Active Beauty
Biti mama: Uprkos instagram mamama, ne stvaramo sebi pritisak!

Kako biti mama

Biti mama: Uprkos instagram mamama, ne stvaramo sebi pritisak!

Skupa dizajnerska odeća za mamu i dete za instagram za savršeno insceniranu žurku za bebe i besprekoran dom: dok skroluju na instagramu, mame brzo počinju da prave poređenja sa sopstvenim životom. Biti mama samo po sebi je već zahtevan zadatak i bez pritisaka s instagrama. Imamo tri saveta za vas: kako da lepe trenutke sa svojim detetom najbolje sačuvate u sećanju.

Biti mama bez pritisaka s instagrama: tri saveta

1. Ostanite autentični

Ideja da svakodnevno vreme s decom provodite u dizajnerskoj odeći i na visokim potpeticama nije realna. Obucite udobnu odeću koja se lako pere i u kojoj možete da trčite za detetom na igralištu. I vaše dete će se radovati odeći koju je prijatno nositi i koja ga ne sputava. Takođe, kao novopečena mama ne morate odmah ponovo da imate savršeno telo. Biti mama znači i vežbati da prihvatite svoje telo – nemojte da težite nedostižnim idealima tela. A vaš stan? Organizujte ga tako da se vaša porodica u njemu oseća prijatno i ne upoređujte ga s besprekorno sređenim i fantastično uređenim stanovima nekih instagram mama. Budite svesni toga da vam se servira samo inscenirani trenutni snimak. Koliko je rada (i pomagača) potrebno da se napravi takav staging i koliko dugo traje taj „idealni svet“ – to se najčešće prećutkuje.

2. Svesno opažajte svaki trenutak

Procenjivati svaki trenutak prema tome da li od toga može da se napravi dobra fotografija ili video za društvene mreže? Nemogućnost da istinski uživate u lepim trenucima, jer oni po svaku cenu moraju da se dokumentuju: to može brzo da se pretvori u stres i nije svrsishodno. Previše fotografija obično ostaje zaboravljeno na kompjuteru ili u pametnom telefonu. Ekspertkinja za deklateraciju(za raspremanje nagomilanih i suvišnih stvari iz prostorije, prostora) Marie Kondo savetuje, na primer, da svesno odaberemo nekoliko fotografija koje nam zaista nešto znače. Od njih kasnije možete da napravite foto-album. Više uživajte u radostima koje znače biti mama: zajedno gradite zamkove od peska, idite napolje i otkrivajte prirodu ili se uveče mazite na sofi s mališanima. Odvojite vreme za svoje dete (svoju decu) i budite uvek mentalno prisutni dok se igrate s njima. Smejte se i bezbrižno proživljavajte lepe trenutke. Ako želite nešto da snimite i sačuvate za kasnije, napravite dva-tri vesela snimka, a zatim ponovo ostavite pametni telefon ili foto-aparat po strani. Pamtićete nezaboravne događaje i bez snimanja slika ili video-zapisa.

3. Omogućite detetu privatnost

Da li bi vas radovalo da su vaši roditelji snimili celo vaše detinjstvo i objavili ga na društvenim mrežama? Verovatno ne. Omogućite svom detetu privatnost i ne kršite njegova lična prava objavljujući privatne trenutke. Biti mama ponekad znači i jednostavno ostaviti dete na miru. Ono treba da se razvija slobodno i bez tuđeg posmatranja. Deca su u školi često izložena maltretiranju ako o njima postoje javne slike i video-zapisi. To nijedna majka ne želi svom detetu.