Active Beauty
Kako ovih pet ideja može da pomogne u reciklaži

Malo je mnogo

Kako ovih pet ideja može da pomogne u reciklaži

Da li biste voleli da popravite taj stari blender ili bicikl, kada biste samo mogli? To je dobro, jer prilike su na vidiku. Otkrivamo kako pet „re“ ideja za reciklažu naš svet čine boljim mestom.

Pet pojmova za održivi život

Sledećih pet pojmova simbolizuju održivi život, ciljano korišćenje resursa i na kraju ono što sami možemo da učinimo da bismo naš svet učinili malo boljim.

 

1. Refuse – odbiti

Najbolje smeće je ono koje nikada ne napravimo. Kako to da postignemo? Tako što ćemo dobro da promislimo o tome šta prihvatamo, kupujemo i nosimo sa sobom kući. Svako ko svoj dom zamišlja kao utočište u kome je dozvoljeno samo nekoliko veoma posebnih i pre svega održivih stvari, u budućnosti će početi da odbija promotivne poklone i proizvode na sniženjima. Ono što se ne bude kupovalo, u jednom trenutku će prestati i da se proizvodi.


2. Reduce – smanjiti

Magična reč glasi „dovoljno“. To je suprotno od reči „više“ uz koju su mnogi od nas odrasli. Ako shvatimo da sve veći privredni rast po svaku cenu nije mudra ideja na duge staze i da uništava svet, detaljno ćemo da razmislimo o svakoj želji da kupujemo. A onda ćete moći da se uverite u to da vam često ipak ne treba ovo ili ono, da to možete da iznajmite ili kupite polovno. U nekom trenutku ćete takođe početi da uviđate koliko je lepo imati više prostora i manje stvari.

3. Reuse – ponovo upotrebiti

Poznata nam je ideja ambalaže za višekratnu upotrebu. Isperite, dopunite, ponovo koristite – tako štedite sirovine. Ali to nije kraj. Uz malo kreativnosti, u našem domaćinstvu ćemo otkriti mnogo stvari kojima možemo da promenimo namenu. Stari peškir s rupom? Od njega lako možemo da napravimo peškir s kapuljačom za bebu (bez štetnih materija, jer se često pere), lepa, prazna limenka brzo postaje zanimljivi abažur.

 

4. Repair – popraviti

Pa, voleli bismo da popravimo stari blender, iPad, bicikl, kada bismo samo mogli... Evo šta može da pomogne više od dobre voljepotražite spretne ljude u svom okruženju ili predložite razmenu poput kuvanje u zamenu za ekran mobilnog telefona. Takođe veoma korisno: kad god je to moguće, kupujte samo ono što može lako da se popravi.

 

5. Rethink – promisliti

Ako se neko vreme bavite ovom temom, počinjete automatski da razmišljate na taj način i da drugim očima gledate na lep, šareni svet konzumerizma – na kraju krajeva, sve to mora da se proizvede i kasnije ponovo odloži. Dobar korak: poželite za rođendan zajedničke aktivnosti umesto novih stvari.