Active Beauty
Sveže ubrano: Recepti za kuvanje sa livadskim biljem

Jesti ono što priroda daje, posebno leti je veoma lako.

Sveže ubrano: Recepti za kuvanje sa livadskim biljem

Jesti ono što priroda daje, posebno leti je veoma lako. Naime mnogo sastojaka raste direktno pred kućnim vratima.

Pečena šargarepa sa umakom od mente

Kako leti ne biste puno vremena provodili u kuhinji, prepustite veći deo posla rerni.

Vreme pripreme: 1 sat

Sastojci za 2 osobe:
600 g šargarepe sa zelenim lišćem
1 kašika suncokretovog ulja
so

Za umak od mente:
1 šaku listova mente
4 supene kašike kipuće vode
1 prstohvat soli
3 supene kašike belog vinskog sirćeta, blagi
1 kašičica šećera
2 supene kašike maslinovog ulja

Za dekoraciju:
Nekoliko cvetove mente

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni gornje / donje topline. Operite šargarepu, ogulite i usitnite zeleno lišće. Velike šargarepe presecite na pola ili četvrtinu. Pripremite pleh za pečenje sa papirom za pečenje i raširite šargarepu na njemu. Pospite suncokretovim uljem i posolite, zatim pecite u rerni (na srednjem delu) 45 minuta dok šargarepa ne bude zlatno braon boje.
2. Lišće nane sitno iseckajte, prelite kipućom vodom i ostavite 5 minuta. Zatim stavite sve u blender pomešajte sa preostalim sastojcima i napravite fini sos.
3. Poređajte šargarepu na tanjir, prelijte sosom preko još toplih šargarepa. Ukrasite sa nekoliko listova mente.

Detelina omlet sa sitnim švabskim sirom

Nekoliko sastojaka iz frižidera, sveža detelina sa livade – jelo je spremno!

Vreme pripreme: 15 minuta

Sastojci za 2 osobe:
6 jaja
so
biber
2 šake stabljike deteline i list deteline
2 supene kašike maslaca
200 g švabskog sitnog sira

Priprema:
1. Razbijte jaja u posudu, umutite i začinite solju i biberom.
2. Operite i prosušite detelinu. Rastopiti 1 kašiku maslaca u posudi (24 cm) na srednjoj vatri i dodajte pola mešavine jaja. Pecite 2 minuta dok se jaja delimično ne sjedine, na način da u sredini još uvek budu blago rovita. Po omletu rasporedite pola svežeg sira u malim prstohvatima i pospite šaku deteline.
3. Napravite drugi omlet sa preostalim sastojcima i odmah poslužite.

Šerbet od meda i kamilice i ledeni jogurt sa kiselom pavlakom

Smrznuti jogurt se može dobro poslužiti u čašici.

Vreme pripreme: oko 15 minuta plus 8-10 časova mirovanja

Sastojci za 2-4 osobe:
Za šerbet:
4 kašičice svežeg cveća kamilice (alternativno 3 kašičice suvog cveća)
500 ml vode
2 kašike meda
1/2 limuna

Za ledeni jogurt:
1 limun
50 ml vode
3 kašičice šećera
1 prstohvat soli
75 g kisele pavlake
5 supenih kašika jogurta (3,8% masti)

Priprema:
1. Za šerbet, prelijte kamilicu sa oko 500 ml kipuće vode. Dodajte med i rastvorite med uz mešanje. Neka stoji 10 minuta. Sipajte kroz fino sito i procedite cveće. Ocedite limun i pomešajte sok limuna sa kamilicom.
2. Stavite smesu kamilice u plitku posudu i zamrznite (oko 8-10 sati). Prvo promešajte svakih sat vremena, a zatim svakih 30 minuta kašikom dok se ne formiraju kristali.
3. Za ledeni jogurt ocedite limun i stavite sok sa 50 ml vode sa šećerom u šerpu. Zagrejte i otopite šećer mešajući.
4. Stavite sirup od limuna sa preostalim sastojcima u blender i napravite pire. Mešavinu kisele pavlake stavite u plitku posudu i zamrznite 6-8 sati. I u ovom slučaju, kao u početku svakih 30 minuta promešajte, a kasnije na pola sata mešajte kašikom, postupak se ponavlja do formiranja finih kristala.