Active Beauty
Undercut – Ovako izgleda dobro na ženama!

Trajni hit

Undercut – Ovako izgleda dobro na ženama!

Svejedno da li se radi o dugoj ili kratkoj kosi: Undercut daje sasvim poseban stajling i kod žena pokazuje iznenađujuću raznolikost.
Undercut nije u trendu samo kod muških frizura. Žene se prilikom šišanja sve češće odlučuju za kombinaciju sasvim kratke i duge kose. To daje neslućenu slobodu za stajling. 
 

Šta je undercut?

Kod undercut frizura kosa se u donjoj trećini potiljka i sa strane skraćuje mnogo više nego kod ostatka frizure, delimično se skida čak i brijačem. Gornji sloj kose ostaje dugačak i pada preko ošišanih mesta. To čini ovaj look svestranim, a idealan je za sve one koji ne žele da se odvoje od svoje duge kose.  
 
Šišanje na potiljku i sa strane mora redovno (svakih četiri do pet nedelja) da obavi profesionalac da bi se održao fazon, a frizura delovala čisto i negovano.

 

Kakva je razlika između undercuta i bočnog šišanja?

Za undercut se makaze i aparat za brijanje koriste sa svih strana, kod bočnog šišanja samo sa strane. Gornji sloj kose se u oba slučaja ne dira. Ove frizure su pogodne za svakodnevicu kada se kosa nosi raspuštena. Gornji sloj kose pada preko ošišanih mesta i čini ih nevidljivim.

 

Da li undercut mora uvek da bude ekstreman?

Ne! „Čim u okviru šišanja imamo nepovezane delove, govorimo o undercutu“, kaže Renate Harer iz dm-a. Ovaj način šišanja frizeri koriste pre svega da bi redukovali volumen.
 
Najbolji primer za to je klasična paž-frizura: Na potiljku se kosa skraćuje ili brije u većoj meri da bi frizura dobro nalegla i tako podržala grafički izgled – kao na primer kod modernog ultrakratkog paža.

 

Da li kod undercut-frizure postoji neka lagana varijanta?

Ukoliko niste sasvim sigurni, dobro bi bilo da počnete sa uskom trakom na potiljku. Jedna stvar je jasna: Kosa je brzo ošišana, ali kada treba ponovo da poraste, morate da se naoružate strpljenjem. Kosa raste u proseku 1,5 centimetra mesečno. Potrebno je vreme da ponovo bude postignuta dužina gornjeg dela kose.
 
Savet stručnjaka: „Ukoliko imate dugu kosu u prelaznom periodu možete da nosite frizure kao što je nisko postavljena punđa ili konjski rep.“

 

Da li undercut dolazi u obzir i kod tanke kose?

Ukoliko kosu na potiljku i na bočnim partijama ošišate ekstremno kratko ili je obrijete, gubite volumen. Velika gusta kosa plus undercut – ova računica je primenjiva samo kod ljudi koji imaju gustu i čvrstu kosu! Renate Harer kod veoma tanke kose ne savetuje ovu vrstu šišanja – bolje je odlučiti se za šišanje koje će kosi dati volumen. „Potrebna vam je količina da bi uopšte moglo da se govori o volumenu.“

 

Kome stoji undercut?

Principijelno se radi o frizuri koja pre svega uglastim oblicima lica daje izvesnu tvrdoću. Kod mekih crta lica ovaj kontrast deluje veoma atraktivno. Sa dodacima kao što su ukrasi i trake za kosu možete da se igrate da biste frizuru prilagodili ličnim raspoloženjima i prilikama.
 

Koji stajling je pogodan za undercut?

Ovaj look izgleda dobro kod svake dužine kose! Kratke frizure dobijaju takođe bolji stajling – na primer sa izgledom mokre kose kod koga se kosa uz pomoć gela frizira unazad ili u stranu ili u mekoj varijanti s laganim talasima. Kod dugačke kose postoji mnogo varijanti: od potpuno nevidljive kod raspuštene kose do naglašenog stila s podignutom punđom.