Active Beauty
Svemogući Sheabutter: nega za telo i kosu
Tekst: Elisabeth Sas

Sve u puteru

Svemogući Sheabutter: nega za telo i kosu

Sheabutter je postao sastavni deo naše rutine za negu kože. Pre svega, čini dobro suvoj koži zimi. Skoro u svakom puteru ili u bogatim kremama sadržan je Sheabutter. Ali šta je u stvari puter za telo, od čega se dobija i za šta sve može da se koristi ovo prirodno sredstvo?

1. Šta je Sheabutter?

Sheabutter (ili karite puter) dobija se od jezgra voća drveta karite. Iako se ova jezgra nazivaju Shea orasima, reč je, strogo uzevši, o bobičastom rastinju. Drvo raste u Africi, južno od Sahare. Može da doživi i 300 godina a plodove rađa tek posle 20 godina. U Africi se karite puter koristi vekovima kao krema i lek.

2. Kako nastaje Sheabutter?

Shea orasi sadrže 50 posto masti. Iz te masti nastaje puter za telo. U tu svrhu prvo se prže jezgra a potom gnječe s vodom dok se ne dobije kašasta masa. Potom se kaša kuva da bi se dobilo Shea-ulje. Hlađenjem se iz ulja dobija dobro poznati Sheabutter. U zavisnosti od čistoće, on čini kakao-puter finijim (pre svega u čokoladama) ili se koristi za kozmetičke proizvode.

3. Nerafinisano ili rafinisano: gde je razlika?

U nerafinisanom stanju Sheabutter ima žućkastu boju i smatra se delotvornijim jer sadrži više prirodnih hranljivih materija. Posebnost nerafinisanog Shea putera jeste u tome što ima visok udeo sastojaka koji nemaju svojstva sapuna. Time se štiti sloj masti i Shea puter upija brže a da ne ostavlja masni film.
Zbog transporta i roka trajanja Shea puter se rafinira. U rafiniranom stanju prvo dobija belu boju. Na boji se lako prepoznaje da li je reč o rafinisanom ili nerafinisanom puteru za telo. Prednost rafinisanog Shea putera je pre svega u neutralnijem mirisu i u beloj boji. Tako može jednostavno da se preradi u kozmetička sredstva.

4. Zašto Sheabutter čini koži dobro?

Karite puter je pun vitamina (vitamin E, beta karoten) i minerala (natrijum, kalijum, magnezijum…). Dodatno sadrži razne kiseline kao što su oleinska, koja pomaže u zarastanju rana, ili linolna kiselina. Ona hidrira i štiti kožu, a deluje i protiv akni i pigmentnih fleka. Vredni sastojci čine Shea puter neobičnim proizvodom za negu kože. Štiti od uticaja okoline, vezuje vlažnost, deluje regenerativno na ćelije i čini kožu nežnom.

S ovim svojstvima koja neguju kožu, Sheabutter je pogodan za svaki tip kože. Posebno može da bude delotvoran za suvu kožu. Stoga se često nalazi u sapunima, pilinzima i mleku za telo.

5. Za šta može da se koristi Sheabutter?

Oblasti primene kreću se i van uobičajene nege kože. Puter za telo se, zbog sprečavanja upala, koristi i kao lek (uz konsultacije sa lekarom):

  • kod problema sa kožom kao što je neurodermatitis, ekcemi ili alergije
  • za lečenje ožiljaka
  • za zarastanje rana
  • kod opekotina od sunca
  • protiv perutanja i oštećenih krajeva
  • kod reumatskih bolova, bolova u zglobovima i mišićima
  • kod ispucale kože ruku i nogu
  • kod suvih usana

6. Kako deluje Sheabutter u kosi?

Ovo čudotvorno sredstvo je pogodno i za kosu: Puter može da se pomeša i s drugim uljima, čisto (kao što je ulje jojobe) ili pomešano stavlja se celom dužinom i na vrhove. Posle kratkog delovanja, jednostavno se ispere i kosa je već sjajnija i mekša. Međutim, treba biti oprezan: Pošto je Sheabutter biljna mast, ne treba da se stavlja direktno na teme i treba ga temeljno isprati da bi se izbeglo mašćenje kose. Ako ste sigurni da imate problem s brzim mašćenjem kose, trebalo bi da koristite šampone, regeneratore i ulja za kosu koja sadrže Sheabutter.

7. Da li je Sheabutter pogodan za jelo?

Sheabutter može da se jede i veoma je zdrav jer sadrži mnoštvo hranljivih materija. U našu domaću kuhinju biljni puter još nije stigao – u Africi se tradicionalno koristi za kuvanje. Ipak, na njegov ukus treba se navići a i skuplji je od drugih biljnih masti. Ako želite da ga na neki način uključite u jelo, možete da ga koristite kao običan (veganski) puter za prženje, pečenje ili premazivanje kalupa za kolače. Oprez: Sheabutter u kremama za kožu često ima kozmetičke sastojke koji nisu pogodni za jelo. Zato obavezno pročitajte listu sastojaka pre nego što ovaj puter iskoristite za kuvanje.