Active Beauty
Pet sportskih disciplina u trendu koje ćemo probati u 2024.

Popularne discipline u fitnesu

Pet sportskih disciplina u trendu koje ćemo probati u 2024.

Ne moramo da sledimo svaki trend, ali o trendovima možemo dodatno da se informišemo. Donosimo novi tekst o aktuelnim trendovima u sportu. Možda otkrijete kako bi neki od njih mogao da vam pruži zadovoljstvo? Upravo to i jeste najbitnija stvar kod svakog sporta – on treba da bude zabavan. Posle mnogo godina trčanja i joge, konačno smo spremni da isprobamo nešto novo.

Ovih pet sportova u trendu biće nam vrlo zabavni u 2024.

1. Vežbaćemo HIIT i u zatvorenom i na otvorenom u 2024.

HIIT je skraćenica za High Intensity Interval Training, a zove se tako zato što donosi istinski izazov za telo i omogućava nam da treniramo uz vrlo visoku frekvenciju pulsa. Ovaj trenutno vrlo aktuelan oblik treninga popularan je i kod žena i muškaraca jer podstiče sagorevanje masti, omogućava više snage i mišićne mase i načelno doprinosi poboljšanju kondicije. Dakle, ako želite posebno dobro da oblikujete svoje telo, HIIT je pravi izbor. Trening je strukturisan tako da se vrlo intenzivni intervalni treninzi izmenjuju s kratkim fazama odmora. Puls pritom ubrzano raste, dok telo radi punom parom na treninzima koji često traju samo 10–30 minuta. Neretko nam je lakše da pronađemo vremena za kratki, intenzivni trening nego za 60-minutno trčanje bez prestanka. Prema studijama, učinak u pogledu kondicije je isti. Naročito su žene na dobitku jer bi ionako od 40. godine trebalo da rade na održavanju i izgradnji mišićne mase. Sada postoje brojne aplikacije s vrlo dobrim uputstvima za vežbanje. Vežbati se može sa sopstvenom telesnom težinom ili malim tegovima.

2. Spikeball u proleće i leto 2024.

Za sve koji vole društvo, zabavu i sport, spikeball je odličan način za održavanje kondicije na timskom nivou. Igra loptom iz 80-ih iziskuje određeni nivo osnovne kondicije. Igra se malom loptom, polje za igru nije ograničeno, za razliku od odbojke, stalno se krećete i trčite. Takođe bi trebalo da možete bez problema da izvodite skokove. Spikeball nije prikladan za osobe koje imaju problema s kolenima ili opterećenim zglobovima i bolovima u leđima, jer igra zahteva nagle pokrete.

3. Piloxing: sportski trend iz Holivuda

Trebalo bi da izgradi mišiće, tonira telo i pomogne vam da oblikujete telo o kakvom sanjate: piloxing, grupni intervalni trening, kombinacija je pilatesa i boksa. Vežbe inspirisane pilatesom jačaju dubinske mišićne grupe. Kombinuju se s elementima boksa koji podstiču mobilnost. Trenažni učinak piloxinga pojačan je posebnim rukavicama koje imaju opterećenje.

4.Barre: balet, pilates i joga u jednom treningu

Barre je jedan od trenutno popularnih sportova koji naglašava i oblikuje celo telo. Intenzivni trening uz baletsku šipku kombinuje elemente baleta s pilatesom i jogom. Mešavina brzih i sporih pokreta vrlo je efikasna i – poput mnogih sportova u trendu – dolazi iz SAD-a, gde je veoma popularna među modelima i influenserima. Budući da barre-treninzi prvenstveno treniraju dublje mišićne grupe, jedan trening vrlo je naporan. (Kako da sprečite ili brzo izlečite upalu mišića, možete da pročitate ovde.)

Ritmična prateća muzika čini barre-treninge zabavnim i podstiče ritam i koordinaciju. Za ovakve treninge ne treba vam nikakva posebna oprema, dovoljne su čarape koje ne klizaju i uska sportska odeća (kako biste brže mogli da prepoznate loše držanje). Ostatak opreme obezbeđuju posebno opremljeni fitnes-studiji koji nude barre-treninge.

5. Vožnja bicikla na otvorenom u toploj sezoni

Tokom poslednjih nekoliko godina mnogi zavisnici od fitnesa otkrili su svoju ljubav prema sportovima na otvorenom. Na vrhu liste takvih sportova nalazi se biciklizam. Bez obzira na to da li je reč o brdskom biciklizmu, opuštenoj vožnji biciklom vikendom ili dužim putovanjima na e-biciklu, vožnja bicikla je sportska disciplina na otvorenom u trendu u 2024. Većina ljudi vozi bicikl kako bi se opustili, no fokus je i na vežbanju na svežem vazduhu. Dodatna dobrobit za celu porodicu: čak i najmlađi imaju koristi od bicikliranja u prirodi, tako da ništa ne bi trebalo da stoji na putu zajedničkim porodičnim vožnjama koje donose blagodet za zdravlje. Dodatno, kvalitetni e-bicikli za duge planinske ture sada mogu jednostavno da se iznajme na gotovo svakom odredištu za odmor.

6. Peloton može da se trenira i zimi

Za vreme pandemije postojao je trend relativno jednostavnih kućnih sportova bez opreme koji se izvode samo pomoću sopstvene telesne težine i koji se mogu izvoditi kod kuće na podlozi za jogu uz uputstva iz aplikacije. Sada se taj trend dodatno razvio. Takođe je u porastu individualno treniranje, a peloton se izvodi uz sportsku opremu visoke tehnologije i usmereni trening kao u fitnes-studiju. Peloton je poznat u celom svetu još od lansiranja spinoffa Seksa i grada „And Just Like That“. Na vođenim treninzima vežbate s virtuelnim trenerom, uz vrhunsku opremu i prvoklasne vežbe, kao da ste u teretani – ali niste, nego ste kod kuće. Moguće je da vozite bicikl, trčite ili vežbate, a sve je usklađeno zahvaljujući posebno razvijenoj aplikaciji Peloton. Prednost: kursevi su dostupni u bilo kom trenutku na displejima uređaja i u aplikaciji. Iskusni treneri pružaju virtuelnu podršku, a u ponudi je više od 14 disciplina za fizičko i mentalno zdravlje.