Postoji ceo niz proizvoda koji su označeni kao superhrana – od lokalne superhrane, kao što su zdravo bobičasto voće, lanene semenke i orasi, do šipka i pasjeg trna. Razgovarajmo malo o spirulini. Da li je tačna tvrdnja da bi spirulina trebalo da jača imuni sistem?

Šta je spirulina?

Alga spirulina jedno je od najstarijih živih bića na zemlji. Pripada rodu cijanobakterija (ili: modrozelene alge), a kolokvijalno se naziva i „mikroalga“ ili „slatkovodna alga“. Danas ovu takozvanu superhranu poznajemo prvenstveno kao sastojak recepata za zelene smutije ili sušenu kao dodatak ishrani u obliku praha i tableta.

Delovanje spiruline: najvažniji odgovori

1. Da li je spirulina dobar izvor vitamina B12?

Ako odlučite da se veganski hranite, morate da uzimate u obliku dodataka ishrani određene hranljive materije poput vitamina B12. Često se kaže da je spirulina dobar izvor vitamina B12. Ipak, to je upitna teorija. Premda spirulina sadrži vitamin B12, čovek može da ga metaboliše samo u malim količinama. Nažalost, spirulina ne deluje kao veganska zamena za meso.

2. Šta moramo da znamo o gvožđu i spirulini?

Iako spirulina sadrži gvožđe, preporučljivo je da budete na oprezu. Konzumacija spiruline čak može da izazove nedostatak gvožđa! Kaže se da spirulina ne samo da veže toksične teške metale u telu (zbog čega se za alge često kaže da imaju detoksikacijska svojstva), već ona vezuje i gvožđe. Takođe, morate da budete oprezni prilikom uzimanja lekova istovremeno sa spirulinom – moguće su interakcije.

3. Koja je razlika između spiruline i hlorele?

I spirulina i hlorela su alge koje se prodaju kao superhrana. Važna razlika krije se u tome što hlorela sadrži više hlorofila od spiruline, čiji je latinski naziv takođe izveden na osnovu tog svojstva i znači otprilike nešto „malo zeleno“. Tačna je tvrdnja da spirulina sadrži više proteina nego hlorela. Međutim, preporučena dnevna doza od dva grama spiruline ne doprinosi znatno, nažalost, ishrani bogatoj proteinima.

4. Može li spirulina da pomogne kod bolesti?

Ne. Često se šire mitovi kako spirulina može da pomogne kod bolesti kao što su alergije ili kako može da doprinese mršavljenju, ali ne postoje studije koje to zapravo dokazuju. Neki ljudi čak imaju i alergijsku reakciju na spirulinu. Dalje, spirulina ne jača imuni sistem – naprotiv, izaziva nedostatak gvožđa. Spirulina zato definitivno nije sredstvo za jačanje imuniteta. Čak ni brojne hranljive materije koje sadrži nemaju dodatnu zdravstvenu vrednost u dozi od dva grama.