Active Beauty
Upomoć, kako mogu da se rešim voćnih mušica?

Green Idea

Upomoć, kako mogu da se rešim voćnih mušica?

Kada u posudi s voćem vrvi od letećih bubica, vreme je za zamku za voćne mušice. Pokazaćemo vam kako možete da napravite jednu da biste se rešili voćnih mušica – bez hemikalija i ambalažnog otpada!

Ovako jednostavno možete da se rešite voćnih mušica

Voćne mušice nesumnjivo predstavljaju smetnju, ali borba s njima dodatno narušava životnu sredinu. Gotove zamke za voćne mušice sadrže veštačke atraktante i nakon upotrebe završavaju u smeću. I sami možemo da napravimo jednostavno domaće sredstvo za voćne mušice. Sve što nam je potrebno za ovo jeste jabukovo sirće i ekološki prihvatljivo sredstvo za pranje posuđa. Napunite malu činiju skoro do vrha jabukovim sirćetom i dodajte kap tečnosti za pranje posuđa: održiva zamka za voćne mušice je spremna. Ako je voćnih mušica mnogo, možete da dodate i malo soka od pomorandže da biste povećali efekat zaključavanja.
 

Dobro je znati:

Zamka funkcioniše jer miris jabukovog sirćeta privlači mušice, a deterdžent razbija površinski napon tečnosti, što dovodi do toga da životinjice potonu.
 
Stavite smesu odmah pored voća i osvežavajte je svaka dva do tri dana. Po potrebi možete da postavite i nekoliko činija u neposrednoj blizini. Važno: Pokušajte da eliminišete izvore hrane koja ih privlači, jer je voćnim mušicama uvek potrebno hranljivo tlo.
 

Voćne mušice ne dolaze samo zbog voća!

Šampanjac, vino, piće koje sadrži šećer, mlečna kiselina i gasovi koji nastaju fermentacijom takođe su pravi atraktanti za male leteće životinje. Takođe se osećaju posebno prijatno na ustajalom, toplom vazduhu. U stvari, čak ni dobro provetrena kuhinja bez otvorenih izvora hrane nije bezbedna od voćnih mušica. Kada kupujemo voće i povrće, često kupujemo i voćne mušice u vidu već́ položenih jaja ovih mušica. Njihova jaja su toliko mala da ih s vremena na vreme čak i pojedemo. Ali to je bezopasno za naš organizam.
 
U svakom slučaju, voćne mušice se brzo izlegu u toplom i vlažnom okruženju – bez obzira na toplu sezonu – i polno sazrevaju u roku od jednog dana. Ženka voćne mušice polaže oko 400 jaja, s prosečnim životnim vekom od jedne do osam nedelja. Dakle, kada je reč o suzbijanju voćnih mušica, morate da budete brzi!

 

Ovako možete da sprečite pojavu voćnih mušica

Suzbijanje voćnih mušica je skupo, preventivne mere su bolje.
 
 

Preventivni saveti za svaki dan

  • Najbolje je da voće i povrće ne ostavljate na otvorenom tokom letnjih temperatura, već́ da ih čuvate na tamnom mestu ili u frižideru.
  • Ne kupujte previše voća i povrća odjednom da biste izbegli miris fermentacije.
  • Korišćeno posuđe treba odmah da se opere, a ostatke hrane čuvajte u zatvorenoj posudi.
  • Iznesite smeće rano, posebno leti.
  • Uvek dobro provetrite ceo stan da biste iz prostorija uklonili supstance koje ih privlače.
  • Našim preventivnim merama ubijate dve muve jednim udarcem: vaš dom ostaje bez malih štetočina, a da ne narušite životnu sredinu.