Menu

Zdravo

Kvalitetno i dobro.

Home » Užitak » Ishrana » Zdravo - 03.2019

Hranljivi, kvalitetni, i dobri – ovi recepti mogu više od toga nego samo da zasite.

Thai – salata od manga i kupusa

Thai Mango BowlSastojci za 4 osobe:

175 g divljeg pirinča

Za kupus salatu:

450 g crvenog kupusa
2 zrela manga
1 crvena paprika
4 mlada luka
1/2 sveze korijandera

 

Za preliv od susama i limete:

4 kašike soka od limete
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika susamovog ulja
2 čena belog luka
1/2 kašičice fine morske soli
1/4 kašikice ljuspica čilija

Priprema:

  1. Isperite pirinač. Stavite u veliki lonac vodu da proključa, dodajte pirinač i kuvajte 40-55 minuta sve dok pirinač ne bude mekan ali ne i al dente. Procedite pirinač u situ i vratite ga u posudu. Pokrijte 10 minuta, da upije a zatim skinite poklopac i stavite ga na stranu.
  2. Crveni kupus isecite na trake od 5 cm, a mango na kockice. Očistite papriku i isecite je na kockice. Mladi luk secite na prstenove, sitno naseckati lišće korijandera. Pomešajte sve zajedno.
  3. Sastojke za preliv u maloj posudi pomešajte dok smesa ne bude sjedinjena i glatka.
  4. Dodajte salati od kupusa topao pirinač i pažljivo sjedinite. Preliti dresingom, pomerajte posudu desno levo kako bi se sastojci pomešali a da ih tom prilikom ne mešate kašikom. So dodati po potrebi.

 

Šareni kelj sa jabukom, mirođijom i kupus salatom

Bunter Grünkohl-Apfel-Fenchel-Krautsalat

Sastojci za 4 osobe:

250 g kelja
225 g crvenog kupusa
225 g prokelja i kelja
1/2 komorač
1 jabuka (o Granni Smith)
65 g višnje bez košpica

 

 

 

Za preliv od limete:

3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
3 kašike soka od limete, više po potrebi
1 supena kašika i plus još 1 mala kasika meda
1 kašika jabukovog sirćeta
1 supena kašina Dijon senfa
1/4 kašičice fine morske soli

Priprema:

  1. Uklonite tvrde delove kelja, a zatim isecite sve vrste kupusa sa prokeljom. Koromač secite na vrlo tanke kriške. Jabuku secite na kocke od 1 cm, iseckajte i višnje.
  2. Pomešajte sve sastojke za salatu u velikoj posudi za salatu.
  3. Mešajte sve sastojke za preliv u maloj posudi dok ne dobijete glatku sejdinjenu masu. Po potrebi probati. Za više kiselosti, dodajte malo limunovog soka (ili za više sok od limete).
  4. Preliti polako dresing preko salate i promešajte sastojke. Ostavite da odstoji 15-20 minuta kako bi se sve sjedinilo, a zatim poslužite.

Lista za kupovinu
dmBio Ektra devičansko maslinovo ulje
dmBio zrno pirinča
dmBio višnje bez košpica
dmBio javorov sirup  
dmBio senf 
dmBio dugotrajno Alpsko mleko

Kajgana sa keljom, slatkim krompirom i feta sirom

Eierspeise mit Grünkohl Süßkartoffeln und FetaSastojci za 4 osobe:

Za slatki krompir sa keljom:

2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 prstohvat čili ljuspica
450 g slatkog krompira
1/4 kašičice fine morske soli
115 g kelja
125 ml vode
2-4 luka plus nešto više za ukrašavanje

 

Za kajganu:

8 jaja
2 kašike mleka
1/4 kašičice fine morske soli
Crni mleveni biber
2 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja

Takođe:

50 g feta sira
1 Avocado
Čili sos

Priprema:

  1. Ogulite krompir i isecite ga na kocke od oko 0,5 cm. Uklonite čvrste stabljike kelja i isecite listove na komade srednje veličine. Zagrejte ulje u tiganju i dodajte čili ljuspice i dinstajte 30 sekundi. Dodajte slatki krompir i posolite ga, u tiganj dodajte šaku kelja i mešajte dok se ne spoji sa uljem. Ponovite postupak dok se ne iskoristi sav kelj.
  2. Polako dodajte 125 ml vode. Zatvorite posudu sa poklopcem, smanjite temperaturu na umereno nizak nivo i povrće kuvajte 5 minuta. Sklonite poklopac i dodajte mladi luk. Kuvajte uz povremeno mešanje oko 10 minuta dok krompir ne bude mekan. Odložite na stranu.
  3. Umutite jaja u posudu. Dodajte mleko, so i malo bibera i promešajte sve dok ne dobijete glatku smesu jednolično žute boje. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umereno visokoj temperaturi lagano pomerajte tiganj kako bi se ceo prekrio uljem. Dodajte mešavinu jaja, mešati po dnu špatulom oko1,5 min dok se jaja ne stegnu.
  4. Smanjite temperaturu i smesu okrećite još oko 30-60 sekundi dok ne postane sjedinjena, ali da ne bude previše rovita. Sipajte kajganu u posudu sa keljom i slatkim krompirom i pažljivo pomešajte. Posoliti i pobiberiti.
  5. Feta sir izmrviti, avokado oljuštiti, ukloniti košticu i iseći na tanke kriške.
    Sipajte kajganu sa povrćem na tanjire, raspadelite preko toga feta sir i ukrasite kriškama avokada i mladim lukom. Preliti čili sosem.
Prema gore
OKViše informacija