Jedite veganski med?

Veganska ishrana podrazumeva da se ne koriste proizvodi životinjskog porekla, a u njih spada i pčelinji med. Vredne pčele proizvode med za sebe kao izvor hrane da bi preživele zimu. Naravno, postoje pčelari koji rade u harmoniji s pčelama i uzimaju im samo višak meda – međutim, on uprkos tome nije veganski.

Veganski med: Pet alternativa za pčelinji med

Evo različitih ukusnih alternativa pčelinjem medu, koji se od milja naziva „Vonig“ (Veganer Honig).

1. Agavin sirup

Ovaj veganski med dobija se od biljke agave. Bilo da se koristi uz kafu, čaj ili za kolače – sirup od agave ima višestruku primenu i ne koristi se samo kao alternativa pčelinjem medu. Agavin sirup poreklom je iz Meksika. On se sastoji od fruktoze i glukoze, međutim, ne podiže nivo šećera u krvi mnogo kao rafinisani šećer.

2. Pirinčani sirup

Kao i moči, pirinčani sirup je poreklom iz Japana. Posebno se preporučuje kao zaslađivač kod dijeta s niskim sadržajem fruktoze i glutena. Kao što njegovo ime odaje, ovaj sirup se dobija od pirinča i predstavlja vegansku alternativu medu. Doziranje treba da bude umereno, jer je u pitanju čista glukoza.

3. Javorov sirup

Javorov sirup pravi se od javora i popularan je za doručak, posebno u Kanadi. Takođe je pogodan za ukrašavanje naših palačinki od heljde koje su opisane u receptu koji sledi. U zavisnosti od stepena, zlatni ton javorovog sirupa je svetliji (stepen A) ili tamniji (stepen C). Stepen A ima blaži ukus – savršen je dodatak uz slatka jela!

Savet:

Kod javorovog sirupa obavezno obratite pažnju na oznaku „veganski“, jer neki brendovi u svoj sirup dodaju boje životinjskog porekla.

4. Sirup od vrhova smreke

Uzbudljivo je šta sve priroda može da ponudi od biljnog blaga. Da bi se proizveo sirup od vrhova smreke sakupljaju se sveži vrhovi smreke koji se u čaši pomešaju sa šećerom. Nakon mesec dana sirup je gotov. On ne samo da čajevima daje divnu slatkoću, a može da se maže i na hleb s maslacem kao veganski med, već je zahvaljujući svojim eteričnim uljima poznat i kao kućni lek protiv kašlja. Savršena alternativa medu u vreme prehlada!

5. Med od maslačka

Još jedan veganski med koji nam je priroda obezbedila. Med od maslačka proizvodi se od svežih cvetova maslačka i meša se s vodom i šećerom. Kao i sirup od vrhova smreke, med od maslačka savršen je za zaslađivanje čajeva u vreme prehlada, jer je pored ostalog bogat i cinkom.

Dobro je znati

Ne treba potcenjivati snagu prirode. U slučaju nekih tegoba, ne preporučuje se uzimanje maslačka. Molimo vas da prethodno potražite savet od svog apotekara.