Active Beauty
Spirulina: Sve što treba da znamo o ovoj superhrani

Šta sve ova, kako se smatra, superhrana zaista može?

Spirulina: Sve što treba da znamo o ovoj superhrani

Algama se pripisuje izuzetno mnogo zdravstvenih efekata. Šta ova modrozelena čudotvorna alga zaista može – a šta ne?

Postoje razne vrste superhrane – počevši od domaće superhrane, kao što su bobičasto voće, laneno seme i orašasti plodovi, pa sve do čia semena i akai bobica. A sada je tu i spirulina. Smatra se da ova alga između ostalog jača imunološki sistem. Odlučili smo da stavimo ovu modrozelenu čudotvornu algu pod lupu:

Spirulina: Stvarni efekat ili dobra promocija?

Šta je zapravo spirulina?

Alga spirulina ubraja se u najstarija živa bića na planeti Zemlji. Pripada rodu cijanobakterija (ranije: modrozelene alge) a kolokvijalno se naziva „mikroalgom“ ili „slatkovodnom algom“. Danas nam je ova, kako se smatra, superhrana poznata pre svega kao sastojak zelenih smutija ili sušena kao dodatak ishrani u obliku praha ili tableta.

Zdravstveni benefiti

Konzumaciji alge spirulina pripisuje se mnoštvo prednosti po zdravlje. To ne treba da čudi jer već prvi pogled na nutritivne informacije brzo baca u senku prednosti mnogih drugih životnih namirnica. Veruje se da ova čudotvorna alga, između ostalog, pomaže u prevenciji srčanog udara, a zbog antioksidanasa koje sadrži delotvorna je i kao sredstvo protiv starenja. Osim toga, veruje se da ona jača imunološki odgovor, što se pozitivno odražava na prevenciju raka i ublažava simptome alergije i dijabetesa. Jedini problem je to što za sada nema studije koja bi ovo dejstvo stvarno dokazala.

Spirulina: Šta se krije u njoj?

Nema sumnje da je spisak sastojaka koji se nalaze u spirulini impresivan. Međutim, postoje važne tačke u vezi s hranljivim materijama na koje treba da obratimo pažnju pre uzimanja ovog dodatka ishrani.

Sastojak protein

Spirulina se smatra jednom od životnih namirnica koje su najbogatije belančevinama. Alga sadrži oko 60 procenata proteina. Neobično je i to što ovaj protein sadrži sve aminokiseline koje su neophodne za život i time se smatra „potpunim“ – što je prilično neobično za biljne izvore proteina.

Zvuči savršeno? Ne sasvim. Čak i u najvećim dozama prah odnosno tablete ne podmiruju naše dnevne potrebe za proteinima. Zbog toga je bolje da se odlučite za proizvode od celog zrna i mahunarke jer sadrže visokokvalitetne proteine. Međutim, kada se primenjuje kao dodatak ishrani nema razloga za izbegavanje spiruline!

Sastojak vitamin B12

Pored velikog udela belančevina, spirulina ima i veoma visok sadržaj vitamina i gvožđa, kalcijuma, selena i magnezijuma. Vegani se posebno oslanjaju na modrozelenu algu zbog vitamina B12 koji ona sadrži, jer se ovaj vitamin inače nalazi samo u proizvodima životinjskog porekla.

Važno je da znamo da spirulina sadrži vitamin B12 uglavnom u neaktivnom obliku, tako da u velikoj meri organizam ne može da ga preradi. Isto, nažalost, važi i za gvožđe koje sadrži. Za to postoje mnoge zdrave alternative poput lanenog semena, mahunarki, mesa ili ovsenih pahuljica.

(Eko)bilans

Činjenica je da modrozelena alga sadrži mnogo korisnih sastojaka. Naučni dokazi o pozitivnim efektima koje spirulina zaista ima na zdravlje ljudi tek treba da stignu. Pored toga, spirulina se kao i čia, mača i slični proizvodi pridružuje grupi uvezene superhrane. U tom pogledu ni ekobilans nije najbolji. Uprkos tome što njena efikasnost još nije naučno dokazana, nema razloga da ne isprobate kako spirulina deluje na vaš organizam.