Menu

Da li osećaš miris? Kod jesenjih i zimskih mirisa

Zimski i jesenji parfemi šire oko sebe pravu čaroliju.

Home » Lepota » Nega » Da li osećaš miris? Kod jesenjih i zimskih mirisa - 11.2019

Meko kao džemper od kašmira, umirujuće kao vatra iz kamina, toplo kao šoljica čaja: zimski i jesenji parfemi šire oko sebe pravu čaroliju.

Dok sе leti traže parfemi laganog i svežeg mirisa, želja za teškim i začinjenim parfemskim kreacijama se vraća u hladnoj sezoni. Naročito kada je napolju hladno i neprijatno, adekvatna aroma mnogo pomaže prijatnosti koju osećate. Ovo su glavni akteri mirisne jeseni i zime:

Drvo i zemlja

Pačuli
U 19. veku indijski pačuli smatran je za materijal koje su koristile plesačice, glumice i bludnice u svrhu privlačenja muškaraca. Biljno ulje je do dan danas zadržalo svoju reputaciju umetnika zavođenja.

Sandalovo drvo
Senzualna aroma sandalovine sinonim je za ljubav i privrženost. Dragoceno ulje se dobija iz stabala sandalovine, koja moraju da sazrevaju najmanje 25 godina i to u Istočnoj Indiji.

Vetiver – indijska trava
Ulje iz korena vetiver indijske trave se još od antičkog doba osećalo u mirisnim kreacijama. Ima težak miris zemljan i sa slatko pikantnom notom i posebno drži dugo miris.

Mirta
Smola i ulje stabla mirte odišu toplim, balzamično-slatkim mirisom, koji je posebno popularan u orijentalnim parfemima.

Ambra
Slatki ambra se naziva još i dar mora. Proizvedena od Ulješur – kita koji na otvorenom moru često pluta u velikim jatima. Danas se u industriji parfema uglavnom koristi sintetička varijanta.

Koža
Antilop koža ili prevrnuta koža je jedno od najstarijih sirovina koje se koriste za pravljenje mirisa. Gorak miris sastavni je deo parfema mnogih muškaraca, ali i ženskim mirisima pruža snažnu notu.

Med
Zahvaljujući njegovim hranljivim svojstvima, med se često koristi u kozmetici. Njegov topli, zavodljivi miris čini ga popularnim sastojkom parfema za hladnije dane.

Mošus
Aroma drveno – animalistička, se više ne dobija od žlezda Mošus – jelena, već je veštački proizvedena. Erotizirajući efekat koji ima ali i uticaj mošusa godinama unazad se ne umanjuje.

Začinske note & voćni plodovi

Vanila
Fina aroma vanilijeve orhideje obećava sigurnost i budi sretne uspomene iz detinjstva. Nije ni čudo što muškarci posebno vole da ovaj parfem osete na svojoj partnerki.

Pomorandža
Esencijalno ulje narandže izvađeno je iz kore zrelih plodova. Šire svež, vedar miris, gotovo kao da sa sobom donosi svetlost i toplinu leta.

Cimet
Za ulje iz drveta cimeta se kaže da ima afrodizijačka svojstva. Njegova je aroma intenzivna, vruća i snažna te mnogim korisnicima daje potreban začin kada su stigli hladni i jesenji dani.

Fumiganti

Tonka – tropska biljka
Mahuna sa južnoameričkih tropskih biljaka tj. stabla često se koristi za oplemenjivanje deserta i kao fumigant. Parfemi im daju privlačnu gurmansku notu.

Prema gore
OKViše informacija