Active Beauty
Intimna nega za žene: ove praktične informacije morate znati

Vaginalno područje

Intimna nega za žene: ove praktične informacije morate znati

Neki ljudi žensko intimno područje nazivaju i Zemljom čuda – što je prikladno kada saznate više o složenom mikrokosmosu vaginalne flore. Naseljena dobroćudnim bakterijama (100 miliona po mililitru vaginalnog sekreta!), debela sluznica čini jedinstvenu zaštitnu barijeru protiv štetnih bakterija, gljivica i virusa. Dok svi ostali delovi tela imaju pH-vrednost 5,5, kiselost vagine niža je od 4,5, što onemogućava razmnožavanje bakterija. U normalnim okolnostima osetljivom mikrobiomu treba samo dnevna nega toplom vodom. Međutim, poremećena ravnoteža propraćena je određenim problemima. Donosimo pojašnjenje šta u tom slučaju pomaže.

Intimna nega: šta ublažava upalu i svrab?

Ne brinite, crvenilo ili svrab mogu povremeno da se pojave bez razloga i obično brzo nestanu sami. Ako simptomi potraju, često se mogu ublažiti kućnim lekovima. To uključuje kupku u mlakoj vodi u koju je dodato 100 ml jabukovog sirćeta ili kesica ovsenih pahuljica – u prvom slučaju kiselina pomaže da vratite pH vrednost, dok ovas sadrži vitamine i elemente u tragovima koji osnažuju. Osim toga, kreme s aktivnim sastojcima poput mlečne kiseline mogu da pomognu da se vaginalna flora vrati u ravnotežu. Neophodno je da nosite vazdušaste pamučne gaćice, jer peckanje i svrab takođe mogu da budu izazvani pretesnom odećom (donji veš uvek perite na 60° C kako biste ubili sve bakterije). Ako se simptomi nastave, preporučljivo je da posetite ginekologa.

Neprijatan miris – šta se krije iza toga?

Specifičan miris je potpuno normalan i menja se tokom ciklusa. Može da se pojavi i posle polnog odnosa, jer kontakt sa spermom nakratko povećava pH vaginalne flore. Intenzivan miris obično se lako može ublažiti korišćenjem kondoma. Takođe je dobro da idete u WC odmah nakon polnog odnosa, da svakodnevno čistite vaginalno područje toplom vodom ili nežnim losionima za intimno pranje, brzo se presvučete posle vežbanja i počnete da nosite vazdušast pamučni donji veš. Ako je vaginalna flora u disbalansu, kreme s mlečnom kiselinom mogu da pomognu u vraćanju normalne pH-vrednosti. Ako preterani miris potraje duže od nedelju dana i javlja se u kombinaciji s peckanjem ili svrabom, onda idite kod lekara! Uzrok bi mogla da bude bakterijska vaginoza.

Šta pomaže kod suvoće intimnog područja?

Suvoća vagine pogađa većinu žena u nekom trenutku života. Naročito se često javlja u vreme hormonalne oscilacije, izazvane trudnoćom i dojenjem ili tokom menopauze. No preterana intimna nega ili stres takođe mogu da budu okidači suvoće intimnog područja. Metode lečenja su različite, baš kao i uzroci: postoje, na primer, posebne hidrirajuće kreme bez hormona koje su prilagođene pH-vrednosti vagine i održavaju sluznicu gipkom. Kućni lekovi takođe mogu da pruže olakšanje. Maslinovo ulje i desetominutne kupke u mlakoj vodi sa sirćetom često pomažu da se obnovi vaginalna flora. Tokom menstruacije takođe je poželjno da koristite menstrualnu čašicu umesto tampona koji upijaju krv i vaginalni sekret. „Kod starijih žena nedostatak estrogena neretko je uzrok suvoće vagine”, objašnjava Gudrun Lorenz-Eberhardt, specijalistkinja ginekologije u Gracu i Heiligenkreuzu. „Može se lečiti i hormonalno, estrogenskim kremama i vaginalnim čepićima, ali i pomoću lekovitog bilja – mastima, kremama i čepićima koji sadrže soju, lavandu ili kanabidiol.“

Nežna intimna nega: kako izbeći osip i crvenilo posle brijanja?

Kad brijete intimno područje, uvek bi trebalo da koristite proizvode posebno namenjene baš za intimno područje, jer uobičajeni gel za tuširanje može da iritira kožu i izazove crvenilo i sitne bubuljice. Savet za posebno osetljive tipove kože: jednostavno promenite smer brijanja. Umesto uobičajenog brijanja, suprotno od smera rasta dlačica, pomaže pomeranje oštrice u smeru rasta dlačica, nežno i uz mali pritisak. Ova tehnika smanjuje rizik od iritacije jer dlačice lakše izlaze, ne urastaju i ne inficiraju se. Važno: redovno menjajte oštricu! Tupe oštrice čupaju dlačice i uklanjaju ih nedelotvorno. Brijanje je posebno nežno ako to činite pod tušem. Zato prvo temeljno pokvasite dlačice. Topla voda izaziva širenje krvnih sudova, što omogućava oštrici da lakše klizi po koži. Ako ipak više volite suvo brijanje, isti učinak možete postići nanošenjem na nekoliko minuta tople, mokre krpe na mesto koje želite da brijete. Posle brijanja nežno osušite intimno područje jer bakterije ili gljivice mogu brzo da se razmnože u vlažnom okruženju. Potom nanesite hidrirajuće sredstvo bez mirisa za negu posle brijanja.

Kako zdravom ishranom da podržite vaginalnu floru?

U slučaju infekcija intimnog područja treba izbegavati nikotin, alkohol i šećer jer podstiču razmnožavanje štetnih bakterija ili gljivica. Lanene semenke i namirnice od soje poput edamama ili tofua obezbeđuju zdravu vaginalnu floru. Bogate su fitoestrogenima koji mogu da nadoknade nedostajući estrogen. Prebiotičke namirnice poput: belog luka, luka, praziluka, jogurta ili kiselog kupusa, kao i orašasti plodovi, maslinovo ulje i avokado koji sadrže zdrave masnoće, doprinose konstantnom nivou estrogena. I, već tradicionalno, preporučujemo redovnu konzumaciju jabuka: one su bogate sekundarnim biljnim materijama koje podstiču krvotok, a time i dobro zdravlje intimnog područja.

Sa aloe verom i mlečnom kiselinom

„Losion za intimnu negu“ brenda Jessa

Pronađite u dm online prodavnici

Višestruka zaštita tokom menstruacije

„Lily Cup Compact menstrualna čašica, veličina A“ brenda INTIMINA

Pronađite u dm online prodavnici

Sa aloe verom i vitaminom E

„Fairytale ženski brijač sa tri oštrice“ brenda Balea

Pronađite u dm online prodavnici