Menu

Negovanje i održavanje tetovaža

Tetovaže kao prava umetnička dela.

Home » Lepota » Nega » Negovanje i održavanje tetovaža - 05.2019

Svi ljubitelji tetovaža trebalo bi da posvete pažnju dobroj pripremi, održavanju i nezi kože.

Tetovaže danas pripadaju Lifestyle-u mnogih ljudi. Oni su izraz ličnosti, sećanja, stavova… Ali bez obzira koji motiv krasi žensko ili muško telo: Svi ljubitelji tetovaže treba da obrate pažnju na dobru pripremu kože pred tetoviranje, na prvo održavanje kože posle tetoviranja i generalno negu kože.

Postupak pripreme

Pravilna nega pre tetoviranja je tema broj jedan. Jedan do dva sata pre termina potrebno je istuširati se mlakom vodom da biste temeljno očistili kožu i uklonili mrtve ćelije kože posebno na delu gde se vrši tetoviranje. Nakon toga koža se ne maže kremom. Brijanje odabranog dela kože za tetovažu treba da uradi tato majstor. Ukoliko je koža baš u vreme termina za tetoviranje iritirana ili oštećena opekotinama nastalih od sunca, najbolje je odložiti termin za drugi put.

Prvo održavanje

Najvažnije mere neposredno nakon uboda preuzimaju tato majstori. Na kraju krajeva, tetovaža je otvorena rana koju treba profesionalno tretirati. U većini slučajeva, tetovaža je oblepljena folijom koja ostaje na koži preko noći. Nakon toga koža se može pažljivo oprati pH neutralnim sapunom i mlakom vodom. Ne treba da se koriste parfmisani gelovi za tuširanje, a koža se suši samo nežnim tapkanjem svežim peškirom. Koža treba da se suši nekoliko minuta pre nego što se u tankom sloju nanese krema ili lekovita mast. U narednim danima ponovite postupak dva do tri puta dnevno. Prve kupke, bazeni, dugo tuširanje i sunčanje su tabu tema u prvih nekoliko nedelja. Bavljenje sportom takođe treba malo da sačeka, jer znoj može uticati na sporije zarastanje ranica. I ni u kom slučaju nije poželjno češati! Ako se formira korica tj krastica, sačekajte dok se sama ne odlepi.

Mere negovanja

Ako je krasta potpuno nestala, može se mazati i uobičajenim losionom za telo. Ko redovno i tokom leta koristi kremu sa visokim faktorom za zaštitu od sunca i njome štiti svoj bodi art, uživaće duže u njemu. Ukoliko se ne pridržavate ovih koraka tetovaža će brže izbledeti. Ukoliko leti udobno ležite u hladu umesto na jakom suncu, nećete samo zaštititi svoje umetničko delo, već i ostatak vaše kože.

Prema gore
OKViše informacija