Socijalna služba Erdbeerwoche od 2011. godine zalaže se za održive proizvode za menstruaciju i povećanu svest o temama vezanima za menstruaciju: „Razvijamo ideje kako menstruaciju da prestanemo da doživljavamo kao tabu.“

1. U porodici

Devojke kod kuće često ne pričaju o svojim menstruacijama jer je ta tema još povezana sa stidom. Prema rečima stručnjakinje Bettine, oba roditelja moraju da dosegnu slobodu ophođenja: „Majke ponekad nesvesno svoj negativan stav prema menstruaciji prenose na svoje ćerke i ako majka tu temu pretvori u tabu, ona će to i ostati.“ Cilj bi trebalo da bude da devojke mogu otvoreno da komuniciraju o svojim menstruacijama ili menstrualnim tegobama i da ne moraju ništa da kriju. Očevi mogu da ih podrže tako što će normalno razgovarati o toj temi i kupiti tampone ili druge proizvode za menstruaciju kada idu u nabavku za kuću.

2. U školi

Još 2017. godine Erdbeerwoche je započeo projekat „Ready for Red“. Platforma za digitalno učenje ima za cilj da menstruacija konačno postane društveno prihvatljiva među populacijom učenika. Od tada je obuhvaćeno preko 130.000 mladih ljudi u više od 1.700 škola u Austriji i Nemačkoj. Godišnje im se priključuje dodatnih 40 škola. Platforma bi sada trebalo da postane još uključivija i višejezična. Dosadašnji bilans: u 2017. godini više od 60 posto devojčica i 70 posto dečaka imalo je negativan stav prema menstruaciji, a sada ih je 9 posto, odnosno 16 posto.

3. Na poslu

Ako imate jake bolove zbog menstruacije, da li biste na poslu rekli zašto ostajete kod kuće?

Istraživanje „period@work“ u organizaciji Erdbeerwochea pokazalo je da samo 11 posto žena razgovara s nadređenima o svojim menstruacijama, a 43 posto njih tegobe pre opravdava migrenama ili gastrointestinalnim virusom. Predlozi Bettine Steinbrugger kako radne uslove da učinimo pristupačnijima i u vreme „onih dana“: „Gde god je to moguće, mogao bi da se ponudi rad od kuće. Obezbedite ležaljku i termofore za pauze na drugim radnim mestima.“ Za to je, pre svega, potrebno da menadžeri razviju svest.

4. U svakodnevnom životu

Premda većina žena ima menstruaciju, među devojčicama još postoji nesigurnost vezana za ovu temu. U SAD-u vlada trend takozvanih „Menarche Partyja“ koji su dobili ime prema nazivu prvog krvarenja. Treba li taj događaj odmah da pretvorimo u party, ostaje da se vidi. No tek kada u autobusu budete mogle glasno da razgovarate o svojoj menstruaciji a da se niko iznenađeno ne okrene, postići ćemo stepen prosvećenosti kakav je potreban mladim ženama. Osnivačica Erdbeerwochea kaže: „Prvi korak je saznanje da su menstruacije nešto prirodno, a ni na koji način nešto prljavo.“

5. U politici

Kada čujete termin menstrualno siromaštvo, često pomislite na daleke zemlje, ali u u našem regionu žive studentkinje koje raspolažu s premalo proizvoda za menstruaciju. Prema rečima Steinbrugger, devojke se snalaze koristeći stare čarape ili toalet-papir. „Neke od njih predugo koriste tampone i uloške kako bi uštedele novac. U takvim situacijama razvijaju se bakterije koje u najgorem slučaju mogu da dovedu do infekcija.“ Važni koraci bili bi ukidanje PDV-a na proizvode za menstruaciju kao i besplatni tamponi i higijenski ulošci u školskim toaletima i obrazovnim ustanovama.