Active Beauty
Bojenje crvene kose treba naučiti
Tekst: Eva Pohn

Ovako će uspeti

Bojenje crvene kose treba naučiti

Skoro svako u nekom trenutku dobije želju da isproba nešto novo sa svojom kosom.Bojenje crvene kose predstavlja veliki poduhvat, jer se pigmenti crvene boje tvrdoglavo zadržavaju u kosi.

Zašto je tako teško obojiti crvenu kosu?

Crvenokosi ljudi prava su retkost. Samo jedan do dva procenta stanovništva ima prirodno crvenu kosu. Njeno bojenje predstavlja izazov jer su crveni pigmenti veoma uporni. Razlog je to što su oni znatno manji od na primer smeđih pigmenata, pa se zbog toga izuzetno lako zadržavaju u kosi. Dakle, ako želite da obojite svoju prirodno crvenu kosu, moraćete dobro da se pomučite da biste sasvim uklonili crveni odsjaj. Malo upozorenje na početku: moguće je da vam neće iz prvog puta poći za rukom da crvenu boju prekrijete tako dobro kako biste želeli. Ipak, ne očajavajte, bojenje crvene kose je moguće!

O čemu treba da vodimo računa prilikom bojenja crvene kose?

Bojenje crvene kose u smeđe

Najlakše je da se crvena kosa oboji u tamnije nijanse. Ukoliko se budete odlučili za smeđu, preporučljivo je da odaberete boju koja je za nijansu tamnija od početne boje. Ipak, postoji „opasnost“ da crvena i dalje prosijava. Uzrok za to mogu da budu i crveni pigmenti u odabranoj smeđoj boji. Oni se često dodaju kako bi kosi dali sjajan preliv. Ukoliko to želite da izbegnete, trebalo bi da odaberete pepeljastu boje za kosu. Zeleni ili plavi pigmenti čine da boja kose izgleda hladnije i sprečavaju pojavu crvene nijanse.

Bojenje crvene kose u crno

Ako ste spremni da potpuno promenite izgled, odlučite se za crno. Tako će bojenje crvene kose biti najuspešnije. Crni pigmenti se ravnomerno raspoređuju po kosi, čime obezbeđuju visok nivo pokrivenosti, bez crvenkastog sjaja. Međutim, trebalo bi dobro da razmislite o tom koraku, jer je crne pigmente teško posvetliti bez izbeljivanja kose koje za nju predstavlja veliki stres.

Bojenje crvene kose u plavo

Dok crvena kosa relativno lako može da se bojenje u smeđe ili crno, to je kod bojenja u plavo znatno teže. Prilikom pokušaja da se crvena kosa oboji u plavu, narandžasti odsjaj gotovo je neizbežan. Ako želite ovu boju kose, preporučljivo je da to poverite profesionalcima. Samo tako ćete moći da sprečite da kosa promeni boju ili da bude mnogo oštećena. Frizeri najčešće koristi toniranje kako bi uklonila crvenu nijansu. Bojenje u plavo može da počne tek tada. Savet koji možete da primenite kod kuće: pre bojenja intenzivno negujte i jačajte kosu, na primer, pomoću ulja za kosu ili maske za kosu.