Active Beauty
Preko brda i dolina

Pažnja, postaje prljavo.

Preko brda i dolina

Kad običan džoging postane suviše jednoličan, možete da postavite prepreke na putu. Pažnja, postaje prljavo!

Svako ko započne sa trčanjem, mora da se izbori sa brojnim preprekama. Prvo se pojavljuje vaše drugo ja koje vamne daje ni da obujete patike. Pokušava da vas odvuče na neku ležaljku ili sofu. A onda obuća: Još je nova, tesna, niste navikli na njih i brzo postaje prepreka koju nosite na samim stopalima. A kada konačno izađete, onda vam priroda podmeće svašta, od teško premostivih grana i debla, preko ivičnjaka ili stepenica, do barica ili udarnih rupa. Drugim rečima: Poslednja stvar o kojoj kao početnik sanjate je trčanje sa realnim preprekama.

Prljavi i srećni: Zajedno trčati kroz blato ne samo da jača mišiće, već I osećaj zajedništva.

Nakon nekoliko godina vežbe sve već izgleda drugačije. Vaše drugo ja je pripitomljeno i trči samo i poslušno uz vas, „bez povoca”, obuća je meka kao duša, kamenje na putu za vas je prijatna masaža stopala, a preko prepreka skačete kao mlada srna. Uskoro hvatate sebe kako napuštate uobičajene staze da biste trčali po novim terenima. Postepeno birate sve neprohodnije terene – da biste na kraju shvatili: Trčanje sa preprekama je upravo ono što ste sanjali!

Moglo bi da vas zanima

More, tako blizu

Na sreću, za ambiciozne sportiste amatere koji rado pri trčanju traže prepreke ima sve više ponuda. Kao osnova često služi i parkur, tokom koga veoma često treba savladati različite nekonvencionalne vežbe spretnosti. Neki put treba savladati blatnjavu jamu, drugi put veštačku stenu ili barikadu od guma. Kod ekstremnih trka sa preprekama preskače se i preko zapaljenih plastova sena ili se roni kroz ledenu vodu. Takve manifestacije su omiljene i kod gledalaca, izrastaju u male festivale i nude tematske programe svojoj publici.

Čisto džogirati u parku može svako. Kod trke sa preprekama u prirodi aktiviraju se sva telesna čula.

Dosta sa etikecijom

I za učesnike je važnije zajedništvo koje je potrebno za prelazak staze nego vreme: Timski duh i zajednička iskustva su važniji od pobede, radi se o učestvovanju i o deljenju doživljaja, najbolje na društvenim mrežama, gde se dele slike blatom prekrivene parkur trkačice koja se upravo penje uz neki konopac i na taj način ostavlja utisak, a ne uz pomoć tesnih trenerki i sveže opranog konjskog repa na trkačkoj milji koja život znači. Ovaj sport pritom može da pruži mnogo više od kolekcije fotografija. Zbog različitih i delom veoma neuobičajenih pokreta trenirajuse mnoge grupe mišića. U zavisnosti od parkura, nošenje lanaca, guma ili drugih teških predmeta može biti deo zadatka, a omiljeno je i ljuljanje na konopcima ili na šipkama, odnosno bacanje koplja – što na sasvim drugačiji način oblikuje nadlaktice u odnosu na samo trčanja. Uz to je potrebna i izdržljivost, a važna je i ravnoteža: na primer, prilikom balansiranja na deblu ili Slacklinesa.

Začetnikom modernog trčanja sa preprekama smatra se trka Tough Guy Race održana 1986. godine u engleskom gradu Perton, jedna od najomiljenijih, najpoznatijih i najstarijih ekstremnih trka sa preprekama na svetu, koje su veliki izazov i za uvežbane parkur trkače. Iako je prevod imena trke „trčanje jakih tipova”, i mnoge žene trkačice prelaze distancu od 18 kilometara i savladavaju pri tom 21 prepreku. Ovde se probija kroz bodljikavu žicu od 50 cm visine i to kroz blato, puzi se kroz tunel prečnikaod jednog metra, roni kroz ledene ribnjake, penje na visinu od deset metara i trči kroz vatru. Kotizacija je 100 funti i sa njom se finansiraju dobrotvorna udruženja kao što je britansko udruženje za borbu protiv raka ili organizacija za zaštitu životinja Mouse Farm.

Ispod žice, preko vode

Na evropskom kopnu se tokom cele godine takođe mogu naći brojni izazovi za trkače koji cene težak teren. Čitavih 42 kilometra i brojne spektakularne prepreke savladalo je u aprilu hiljade ljubitelja adrenalina na Mud Masters-u u holandskom Haarlemmermeer-u. Tako su, na primer, morali da osvoje Pyramidenberg Toetanchamon Steps probijajući se pod klaustofobičnom žicom kroz blato ili da se na Monkey- Bars-u održavaju iznad vode. U trci Spartan Race koja se održava u mnogim gradovima – između ostalog i u Beču, može da se bira nivo težine. Spartan Spring sa najmanje pet kilometra i više od 15 prepreka (koje se nazivaju obstacles) predstavlja dobar početak za početnike, ali je koriste i Elite starteri kao probnu stazu. Prema proceni organizatora, Spartan Super se „sa stazom dugom preko 13 kilometara i preko 20 prepreka poredi sa bojnim poljem”. On dovodi učesnike „do finiša samo zahvaljujući njihovoj jakoj volji”. Drugo ime za Spartan Beast je „grozna trka na napornih 20+ kilometara i sa preko 25 prepreka” koja napreže trkače do njihovih granica. A

kada i to nije dosta, možete da se prijavite na SpartanEndurance-Events, na primer na Ultra Beast, sa više od 40 kilometara i preko 60 prepreka, ili na Hurricane Heat 12 Hours, fizički i mentalno naporan Teambuilding sa individualnim zadacima. TRČANJE U DOBROTVORNE SVRHE. I kod Celtic Warrior Dirt-Run-a u burglanskom Zillingtal- u takođe se nude različite duge staze i različiti nivoi prepreka. Početnici startuju sa sedam, a iskusni se usuđuju i na 50 kilometara. Pri tom ih „koči” 360 veštačkih i prirodnih prepreka, među kojima i jedno jezero. Kod mnogih trka sa preprekama se pored zabave i sporta radi i o nekom dobrom cilju. Celtic Warrior takođe nije izuzetak, kao ni Muddy Angel, prva evropska trka po blatu za žene koja se već nekoliko godina održava u brojnim gradovima Nemačke, Cirihu i Beču.

Moto ove manifestacije, čiji deo prihoda se izdvaja za organizaciju koja se bori protiv raka dojke i obezbeđuje pacijentkinjama sa ovom bolešću besplatna mesta za sedenje, glasi: „Rak se prljavo bori – to umemo i mi.” Mogu da se prijave učesnice svih nivoa fitnesa. Bilo da ste mladi ili stari, bilo da trčite ili hodate – pet kilometara dugi parkur začinjen duhovitim i blatnjavim preprekama, može da se pređe u zavisnosti od lične kondicije. Blatnjavim anđelima se savetuje da povedu svoje sestre, majke, ćerke, drugarice, komšinice i koleginice – u grupi je faktor zabave još veći.

Sve je suviše ekstremno?

Ako neko želi da celoj stvari priđe ležernije i da prvo malo trenira za trku ili jednostavno ne želi da se kupa u blatu, svakako ne mora da se odrekne svega. Po uzoru na dobre stare trim staze, danas se na mnogim mestima razvija fitnes- parkur u šumama, ali i u gradskim parkovima. Pored toga, sve češće se otvaraju takozvani Motorički parkovi, na primer u okruzima Beč 10 i Beč 22, kao i razni kalistenični parkuri, na primer u Runtastic Fitness parku u Lincu ili u narodnom vrtu Workout Arena u Gracu. A ako u blizini nema nijedne fitnes hale, trčanju sa preprekama ništa ne stoji na putu. Na kraju krajeva, sve je i u urbanom i u seoskom okruženju već uređeno sa preprekama od balvana, drveća, ribnjaka i potoka u šumi, pa sve do parkovskih klupa, stepenica i gradskih zidina. Uz malo kreativnosti možete i sami da sastavite svoju putanju sa preprekama. Sve što vam još potrebno je nekoliko ljudi spremnih na fizički izazov, sa kojima možete da prevaziđete sve prepreke. A ako niko nema vremena? Ostaje ono vaše drugo ja, koje postaje sve pripitomljeniji pratilac.

Ovde postaje grubo

Trka sa preprekama

Motorički i avanturistički parkovi

Kalistenični parkur

Za trening

Dodatan trening