Menu

5 strategija koje nam pomažu da se opustimo

Svi znaju šta je stres. Zato: smanjite stres – evo kako.

Home » Život » Savet » 5 strategija koje nam pomažu da se opustimo - 06.2020

Žene osećaju veći stres jer balansiraju između domaćinstva, vaspitanja dece, posla i porodičnog života. Zbog toga često ne mogu da zaustave misli koje im se stalno vrte u glavi. Već smo naučili kako da bolje rasporedimo zadatke i oslobodimo se besa. Ali kako možemo da smanjimo stres? Kako uspevamo da se nakon stresne situacije opustimo sa namerom da uvedemo relaksirajuće trenutke u svakodnevicu i da stresu ostavimo što je moguće manje prostora u budućem životu. Sestre bliznakinje i spisateljice, Emily i Amelia Nagoski znaju odgovor na to – jedna od njih je dirigent hora, a druga seksualni pedagog.

 

Kako telo reaguje na stres?

„Stres je neurološka i psihološka promena koja se dešava u vašem telu kada se suočite sa pretnjom – faktorom stresa.“ Telo reaguje oslobađajući adrenalin i na taj način povećava dotok krvi u mišiće. „Kortizol nas drži stalno u pokretu, endorfini pomažu da ignorišemo delikatnost neke situacije. Srce kuca brže, krvni pritisak raste i disanje se ubrzava.“

Jer to je najvažniji evolucijski cilj tela: da pobegnete i da unesete u mišiće kiseonik i energiju – ili da se borite. Obe metode su usmerene ka okončanju ciklusa reakcija na stres. A to je danas teže nego ikada.

 

Oslobodite se stresa: zašto nam je tako teško da se opustimo

Danas postoji mnogo više stresa nego u kamenom dobu: banke otkazuju kredite, nastaju problemi sa partnerom, posao nas preplavljuje… Lista potencijalnih izazivača stresa je beskonačna. Međutim, ne možemo ni da izbegnemo previše posla, otkažemo kredit, niti možemo da bežimo, da se borimo protiv njih ili da ih ubijemo poput vuka koji nas napada. Pa, šta možemo da uradimo kako bismo efikasno prekinuli ciklus reagovanja na stres?

„Morate da uradite nešto što će da pošalje poruku vašem telu: sigurna sam. U suprotnom ćete da ostanete u stanju u kome se transmiteri i hormoni smanjuju, ali se nikada ne javlja osećaj opuštenosti.“ Sestre Nagoski su u svojoj knjizi „Stres“ navele nekoliko saveta o tome kako uspešno možemo da pobedimo i smanjimo stres:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 saveta o tome kako da naš stres (tobože) „ispari“ u vazduhu

  1.  Bavljenje sportom

Fizička aktivnost signalizira mozgu da smo uspešno preživeli pretnju i da smo sigurni u telu. „To je najefikasnija strategija za okončanje ciklusa reagovanja na stres. “

 

  1. Razgovor sa nepoznatom osobom

„Opuštena, ali prijateljska društvena interakcija prvi je spoljni znak da je svet sigurno mesto.“ Čak i ako uglavnom pomislimo kako bismo više voleli da nas saputnik u vozu ostavi na miru. „Međutim, izgleda da se ljudi osećaju ugodnije kada imaju pristojan i opušten razgovor sa susedima.“ U vreme krize tokom korone, može da vam pomogne uspostavljanje novih kontakata putem interneta ili online igrice, chat ili forumi za povremena dopisivanja.

 

  1. Dozvoli da ti dam poljubac od 6 sekundi

„Za tako dugačak poljubac morate da se zaustavite i budete svesni da vam se ova osoba sviđa, da joj verujete i osećate naklonost prema njoj. Kada sve to osetite, taj poljubac signalizira vašem telu da ste sigurni. “ Ako partner za ljubljenje nije dostupan, zagrlite tokom 20 sekundi osobu koju volite i kojoj verujete. Ima isti efekat.

 

4.   Mislima savladajte svaki stres

Lezite udobno. Zatim jedan za drugim zategnite pa opustite svaki mišić u telu. Počnite od nogu, a završite sa licem. Delovima tela,  za koje posebno osetite da su napeti, posvetite više vremena. Dok to radite, „zamislite vrlo jasno i iz dubine srca da ćete savladati svaki stres sa kojim se suočite.“ kako savetuje seksualni pedagog Emily Nagoski.

 

  1. Dišite duboko

Disanje pogotovo pomaže u lakšim stresnim situacijama ili kada samo želimo da se malo opustimo. Tada bi trebalo da dišemo duboko i sporo, a tokom dugačkog izdisaja obratimo pažnju na to da izdahnemo sav vazduh iz pluća, sve dok ne uvučemo stomak.

Prema gore
OKViše informacija