Lekovite biljke su odlične za jačanje imunog sistema, pokreću naše moždane ćelije i dobre su za naš duh. Kamilica (Matricaria chamomilla) pripada već hiljadama godina lekovitim biljkama koje se najčešće koriste. Hipokrat je svojevremeno koristio male i mirisne cvetove kamilice koje je kasnije cenio i Sebastijan Knajp (Sebastian Kneipp). Godine 1987. kamilica je prva ponela titulu „Lekovite biljke godine“.

Kako da prepoznate pravu kamilicu? 

Među njenim mnogobrojnim rođacima i dvojnicima prava kamilica može pouzdano da se prepozna ukoliko rasečete njenu cvetnu glavicu i tu zateknete šupljinu. Pored toga, prava kamilica širi tipičnu aromu kamilice – ostale vrste su skoro bez mirisa ili imaju veoma slab miris.

Kamilica: Primena

Cvetovi kamilice mogu da služe unutrašnjoj upotrebi kao čaj ili ekstrakt, ali imaju i spoljnu primenu – na primer kao sastojak melema. U njihove najbitnije supstance spadaju, pored flavonoida, i eterična ulja, pre svega trio bisabolol, matricin i hamazulen.

Način prerade deluje direktno na supstance koje su sadržane u preparatu: U delotvornim visokim koncentracijama eterično ulje cvetova kamilice nalazi se uglavnom u alkoholnim preparatima i u destilatima. S druge strane, flavonoide imamo i u čaju.