Ruzmarinova voda za kosu koju možete sami da napravite

Ruzmarinovu vodu za kosu lako ćete napraviti sami. Ekstrakt lekovitog bilja priprema se kao i čaj, tako što se lekovito bilje prelije vrućom vodom. Ruzmarin može da se kupi svež ili sušen, a najbolje je da koristite organski ruzmarin. „Ako se ruzmarin bere leti, sastojci su najintenzivniji”, kaže sertifikovana biljna edukatorka Karolina Hudec iz „Kräuterherza“. No mirisnu lekovitu biljku ruzmarin možete da kupite i na pijaci, u supermarketu ili u rasadniku na proleće, jesen i zimu.

Recept za ruzmarinovu vodu stručnjakinje za lekovito bilje Karoline Hudec

  • SASTOJCI: 2 kašičice sušenog ruzmarina, izmrvljenog prstima, ili 4 kašike svežeg, vrlo sitno naseckanog ruzmarina
  • PRIPREMA: 250 mililitra vode zakuvajte da provri i njom prelijte naseckani ruzmarin. Pokrijte i ostavite da odstoji oko 10 minuta kako eterična ulja ne bi isparila. Zatim poklopite i ostavite da se ohladi oko 25 minuta. Filtrirajte kroz fino sito ili cediljku za čaj i sipajte u čistu flašu s raspršivačem koju ste prethodno oprali vrućom vodom ili alkoholom.
  • ČUVANJE: ruzmarinova voda pripremljena kod kuće potpuno je prirodan proizvod i ne sadrži konzervanse. Kako bi zadržala svežinu, mora da se čuva na hladnom i tamnom mestu. Kad se pakuje u flašicu s raspršivačem, izdržaće u frižideru do nedelju dana. Najbolje je obezbediti se nedeljnom zalihom. Koristite je po malo posle svakog pranja kose.

Pre i posle: šta kosi donosi ruzmarinova voda

Ruzmarin ima pozitivan učinak na kosu i vlasište: deluje antibakterijski, protivupalno, antivirusno i antimikrobno. Ruzmarin takođe blago iritira kožu, što pospešuje cirkulaciju krvi.

Zahvaljujući ovom dejstvu podsticanja cirkulacije, ruzmarinova voda jača vlasište, bazu i koren kose. Trepavice i obrve takođe imaju koristi od ruzmarinove vode jer ona podstiče cirkulaciju krvi, a time i rast dlake.

Što se tiče vlasišta, ako vas svrbi, olakšajte sebi uz ove savete.

Deluje li ruzmarinova voda protiv opadanja kose?

U nekim slučajevima ruzmarin može da bude delotvoran kod gubitka kose. Studija je pokazala da ruzmarinovo ulje podstiče rast kose i da je efikasno protiv gubitka kose. Učesnici studije patili su od naslednog gubitka kose i zabeležili su znatan porast broja vlasi posle šest meseci.

Ruzmarinova voda u svrhu nege kose takođe može da spreči određene vrste gubitka kose. Na primer, ako je rast kose oslabljen zbog peruti, ruzmarinova voda može da bude korisna zbog svog antigljivičnog delovanja.

Kako se ruzmarinova voda pravilno koristi?

Ruzmarinovu vodu najbolje je naneti na kosu odmah posle pranja. Delove kose razdelite u stranu i poprskajte ruzmarinovu vodu direktno na teme. Pažljivo je umasirajte u kožu glave – i gotovi ste. Ne postoji određeno vreme delovanja i biljni ekstrakt ne morate da ispirate. U poređenju s ruzmarinovim uljem, kosa se ne masti odmah posle nanošenja ruzmarinove vode. Za optimalan učinak ruzmarinovu vodu koristite redovno, posle svakog pranja kose.

Dodatni savet: stručnjakinja za lekovite biljke smatra da se duga kosa često grubo češlja, što može da podstakne gubitak kose. Za bolje raščešljavanje možete domaću vodu od ruzmarina da pomešate s 50 ml prirodnog, mutnog jabukovog sirćeta i da sipate u dobro očišćenu bočicu s raspršivačem. Ova biljna mešavina sirćeta može da se čuva u frižideru oko dve nedelje. Za korišćenje u obliku regeneratora za kosu razredite 50 ml biljnog sirćeta s 400 ml hladne vode. Prelijte po vlasima i ostavite mešavinu u kosi. Miris sirćeta nestaće kada se kosa osuši. Alternativno, isperite posle delovanja od jednog minuta.

Po čemu se ruzmarinovo ulje razlikuje od ruzmarinove vode za kosu?

Ruzmarinovo ulje sastoji se od usitnjenog ruzmarina i visokokvalitetnog maslinovog ulja. Koristi se više kao dugotrajni tretman za kosu i posle toga mora da se ispere – pripazite da ga ne ispirate prevrućom vodom! Ruzmarinova voda za kosu pogodna je za često korišćenje, i to odmah posle pranja kose – bez ispiranja. Oba proizvoda za negu kose su prirodna, lako ih je pripremiti, a jačaju kosu i vlasište.

Dodatni savet: ovako možete jednostavno sami da napravite ulje od ruzmarina!