Active Beauty
Prolećno čišćenje – zašto prija i našoj duši
Tekst: Nina Horcher

Novi početak

Prolećno čišćenje – zašto prija i našoj duši

Krajnje je vreme za prolećno čišćenje! Sređivanje prostora ima pozitivan efekat i na dušu, kaže psiholog i kouč Natalia Elsbek (Natalia Ölsböck) zato što nam spoljašnji red pomaže da se opustimo.
Prema rečima psihologa Natalije Elsbek prolećno čišćenje je korisno s više aspekata – i to ne samo za naša četiri zida već i za naš duh: „Spoljašnji red nam pomaže da vežbamo opuštanje i obezbeđuje unutrašnje oslobađanje. Osim toga, fizička aktivnost smanjuje hormone stresa. Isto tako, čišćenje percipiramo kao osećaj postignuća.“

Zašto nas prolećno čišćenje dovodi u pozitivno raspoloženje, tri razloga

1. Zato što tako možemo da proslavimo novi početak

„Istorijski gledano, prolećno čišćenje se odnosi na čišćenje prostorija nakon mračnog, tmurnog zimskog perioda. Samim tim može da se posmatra kao prelazak u novi, aktivniji period“, kaže psiholog Natalija Elsbek. Posmatrajte prolećno čišćenje kao svoj mali ritual. S njim možete da se oprostite od zimskog perioda, oslobodite se starog tereta i pripremite se za novi početak. Nedostaje vam potreban polet? Sastavite svoju play listu sa pesmama za dobro raspoloženje i ispunite svoju listu obaveza kada je reč o prolećnom čišćenju..


2. Zato što prilikom prolećnog čišćenja osećamo samoefikasnost

Čišćenje i stvaranje novog prostora daje nam osećaj uređenosti i iznutra. „Spoljašnji ritual čišćenja može da bude reprezentativan za mentalnu higijenu. Kada pravite red spolja, automatski zadovoljavate svoju emocionalnu potrebu za jasnoćom i kontrolom“, kaže psiholog. Osećate se samoefikasno jer činite nešto dobro za sebe i ne određujete se spolja. Uostalom, prolećno čišćenje može da se proširi i na nedovršene poslove kao što je plaćanje poreza ili odlazak kod zubara koji već dugo odlažete. Pregledajte svoj kalendar i listu obaveza, odredite prioritete po hitnosti i ono što uradite obeležavajte korak po korak.


3. Zato što prilikom prolećnog čišćenja slušamo svoju intuiciju

Da li stan treba detaljno da se očisti ili samo da se složi nekoliko sitnica? Verujte svom osećaju kada razmišljate o tome koliko temeljno treba da bude vaše prolećno čišćenje. Dok neki mogu lako da se odvoje od starih stvari, drugi žele da oko sebe imaju uspomene. Šta vam prija? Koliko je snažna vaša potreba za novostvorenim prostorom i minimalizmom? Psiholog i kouč Elsbek savetuje: „Važno je da postupate bez stresa i da obavljate poslove korak po korak.“ Jedno je sigurno: oslobađanje od stvari za koje vas više ne vežu pozitivna osećanja osnažuje vas.

Denkmit
gel za čišćenje WC-a
limun
750 ml
Denkmit
sredstvo za čišćenje rerne i roštilja
500 ml
Denkmit
univerzalno sredstvo za sjaj podova
1 l
Denkmit
vlažne maramice za staklo
20/1

Profissimo
rukavice
M
1 par