Active Beauty
Stajling kose: Od kovrdžave do ravne kose – i nazad

Zamenite kovrdžavu kosu ravnom – i obrnuto. Uz ove savete to više nije problem.

Stajling kose: Od kovrdžave do ravne kose – i nazad

Od kovrdžave do ravne kose

Bez toplote:

Ako je kosa po prirodi relativno ravna, potrebni su vam samo odgovarajući proizvodi od šampona do balzama sa svojstvom ispravljanja. Ako imate više vremena, možete pažljivo da osušite kosu hladnim vazduhom i očešljate na ravno.

Fen + četka:

Kada god je u igri toplota, ne treba da zaboravite sredstvo za zaštitu od toplote. Sprej za ispravljanje kose takođe može da bude od pomoći. „Važno je da ne upotrebljavate previše proizvoda jer to može brzo da zamasti kosu“, upozorava dm trener kvaliteta Anna Reiter. Za dugu kosu koristite četvrtaste četke, za kratke frizure pogodne su okrugle četke. Nežno okrećite pramen po pramen oko četke, kratko fenirajte i na kraju lagano izvucite četku. Fen prati isti pokret od korena do vrhova.

Pegla za kosu:

Ako je kosa blago talasasta a treba da ostane ravna do narednog pranja, preporučujemo peglu za kosu. Za posebno ujednačen rezultat razdvojite delove kose koji su osušeni fenom i pramen po pramen prelazite peglom od gore ka dole. „Uz odgovarajuće proizvode za negu i stilizovanje, odgovarajući uređaj i odgovarajuću tehniku, efekat ravne kose potrajaće duže od jednog dana“, kaže Anna Reiter.

Permanentno ravna kosa:

Ako želite da vaša kosa duže bude ravna, frizer može da vam uradi trajno ispravljanje kose. Koliko dugo će ovaj efekat potrajati zavisi, prema rečima Anne Reiter, od toga koliko je kosa pre toga bila opterećena i koliko snažno su izražene prirodne lokne. „Ako ste izbeljivali kosu odnosno ako ste je snažno hemijski tretirali preporučejemo da odustanete od trajnog ispravljanja kose.“

Uradi sam – Kiseli balzam za ravnu kosu

Ovaj balzam koji se naziva i kiselo ispiranje osigurava uravnoteženu pH vrednost i tako ispravlja spoljnu kutikulu. Kosa će se lakše raščešljavati i biće sjajna. Stavite 2–3 supene kašike (jabukovog) sirćeta u 1 litar hladne vode, stavite dužinu kose i vrhove u vodu a zatim je polako sipajte preko ostatka kose i kože glave. Lagano iscedite i osušite kao i obično.

Od ravne do kovrdžave kose

Pletenice i spirale:

Za kovrdžavu kosu ne morate obavezno da koristite uvijač za kosu. Ako kosu nakon pranja dobro prosušite peškirom i ostavite da se sama osuši do kraja, možete zatim da napravite pletenice i osušite fenom na niskoj temperaturi. Broj pletenica zavisi od toga koliko velike treba da budu gotove lokne. Skinite pletenice, rastresite ih prstima i fiksirajte sprejom za kosu. Ako imate kratku kosu, isti metod može da se primeni u malo modifikovanom obliku. Kosu koju ste prosušili peškirom, uvrćite nagore i pričvrstite šnalama. Takođe osušite fenom ili ostavite da se osuši sama, izvadite šnale i rastresite prstima.

Uvijač ili pegla za kosu:

Šta izabrati? Kul talase ćete postići zaobljenom peglom. Ako želite glamurozne lokne, koristite deblji uvijač za kosu. Ako želite lokne u obliku federa, biće vam potreban tanji uvijač. I ovde prvo nanesite sredstvo za zaštitu od toplote. Podelite kosu na pojedinačne pramenove i umotajte ih oko uvijača. Držite otprilike 5 sekundi. Fiksirajte sprejom za kosu. Da bi lokne držale i narednog dana, ne četkajte ih, već ih po potrebi i pažljivo oblikujte češljem.

Trajne lokne:

Ako dugoročno želite kovrdžavu i talasastu kosu, frizer može da vam napravi trajne lokne. Ne brinite, danas više ne izgledaju kao u 80. godinama. „Umesto sasvim sitnih lokni danas se stavljaju blagi talasi“, kaže Anna Reiter. „I kod preparata se ponešto promenilo, oni danas više neguju nego ranije.“ Ako vam je kosa oštećena ili blajhana ne preporučuju se trajne lokne. Nakon što ih uradite važi isto: nega, nega, nega. Dosta hidratacije i redovno korišćenje maski za kosu su obavezni.

Uradi sam – laneno seme za kovrdžavu kosu:

Prirodno sredstvo za stilizovanje kovrdžave kose možete da napravite sami od lanenog semena. Potrebno je da prokuvate 20 grama lanenog semena u 500 ml vode i ostavite da vri 5 minuta na srednjoj vatri dok masa ne dobije konzistenciju sličnu belancetu. Sipajte u cediljku i sačuvajte tečnost koju ste procedili. Ona će sada biti malo gušća. Pomešajte sa 1/2 kašičice meda i sipajte u flašu. Nakon pranja umasirajte gel za stajling kosa u zavisnosti od dužine kose veličine lešnika do oraha u mokru kosu. Kosu zatim osušite difuzerom.