Active Beauty
Beauty apciklaža maslinovog ulja: Napravite piling sami
Tekst: Redaktion

Green Idea

Beauty apciklaža maslinovog ulja: Napravite piling sami

Šta je zajedničko pilingu za lice, telo i usne? Svi oni pružaju nežnost! Ako redovno radite piling, znate da je koža nakon pilinga posebno meka. Otkrivamo vam kako da sami napravite prirodan piling.
Želite da živite na održiviji način, a da ipak priuštite sebi redovan piling? Nažalost, ambalažni otpad standardnih pilinga nije zanemarljiv i kod ekološki osvešćenih ljudi često izaziva grižu savesti. Ekološka svest i ugađanje sebi nužno se ne isključuju. Dajemo vam ekološki prihvatljive savete o apciklaži za piling koji ćete sami napraviti. Talog kafe tako možda ima veće šanse da ne završi odmah u đubretu ljubitelja kafe!

Napravite piling sami: Osnovni zeleni sastojci

Kokosovo ili maslinovo ulje: oba ulja predstavljaju odličnu osnovu za piling koji pravite sami. Dok se koža nežno otvara tokom pilinga, dragocene hranljive materije optimalno je neguju.

Šta vam je sve potrebno da sami napravite piling?
  • posuda
  • maslinovo ulje sobne temperature
  • talog kafe osušen na suncu

Ovako to funkcioniše:
Pomešajte maslinovo ulje i talog kafe u posudi i gotova je smesa koja nežno uklanja mrtve ćelije kože. Ništa više, dakle, ne stoji na putu blistavom tenu. Istovremeno, maslinovo ulje daje koži vlagu i podržava funkciju ćelija kože. Ova mešavina pokazuje i efekat prirodne zaštite od sunca, ali zbog niskog faktora zaštite od zračenja ne može da zameni kremu za sunčanje.

Šta je još pogodno za piling?

Još jedan prijatelj naše kože je kokosovo ulje. Budući da je oslobođeno mikroplastike, silikona i parabena, životna sredina mu se raduje zajedno s nama. Dok sa maslinovim uljem nastaje tečna masa, kokosovo ulje obezbeđuje čvršću konzistenciju. Kokosovo ulje se zbog svog antibakterijskog dejstva koristi u jutarnjoj rutini za ajurvedsko ispiranje usta uljem. Maslinovo ulje, s druge strane, zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama tako da ova dva ulja ni po čemu ne zaostaju jedno za drugim.

Ako želite da napravite piling sami, imate izbor: da li više volite maslinovo ili kokosovo ulje?

Za efekat pilinga takođe su odlični sirovi šećer od šećerne trske ili morska so. Jednostavno pomešajte željeno ulje s izabranim sastojkom u odnosu 1 : 1 i domaći piling je gotov.

Dobro je da znate:
Možete da dodate kašičicu meda kao tečno zlato. Njegovo umirujuće dejstvo prijaće prvenstveno osetljivoj, blago iritiranoj i suvoj koži.

Zašto verujemo u talog kafe?

Prednost pilinga od kafe leži u tome što se zahvaljujući kofeinu koji sadrži podstiče obnavljanje ćelija. Redovnom primenom ten je vidljivo revitalizovan i ujednačen.

Upravo ste iseckali crni luk odnosno oljuštili beli luk? Piling od kafe za ruke je istinski neutralizator mirisa!

Dobro je da znate:
Stepen mlevenja zrna kafe određuje grubost odnosno finoću pilinga. Za lice i usne pogodan je finiji stepen mlevenja, dok noge i ruke dobro podnose i grublje samlevena zrna. Isto važi i kada sami pravite piling od šećera i soli. Što su zrna grublja, to je intenzivniji piling. U svakom slučaju budite pažljivi prema sebi i nežni prema svojoj koži!

Šta maslinovo ulje još može?

Maslinovo ulje (kao i kokosovo ulje) može da se koristi za kožu i kosu. Kao priručna krema za ruke, za negu brade kod muškaraca i ulje za kosu kod žena, za negu starih kožnih torbi ili kao intenzivna maska za zahtevna stopala i ruke: maslinovo ulje može sve.

Naš Savet

Uprkos jednostavnosti i uživanju u eksperimentisanju, piling treba da radite samo jednom do dva puta nedeljno. Kod veoma osetljive kože preporučuje se dvonedeljni razmak između pilinga. Tako se procesi regeneracije kože iznova stimulišu, a pritom se ne remete! Vaša koža je žedna uprkos hranljivom pilingu? Počastite je mlekom za telo.