Menu

More, tako blizu

Pripreme za godišnji odmor.

Home » Inspiracija » Putovanje i saveti za putovanje » More, tako blizu - 06.2018

Jadranska obala ima mnogo mesta za nova otkrića.

Mare Adriaticum, kako se Jadran zove na latinskom, privlači ljude stotinama godina. Na njegovim obalama su građeni gradovi, neki su obnavljani neki nisu, ali je i dalje IN za letnju svežinu i zadovoljstvo odmora. Ovaj bočni basen Sredozemnog mora proteže se na dužini od 800 kilometara sa prosečnom širinom od 160 km. Preko moreuza „Otrantska vrata” Jadran je povezan sa Jonskim morem. Jadran je dobio ime po italijanskom gradiću Adria. Sklonost komšija sa severa možda je uslovljena i istorijski. U vreme austro-ugarske monarhije, postojala je železnička linija između Beča i Trsta. Morske banje, kao što je Opatija u Istri, i danas ostavljaju utisak svojim vilama iz doba Habsburga. Do Jadranskog mora možete da stignete za nekoliko sati. Vozom ili automobilom se možete odvesti pravo u bezbrižne letnje dane sa mediteranskom klimom, toplom vodom i hladom borova. Sve veći broj ljudi otkriva svoja tajna mestašca, daleko od hotelskih tvrđava po kojima je Jadran, nažalost, godinama bio poznat.

Bosna i Hercegovina

Deo obale Bosne i Hercegovine je dug 24 kilometara. Letnje turiste privlači obalsko mestašce Neum, sa šetalištem pored mora i šljunkovitom plažom. More je ovde posebno mirno jer ga štiti uvala poluostrva Pelješac. Savet: Povoljnije cene nego u susednoj Hrvatskoj!

Italija

Italijanska obalska linija duga je 7.600 kilometara, a jedan njen deo pokriva Jadran. A izvan poznatih letovališta u regijama Furlanije i Venecije ima još tajnih predloga. U najsigurnije i najčistije plaže ove zemlje ubrajaju se one na obali regije Emilija-Romanja. Ova obala se smatra veoma pogodnom za porodice. Savet: Od sezone 2018, voz dovozi ekološki svesne putnike iz Austrije na letnje vikende direktno do Riminija.

Lepše od Caorle

I region Marke je okružen brojnim peščanim plažama. U najlepše delove spadaju impozantne stenovite obale Rivijera del Konero. Plaže su okružene stenama i živopisnom vegetacijom, a do njih se može stići samo čamcem ili okolnim putevima. Slikovita obala Traboki nalazi se na jadranskoj obali, na jugu regije Abruco. Karakterišu je tradicionalne „Trabocchi”, drvene kuće za ribolov. Nacionalni park Punta Aderči privlači svojom kristalno čistom vodom i netaknutom prirodom kako plivače tako i ronioce. Regija Apulija čini štiklu italijanske „čizme”. Savet: Kada ste već tamo, nemojte da propustite da vidite i formacije stena u Baia delle Zagare. Možete da uživate u kupanju i na plažama Vignanotica i Mattinatella.

Hrvatska

Od hrvatskih 6.278 kilometara obale, više od 4000 kilometara su ostrva, stene i grebeni. Samo 50 od 1.244 ostrva u Hrvatskoj su naseljena. Hrvatska ima veoma mali broj peščanih plaža, među kojima je plaža na ostrvu Susak, zaliv Lovrecˇ na ostrvu Brač ili hrvatska najduža peščana plaža „Queens Beach” (Ninska Laguna Beach) kod Nina. Tri kilometra duga plaža sa pogledom na planinu Velebit od koga ponestaje dah posebno je omiljena kod porodica, jer se nalazi u plitkoj uvali. Rab važi za ostrvo bogato peskom i ima preko 22 peščane plaže. Jedna od omiljenih je Rajska plaža.

Makarska rivijera u srednjoj Dalmaciji ubraja se u najlepše delove Jadranske obale. Na 60 kilometara ređaju se primamljive uvale, slikoviti gradovi i gusti borovi. Najlepša kupališta su gradska plaža Makarske, kao i šljunkovite plaža Cvitačka i Ramova. U blizini mesta Baška Voda, Podgora i Gradac nalazi se još puno lepih mesta. Savet: Plaža Vrulja je jedinstvena i zbog svojih podzemnih izvora slatke vode. Okružena je stenama i do nje možete doći samo pešice ili čamcem.

Ostrvo Dugi otok u Zadarskom arhipelagu je bogato upečatljivim uvalama – kao Sakarun sa svojim finim, svetlim kvarcnim peskom.

Slovenija

Jadranska obala u Sloveniji nema ni 50 kilometara. Glavno mesto je mondenski Portorož sa svojim prelepim hotelima, wellness centrima i bulevarima. Piran je slikovit, romantičan i malo mirniji. I Izola sa svojom plažom pogodnom za decu deluje skromno, dok u starom gradu Kopru pijačni život vri. Možete se kupati u pograničnom Ankaranu i voziti bicikl po kopnu. Savet: Slovenačka morska so je nadaleko poznata po svom visokom kvalitetu. Solane u Sečovlju kod Portoroža su istovremeno nacionalni park prirode i banja. U Thalasso banji Lepa Vida nude se kupke, masaže i slani pilinzi pod vedrim nebom.

Albanija

Albanija se (još uvek) smatra tajnom među evropskim zemljama. Pa opet, ova zemlja može da ponudi obalu od preko 360 kilometara. Vlora, treći po veličini grad, okružen je brojnim netaknutim jadranskim plažama. Malo niže Jadran kod Otrantskih vrata ulazi u Jonsko more. Odavde se pruža albanska rivijera do daleko na jug. Plaže kod mesta Ksamila, Himara, Dhërmi i Drymades važe za naročito slikovite: tirkiza voda i srebrni pesak opasan planinama. Savet: Šetnja sa pogledom na obalu u nacionalnom parku Llogara.

Crna Gora

Na preko 200 kilometara duge crnogorske obale rasporedilo se 117 plaža. Delovi poznatog Kotorskog zaliva spadaju u svetsku kulturnu baštinu UNESCO. Naročito omiljen kod kupača je Risan. To je jedan od najstarijih gradova i nalazi se u krajnjem unutrašnjem uglu zaliva, okružen visokim krečnjacima. Pored mnogobrojnih plaža, Risan nudi mogućnost da se prošetate po planini Orjen.

Crnogorska rivijera pruža se od Budve do Bara. Stari grad Budva nudi venecijansku arhitekturu, okruženu srednjevekovnim gradskim zidinama. Kod kupača su naročito omiljene plaže Mogren, Fine Sand, Jaz, Trsteno i Sveti Stefan. Porodice se dobro osećaju u mestašcu Petrovac: 2000 sunčanih sati godišnje, peščane plaže i puno vegetacije.

Na jugu Crne Gore nalazi se jedan mali svet od peska, vetra i talasa. Velika Plaža je peščana plaža duga 13 kilometara sa malim dinama. Ona počinje u Ulcinju, najjužnijem gradu zemlje. Pet kilometara dalje možete se prošetati u Valdanosu kroz maslinjak od 17.000 stabala.

Od Herceg Novog se ide čamcem do „Plave pećine”. Ovde se reflektuju sunčevi zraci i stvaraju izvanrednu plavu boju.

 

Prema gore
OKViše informacija