Active Beauty
Undercut kod žena: frizura koja pruža raznovrsnost
Tekst: , , , Margret Hoffmann

Drska frizura

Undercut kod žena: frizura koja pruža raznovrsnost

Undercut nije u trendu samo za muške frizure. I kod žena undercut postaje sve popularniji. Kod ove frizure posebno je privlačna kombinacija sasvim kratke i duže kose. Ovo poigravanje dužinom kose skriva neslućene mogućnosti za stilizovanje. Ako već neko vreme sanjate o promeni, ovde imamo odgovore na najčešća pitanja.

Šta je undercut kod žena?

Kod undercuta kosa se na donjoj trećini potiljka i sa strane šiša mnogo kraće, ponekad čak i brije. Gornji deo kose ostaje dug i ako se nosi pušteno, pada preko ošišanih delova. To ovoj frizuri daje razne mogućnosti i čini je idealnom za one koji ne žele da se oproste od duge kose. Upravo kod žena s gustom, punom kosom undercut u leto može da pruži zaštitu od vrućine, pošto više vazduha stiže do potiljka. Osim toga, smanjenje količine kose donosi olakšanje.
Undercuts i sidecuts redovno (na četiri do pet nedelja) mora da šiša profesionalac, da bi frizure zadržale svoj oblik i izgledale čisto i uredno.

U čemu je razlika između undercut i sidecut?

Kod undercuta kosa se šiša i brije svuda oko glave, kod sidecuta, kao što mu već ime govori, samo sa strane. Gornji deo kose u oba slučaja ostaje isti. Ove frizure su pogodne za svaki dan, kada se kosa nosi pušteno. Kosa tada jednostavno pada preko ošišanih delova i čini ih nevidljivim. Nasuprot tome, u kombinaciji s ležernom punđom ili visoko podignutim konjskim repom ova frizura izgleda izuzetno sofisticirano.


Da li za undercut kod žena moraju da se obriju veliki delovi?

Ne! „Čim kod neke frizure postoje međusobno nepovezani delovi, govorimo o undercutu“, objašnjava dm instruktorka za kvalitet Renate Harer. Frizeri koriste cut pre svega da bi smanjili volumen kose.
Najbolji primer za to je klasični bob: ovde se kosa na vratu šiša malo kraće ili se brije kako bi frizura pravilno stajala i tako se podržava grafički izgled, na primer s modernim ultrakratkim bobom.

Kako žene mogu da isprobaju undercut?

Ukoliko niste sasvim sigurni, počnite s uzanom trakom na potiljku. Jer jedno je jasno: kosa se brzo odseče, ali dok raste, čarobna reč je strpljenje. U proseku, kosa mesečno raste 1,5 centimetar. U zavisnosti od dužine kose, može da prođe neko vreme dok ona ne dostigne dužinu ostatka kose.
Savet dm ekspertkinje: „Ako imate dugu kosu, u prelaznom periodu nosite frizure poput čvora ili opušteni konjski rep.“

Da li je undercut pogodan za žene s tankom kosom?

Ako šišate ili brijete kosu na potiljku i/ili sa strane, gubite volumen. Puna kosa plus undercut – taj recept pomaže samo kod ljudi s mnogo guste kose! Renate Harer zbog toga ne savetuje undercut kod tanke kose – i više voli frizure u punom volumenu. „Jer vam je potrebna količina da bi se uopšte dobio volumen.“

Kojim ženama dobro stoji undercut?

U principu, to je frizura koja pre svega uglastom obliku lica daje određenu tvrdoću. Kod mekih crta lica ovaj kontrast deluje posebno privlačno. Možete da se poigravate dodacima, ukrasima i trakama za kosu kako bi frizura bila pogodna za svaki dan.

Kako žene mogu da stilizuju undercut?

Ova frizura funkcioniše kod svake dužine kose! Imamo nekoliko ideja za stilizovanje za svaku dužinu kose.

Sleeker Wet Look za kratku kosu

Kod kratke kose undercut i sidecut uvek su dobro vidljivi. Međutim, ako želite da frizuri dodatno date poseban šarm, to možete da postignete pomoću Wet Look.
Evo kako:
  • Nanesite gel za kosu na mokru ili suvu kosu i rasporedite ga od korena do krajeva.
  • Frizirajte kosu četkom ili češljem unazad ili sa strane.

Glamurozne lokne za kosu srednje dužine

Želite da nakratko promenite stil? Onda oblikujte svoj drski undercut na zaista prefinjen način i kombinujte ga s elegantnim loknama.
Evo kako:
  • Napravite kovrdže pomoću pegle za kosu, pegle za kovrdže ili figara.
  • Očešljajte kosu na stranu i fiksirajte je sprejom za kosu.

Bujna duga kosa

Dugoj kosi zbog njene težine često nedostaje volumen. Undercut frizuri daje više lakoće i odjednom je moguća bujna kosa punog volumena. Pri tome undercut ostaje sasvim nevidljiv.
Evo kako:
  • Operite kosu šamponom za volumen.
  • Nanesite sprej s morskom solju ili za talase i upletite kosu preko noći.
  • Za ekstravolumen sledećeg dana obradite koren sprejom za volumen kose ili suvim šamponom.

Naglasite undercut dodacima za kosu

Žene mogu posebno lepo da naglase undercut kada podignu kosu. Za to su pogodni lepi dodaci za kosu kao što su elegantne gumice, šnale ili trake. Ko voli da nosi ovu frizuru i sviđaju mu se neobični stilovi kose, prilikom sledeće posete frizeru može da zamoli da se kod brijanja undercuta naprave moderne mustre ili da se pomoću boje postigne atraktivan izgled. Vašoj fantaziji se ne postavljaju granice.