tela.

Redovni odlasci u saunu koji podstiču znojenje, kao što je to popularno u Finskoj, čiste telo i dušu i jačaju imunološki sistem. Međutim, od pauze na toplom korist nema samo imuni sistem, već i ceo organizam: Jača se kardiovaskularni sistem, opterećeni mišići se regenerišu i podstiče se smanjenje faktora stresa. Pored toga, poboljšava se cirkulacija i snabdevanje tela kiseonikom nakon čega je koža glatka a ten blistav.

Pre odlaska u saunu moramo da znamo neka osnovna pravila. Ona glase: ne pijemo alkohol, ne prejedamo se i nismo bolesni jer bi to bilo preveliko opterećenje za telo. Poseta sauni doduše može da spreči prehladu ali ne i da je izleči. U saunu ne nosimo pirsing, nakit, ni metalne šnale za kosu jer pri zagrevanju mogu da nam spale kožu i kosu. Ako ste skloni rozacei ili imate izražene kapilare, nanesite na pogođena mesta kremu koja hladi odnosno pokrijte ih vlažnim maramicama kako toplota ne bi dodatno širila krvne sudove.

Oznojite se propisno u sauni

Pre nego što uđete u saunu, istuširajte se. Ako u spa centru postoji termalni bazen, topla kupka će vam pomoći da se aklimatizujete. Cirkulaciju možete da podstaknete masažom četkom. Zatim dobro osušite kožu jer se vlažna koža ne oznoji tako lako.

Idealno bi bilo da u saunu odete dva do tri puta po osam do petnaest minuta. Između seansi i nakon što završite sa saunom osvežiće vas kratka šetnja na otvorenom. Znoj uvek isperite hladnom vodom, sve ostalo će uništititi efekat saune. Ako želite, možete da odete i u parno kupatilo. Vlažnost vazduha u parnom kupatilu možete da iskoristite za piling tela. Nakon pilinga ostavite smesu da kratko deluje u parnom kupatilu, a zatim je jednostavno isperite. Meka koža je zagarantovana!

U sauni i parnom kupatilu možete da pružite savršenu negu i svojoj kosi. Zbog toplote i pare pakovanja za negu kose tamo imaju naročito intenzivno dejstvo. Prijemčivost kože za aktivne materije nakon znojenja ostaje povećana neko vreme nakon znojenja. Zato preporučujemo da nakon poslednjeg odlaska u saunu stavite masku za lice i negujete telo bogatim losionom za telo.

Velnes sa mirisom mora

Nešto dobro možete da priuštite sebi i u hladnom godišnjem dobu. Na primer, thalasso kupku. U spa centrima voda se obogaćuje morskom solju, algama, odnosno blatom što divno opušta zahvaljujući boji i mirisu mora. Morsko blago takođe sadrži mnogo vitamina, minerala i mikroelemenata koji štite i neguju kožu. Kombinacijom sa drugim thalasso tretmanima dejstvo može da se pojača. Velnes centri često nude pilinge solju i blatom, a zatim pakovanja sa algama i muljem.

Spa osećaj kod kuće

Ako više volite da se opustite kod kuće, unesite malo mora u svoju kadu. Soli za kupanje iz Mrtvog mora podstiču obnavljanje ćelija, jačaju imunološki sistem, pročišćavaju disajne puteve i umiruju nerve. U zavisnosti od količine vode za pravu kupku će biti potrebno oko kilogram i po soli. Time se postiže koncentracija kao u ljudskoj krvi što pogoduje apsorpciji minerala i mikroelemenata. Idealno je provesti petnaest minuta na temperaturi od 37 stepeni. Ako težite osećaju ultimativne lakoće, sadržaj soli možete da povećate na 20 do 25 procenata i bestežinski plutate u svojoj kadi. Duboko opuštanje je zagarantovano!

Kao i u spa centru, program uživanja možete po želji da obogatite i kod kuće. Maske za lice imaju posebno intenzivno dejstvo tokom kupanja, losione za telo i obloge za telo najbolje je da primenjujete odmah nakon kupke. Ako želite čvršću kožu, isprobajte proizvode na bazi smeđih algi koji podstiču metabolizam i stvaranje kolagena. Često se kombinuju sa zelenim algama odnosno planktonom koji značajno hidriraju, podstiču regeneraciju i obezbeđuju bliastavi ten.