Active Beauty
Šta može prirodna kozmetika? Pet pitanja – pet odgovora

Ponuda za održivo proizvedenim proizvodima za negovanje je sve veća – i zbunjujuća.

Šta može prirodna kozmetika? Pet pitanja – pet odgovora

Ponuda za održivo proizvedenim proizvodima za negovanje je sve veća – i zbunjujuća. Prema tome, šta je prirodna kozmetika, šta ona može i o čemu moramo da vodimo računa?

Šta je prirodna kozmetika?

Pojam zakonom nije definisan, ali pravi prirodni kozmetički proizvodi mogu se prepoznati po oznakama i pečatima na njima. Ovi proizvodi ne smeju da sadrže sintetičke boje ili mirise, sintetičke konzervanse, silikone, parafine ili druge naftne derivate. Negovanje se vrši uz pomoć sirovina koje su ekološke veoma pogodne za kožu i prirodnim sirovinama koje štite životnu sredinu i koje su ekološki prihvatljive.

Šta prirodna kozmetika može učiniti?

Pre svega, ona štiti životinju i životnu sredinu. Važnu ulogu igra poreklo i izbor sirovina koje se upotrebljavaju kao i njihova pažljiva obrada. Jednako velika vrednost daje se pretežno proizvodnji i to životinjskoj i ekološkoj koja je otuda i prihvatljiva, mnogi proizvodi su veganski. Prirodna kozmetika stimuliše prirodnu funkciju kože i podržava revitalizaciju kože.

Šta razlikuje sastojke?

Osnovna karakteristika konvencionalne kozmetike je upotreba visokokvalitetnih biljnih sastojaka, po mogućnosti iz sertifikovane organske poljoprivrede ili kontrolisane biološke berbe. Osnovne supstance koje se koriste su, na primer, voda (kao hidratantna krema) ili voskovi (kao agensi za kožu i koemulgatori). Aktivni sastojci uključuju, na primer, biljna ulja kao što su bademovo ulje ili maslinovo ulje (kao donator vitamina i hidratantni krem) ili biljni ekstrakti kao što su ekstrakt ruže ili kamilice, koji se nežno ekstrahuju u posebnom procesu koristeći prirodne rastvarače iz što je moguće više kvalitetnih sirovina.

Posebno velika važnost se usmerava na kvalitet sirovina, takođe nema potrebe za upotrebom rastvarača i konzervansa. Mnogi konvencionalni kozmetički proizvođači koriste mineralna ulja u svojim proizvodima. Ulja su jeftina i lako se mogu obraditi, međutim, na koži ostaje sloj koji se ne rastvara u vodi. Koža je meka, ali je bukvalno prekrivena i ne može pravilno disati.

 

Koliko dugo traje prirodna kozmetika?

Obzirom da se ne koriste sintetički konzervansi, rok trajanja ne može da se poredi sa konvencionalnom kozmetikom. Umesto toga, očuvanje se odvija kroz pravilnu interakciju proizvodnih procesa, pakovanja i multifunkcionalnosti sastojaka. Da biste produžili rok trajanja proizvoda prirodne kozmetike, uvek ih morate otvoriti tek neposredno pre upotrebe, pažljivo ih zatvoriti nakon svake upotrebe i najbolje ih držati na hladnim, suvim i tamnim mestima. Kao i kod svih kozmetičkih proizvoda, ne bi trebalo da koristite proizvode ukoliko značajno promene izgled, boju ili miris.

Zbog temperaturnih fluktuacija, pojedinačni sastojci se mogu razlikovati u prirodnoj kozmetici. Na primer, kod kreme se na površini može formirati uljani sloj. Ako datum upotrebe još nije prošao i proizvod miriše na način na koji ste navikli, krema se bez oklevanja može promešati ili protresti kako bi se komponente ponovo sjedinile. U konvencionalnoj kozmetici koriste se hemijsko-sintetski konzervansi koji sprečavaju rast mikroorganizama. Međutim, ono što je toksično za ove organizme takođe može iritirati kožu. Prirodna kožna flora, koja vrši važnu zaštitnu funkciju, može biti uništena i alergije se mogu aktivirati. Dakle, ako ste često morali da se borite sa nadraženom kožom, možda ćete u prirodnoj kozmetici naći pravog partnera za negu.

Koje vrste prirodne kozmetike postoje?

Generalno, pravi se razlika između sertifikovane i nesertifikovane prirodne kozmetike kao i one približno prirodne kozmetike. Sertifikovana prirodna kozmetika uključuje proizvode koji su testirani od strane različitih udruženja u skladu sa njihovim standardima i stoga nose odgovarajući pečat. Nesertifikovani prirodni kozmetički proizvodi obuhvataju brendove koji su interno ispitivani u sklopu pogona gde se proizvode ili su pojedinačne prirodne supstance testirali od strane instituta koji vrše kontrolu i iz tog razloga mogu imati na proizvodu pečate za kvalitet i kontrolne oznake, ali ipak nisu sertifikovani prema standardima. Prirodna kozmetika uključuje proizvode i brendove koji uopšte ne sadrže sintetičke sirovine i pomoćne materijale ali ipak ne zadovoljavaju kriterijume prirodne kozmetike. Iako se u ovim proizvodima koriste organske sirovine ili sirovine fer trgovine, one mogu da sadrže parabene ili sastojke koji se sintetički proizvode.