Menu

Savet stručnjaka: Intolerancija na laktozu

Internista dr. Kurt Kunig piše o intoleranciji na laktozu.

Home » Zdravlje » Savet stručnjaka: Intolerancija na laktozu - 02.2018

Internista dr. Kurt Kunig piše o intoleranciji na laktozu.

Što je tačno intolerancija na laktozu?

Laktoza ili mlečni šećer sastavni je deo mleka koji se u tankom crevu pomoću enzima laktaze razgrađuje na dva jednostavna šećera radi bolje probave. Ako nema dovoljno laktaze, nerazgrađena laktoza dospeva u debelo crevo gde dolazi do vrenja pod delovanjem bakterija. Pritom se stvaraju gasovi i organske kiseline koje mogu da uzrokuju nadutost, grčeve u želucu i proliv. Do 20 posto stanovništva razvije intoleranciju na laktozu nakon mlađe dečje dobi pri čemu je individualno koliku količinu mleka osoba može da podnose.

Kako se određuje intolerancija na laktozu?

Dijagnoza se postavlja na bazi testa daha, a postavljaju je lekari specijalisti za unutrašnje bolesti i alergije. Kod testiranja se popije čaša vode koja sadrži laktozu nakon čega se u vremenskim razmacima mernim instrumentom meri nivo vodonika u dahu. Povišen nivo vodonika ukazuje na intoleranciju na laktozu. Najmanje osam sati pre testa (otprilike od 19 h prethodnoga dana) pacijent ne bi smeo ništa da jede i trebalo bi da pije više vode. Takođe nije dozvoljeno pušenje ni žvakanje duvana. Vodeći lekar može da vam pojasni koje dodatne mere je potrebno sprovesti kako biste se adekvatno pripremili.

Na što treba obratiti pažnju pri intoleranciji na laktozu?

Kako biste izbegli tegobe, potrebno je trajno izbegavati prehrambene namirnice koje sadrže laktozu ili unositi u organizam enzim laktazu u obliku praha kako biste mogli da svarite mlečni šećer. Odgovarajući preparati moraju da se uzimaju pre unosa prehrambenih namirnica koje sadrže laktozu. Pritom treba obratiti pažnju na to kako je laktoza sadržana u brojnim gotovim proizvodima, keksu, čokoladi, sosovima, ali i lekovima. Napici od kokosa, soje ili pirinča su zamena za mleko i ne sadrže laktozu. Proizvodi od kozijeg ili ovčijeg mleka nisu alternativa jer i oni sadrže laktozu. Sadržaj laktoze u lekovima je najčešće previše nizak da bi stvarao neke probleme.

 

Prema gore
OKViše informacija