Active Beauty
Loša karma? Pet saveta za sakupljanje karmičkih bodova

Činiti dobro

Loša karma? Pet saveta za sakupljanje karmičkih bodova

Ko veruje u karmu veruje u dejstvo svakog dela. Male promene u vašem svakodnevnom životu mogu da budu dovoljne da učinite nešto protiv loše karme. Dobro se dobrim vraća!
Šta je zapravo karma? Reč potiče iz sanskrita i znači „delanje, delo“. Kao spiritualni koncept karma može da se shvati na sledeći način: Sve što činimo – svejedno da li samo u mislima ili u stvarnosti – ima svoje neposredno dejstvo. U svojim rukama zapravo držimo mogućnost da sebe, svoj život i svet učinimo pozitivnijim.
 
Za dobru karmu je najbolje da krenete sitnim koracima. Oni mogu dobro da se integrišu u svakodnevicu i ohrabruju nas da ne odustanemo. Kako mogu da izgledaju ova dela za svakog pojedinca? Mi imamo pet saveta koji mogu lako da se primene.

 

Ovako ćete da napunite svoj karmički konto

1. Potrošite namirnice umesto da ih bacite

Širom sveta svake godine oko 1,3 milijardi tona proizvedenih životnih namirnica baci se ili predstavlja gubitke u lancu stvaranja vrednosti. Učestali razlozi za to su pogrešno planiranje nabavke i obroka kao i pogrešno čuvanje životnih namirnica. Dovoljno je da ukažemo poštovanje hrani na svojim tanjirima i pokušamo da ništa od toga ne bacimo da bismo sakupili karmičke bodove. Redukovanje rasipanja životnih namirnica uspeva na primer na ovaj način: Napravite početkom nedelje meni na osnovu koga se obavlja nabavka namirnica. Na taj način možete da izbegnete spontanu kupovinu namirnica koje kasnije mogu da završe u kanti za otpad. To ne čuva samo vaš novčanik već puni i vaš konto karmičkim bodovima.

2. Iskoristite u potpunosti svoju baštu

Ukoliko imate vrt, možete da uzgajate povrće i voće, da ostavite malu površinu travnjaka na ugaru da biste sprečili umiranje insekata, možete da sušite veš napolju i u buretu sakupljate kišnicu za zalivanje. A ako nemate baštu, ukoliko tokom šetnje u parku sakupljate otpad, možete da se radujete dobroj karmi. 

 

3. Ne zaboravite da izvučete utikač

U kancelariji ili u radnoj prostoriji kod kuće možete takođe da sakupljate karmičke bodove tako što ćete da štampate manje materijala, odreknete se napitaka koji se prodaju u bocama za jednokratnu upotrebu ili postavite biljku pored pisaćeg stola radi bolje klime u prostoriji. Trenutno je posebno popularan lirasti fikus sa svojim prekomerno velikim listovima koji, kako kažu, čiste vazduh, a sama biljka se veoma jednostavno neguje. Uveče možete da izvučete utikač električnih aparata umesto da ih podesite na Off ili na Standby. Ovde je i nekoliko saveta za štednju električne energije.

 

4. Pomozite drugim ljudima

Ponekad nisu potrebna velika dela da biste nekome popravili dan. Mlada majka se muči sa dečjim kolicima prilikom ulaska u autobus? Ništa nije lakše od kratkog zahvata, a karmički bodovi se slivaju na konto. Uvek postoje mogućnosti da pomognete drugim ljudima. Potrebno je samo da još pažljivije i otvorenih očiju prolazite kroz svakodnevicu.

 

5. Čistite na ekološki način

U sopstvena četiri zida, a pre svega prilikom čišćenja, posebno lako mogu da se primene održive mere. Zamenite hemijsko sredstvo za čišćenje ekološkom alternativom. Ove alternative su najčešće biološki razgradive i izdašnije tako da se dodatno umanjuje otpad koji nastaje od ambalaže. Veš i sudove možete da perete u eko-režimu koji štedi energiju – i već ste zaradili nekoliko dodatnih karmičkih bodova.