Active Beauty
Kućni ljubimci za decu: koja životinja nam najviše odgovara?
Tekst: Annalina Jegg

Kada deca mole da dobiju kućnog ljubimca

Kućni ljubimci za decu: koja životinja nam najviše odgovara?

Pas odnosno mačka u vašoj porodici: da ili ne? Vaša deca će sigurno glasno da uzviknu „daaaaa“. A vi? Vidite li kućnog ljubimca u svojoj porodici? I ako da, kog? Pomoći ćemo vam da donesete odluku.
Kućni ljubimac sa sobom donosi mnogo prednosti za vaše dete. Bilo da je u pitanju pas ili mačka, maženje životinja opušta, snižava krvni pritisak i usporava puls. Osim toga, deca koja imaju kućnog ljubimca su emocionalno stabilnija. Najbolja stvar kod kućnih ljubimaca jeste to što nas oni vole bezuslovno – bez obzira na izgled, godine ili druge ljudske norme. Kućni ljubimci pružaju oslonac i sigurnost deci sa niskim samopouzdanjem.

Čak i ako starija deca mogu sama da se brinu o kućnom ljubimcu, krajnja odgovornost je uvek na roditeljima. Zato dobro razmislite o odluci da imate kućnog ljubimca i ne dozvolite da vas dečje molbe omekšaju ako vi kao roditelji niste potpuno sigurni u to.
Ukoliko je neko u porodici sklon alergijama, obavezno pre dolaska životinje u vaš dom isključite sve alergije na životinjsku dlaku!

Koji kućni ljubimci su prikladni za decu?

Mačka: omiljeniji kućni ljubimac Austrijanaca

Mačke su najpopularniji kućni ljubimci u Austriji. Oko 1,5 milion mačaka živi u austrijskim domaćinstvima. Za to postoje dobri razlozi. Mačke se lako neguju, same se čiste i ne morate da ih vodite u šetnju. Osim toga, vole da se maze i umiljavaju – kada one to žele

Mačka kao kućni ljubimac: šta treba da znate

 • Generalno, mačke ne vole da budu usamljene. Mačke koje će isključivo da borave u stanu uvek uzimajte u paru. U suprotnom će brzo početi da se osećaju usamljeno i mogu da pokažu poremećaje ponašanja. U mnogim domovima udomljuju se mačke (mačići) samo u paru, bez obzira na to da li će da žive na otvorenom ili u stanu.
 • Očekivani životni vek sterilisanih mačaka je dvostruko duži nego kod mačaka koje nisu sterilisane. Sterilizacijom se izbegavaju i mnoge patnje životinja. Jedan par nesterilisanih mačaka pokreće lavinu i u roku od 10 godina jer, čisto matematički, stvara više od 80 miliona novih mačaka.
 • Mačke mogu da pate od neizlečive virusne bolest FIV, koja se naziva i „mačja sida“. U dom uzimajte samo one životinje koje su testirane na FIV i testirajte svoju mačku koja živi na otvorenom jednom godišnje na ovu bolest.

Pas: najbolji prijatelj

Pse je, u poređenju s drugim životinjama, relativno skupo držati: veterinar i hrana, a potrebno je i mnogo vremena za svakodnevne šetnje. Psi takođe unose mnogo živosti u porodičnu dinamiku, u idealnom slučaju vaše dete će u novom članu porodice pronaći odanog prijatelja. Studije pokazuju da pas čak može da bude koristan za imunitet vašeg deteta.

Pas kao kućni ljubimac: šta treba da znate

 • Psima je najmanje jednom dnevno potrebna duga šetnja od sat vremena. Bez obzira na vremenske prilike. Tokom celog njegovog života.
 • Svog psa možete da naučite da bude sam. Međutim, ne bi trebalo da bude sam duže od četiri sata. Psi su životinje čopora i da bi živeli život koji je prikladan njihovoj vrsti, potrebno je da oko njih budu članovi porodice.
 • Pas ne sme da bude u hijerarhiji ispred vaše dece, inače može da dođe do incidenata, naročito kada su u pitanju mlađa deca. Najbolje bi bilo da pošaljete svog psa na obuku kod profesionalaca, kako bi bio dresiran – a i deca mogu da učestvuju u obuci!

Morsko prase i zec: zahtevne male životinje samo za gledanje

Preslatki za oko i čupavi – dakle, oni su savršeni kućni ljubimci za decu? Nažalost, nisu. Zec i morsko prase su zahtevne male životinje čije pravilno držanje zahteva mnogo novca. Samo odgovarajući kavez košta više stotina evra. Pored toga, zec i morsko prase ne vole da se podižu i nose okolo. Ne vole svi ni da se maze. Oni su uglavnom tu samo da se posmatraju.

Zec i morsko prase: šta treba da znate

 • Ovim životinjama je potreban najmanje jedan parnjak iste vrste da bi se osećale dobro. Morsko prase takođe nije pogodan zamenski partner za zeca. I obrnuto – u pitanju su dve različite vrste koje nemaju mnogo toga zajedničkog.
 • Zecu i morskom prasetu je potreban prostor. Zecu morate da obezbedite dva kvadratna metra prostora za istrčavanje i to u svakom trenutku! Kućice koje obično mogu da se kupe u prodavnicama su premale, one su pogodne samo kao sklonište. Morskom prasetu je takođe potreban najmanje jedan kvadratni metar prostora po paru, kao i svakodnevno istrčavanje.
 • Bilo da je u pitanju zec ili morsko prase, mužjaci moraju obavezno da se kastriraju, najbolje pre nego što dostignu polnu zrelost. Dva (ili više) nekastrirana mužjaka zeca, odnosno morskog praseta, mogu da nanesu jedan drugome povrede opasne po život!
 • Pravilna ishrana zeca i morskog praseta veoma je zahtevna. Suva hrana koja je obično dostupna u prodavnicama isključena je zato što dugoročno oštećuje zube koji rastu tokom celog života i pravilno se troše samo jedenjem trave odnosno listova. Posledice pogrešne ishrane mogu da budu teške anomalije, apscesi, veliki računi od veterinara i životinje koje pate. Zecu i morskom prasetu je potrebna sveža zelena hrana (livadska trava, gorka salata, lisnato povrće, voće i šargarepa samo kao poslastica). Informišite se pre kupovine o pravilnom hranjenju, o svemu u vezi sa izgradnjom bokseva i sličnom.
 • U pansionima za životinje, prihvatilištima i udruženjima mnogi zečevi i morski prasići čekaju svoju drugu šansu. Objasnite svojoj deci da ne morate obavezno da nabavite slatko mladunče.

Hrčak: samo za stariju decu

Hrčak, kao i morsko prase i zec, nisu pogodni za malu decu. Hrčak spava preko dana, a noću je aktivan. Osim toga, očekivani životni vek hrčka je samo dve do tri godine. Takođe, retko vole da se maze. Hrčak je prvenstveno životinja za gledanje.

Hrčak kao kućni ljubimac: šta treba da znate

 • Hrčku je potreban prostor, najmanje kavez/akvarijum/terarijum dimenzija 100 cm x 50. Ipak, za mnoge životinje to je premali prostor, zato bolje odmah isplanirajte površinu od jednog kvadratnog metra. Pošto hrčak voli da kopa, piljevina bi trebalo da bude posuta u visini od najmanje 20 cm.
 • Točak treba da ima prečnik od najmanje 25 cm.
 • Točak ne zamenjuje slobodno kretanje! Svakog dana hrčak mora da trči slobodno u osiguranoj prostoriji ili boksu. On ima ogromnu potrebu za kretanjem. Na slobodi svake noći pretrči nekoliko kilometara.
 • Hrčak je samotnjak i zato ga uvek držite samog.