Active Beauty
K-Beauty: u deset koraka do tena iz snova

Uz pomoć koreanskog „K-Beauty“ u 10 koraka do tena iz snova.

K-Beauty: u deset koraka do tena iz snova

Porcelanski ten i sjaj zdravlja do u duboku starost? Azijatkinje su poznate po svom blistavom tenu. Za to je pre svega zaslužan sofisticirani program čišćenja i nege: 10 koraka K-Beauty.

Bilo da je reč o J-Beauty iz Japana ili K-Beauty iz Južne Koreje, kozmetičke prakse iz istočne Azije smatraju se posebno inovativnim i veoma su popularne i kod nas na zapadu.

Brzo uklanjanje šminke dok peremo zube ili nanošenje karmina na putu u kancelariju? Na to većina Azijatkinja odmahuje glavom, jer one u nezi lepote slave svaki korak. Takozvani Layering K-Beauty isplati se u svakom slučaju, jer ćete biti nagrađeni hidriranom i sjajnom kožom, čak i bez šminke – onim izgledom koji je u Aziji posebno poželjan kao „Glass Skin“. Ugodan sporedni efekat: kratke pauze nisu dobre samo za telo, već i za psihu.

Sastojci i alati

Mnogi sastojci za lepotu iz azijskih praksi nege odavno su osvojili naše kozmetičke police. Pored toga, neobični sastojci, poput sintetičkog zmijskog otrova, izazivaju posebnu pažnju. Azijskim stručnjacima za lepotu takođe dugujemo mnoge genijalne ideje za proizvode. Od BB kreme, preko Cushion-Make-up do alatki kao što je sunđer konjak, valjak od žada ili kamen gua sha.

Ovo je 10 koraka K-Beauty

Osnovna ideja je u stvari sasvim jednostavna: temeljno očistiti, hidrirati i zaštititi.

Svako za sebe odlučuje koliko će seruma, krema i maski da primeni. Većina ovih 10 koraka posmatra kao okvirne smernice koje mogu fleksibilno da se prilagode sopstvenim potrebama.

  1. Korak: Čišćenje

Temeljno čišćenje je najvažnija osnova za zdravu kožu i blistavi ten. Najzad, ni najbolje kreme i serumi ne mogu da učine ništa ako im na putu stoje ostaci šminke i zapušene pore. Azijatkinje zbog toga preduzimaju dva koraka: Prvo se nanosi ulje za čišćenje i nežno se umasira, kako bi se uklonila šminka i višak sebuma.

  1. Korak: Dvostruko je bolje

Nakon što se ulje ispere mlakom vodom, koristi se pena ili gel, kako bi se koža temeljno očistila. Dobro čišćenje je važno čak i ako se tokom dana ne šminkate, jer ostaci zaštite od sunca, prašina i drugi toksini iz okruženja remete regeneraciju kože.

  1. Korak: Piling

Nežni piling na T-zoni pomaže kod zapušenih pora. Ovde se ne koristi samo mehanički piling sa česticama šećera ili soli, već posebno piling od voćnih i drugih kiselina. Prema teoriji K-Beauty ovaj korak treba primeniti samo jednom nedeljno, kako se koža ne bi suviše iritirala, i to samo kod masne ili kombinovane kože.

  1. Korak: Toner

Nakon čišćenja toner je vrhunska priprema za negu. U poređenju sa konvencionalnim sredstvima za čišćenje lica, toneri manje isušuju kožu i pružaju joj dovoljno vlage.

  1. Korak: Esencija

Esencije su vrhunac korejskih praksi lepote. One su svojevrstan hibrid tonera i seruma i prilagođene su različitim potrebama kože. Kada se laganim pokretima natapkaju, one osvežavaju i hidriraju kožu.

  1. Korak: Serum

Bilo da je u pitanju serum, ampula ili booster – mali pomagači imaju samo jedan cilj: da kroz visoku koncentraciju aktivnih supstanci pruže podršku tačno tamo gde je potrebno. Nečistoće? Bore? Gubitak vlažnosti? – za svaki problem sa kožom postoji serum. Naš savet: Ne zaboravite vrat!

  1. Korak: Maske

Maske i K-Beauty idu zajedno kao zima i Božić. Bilo da su u pitanju maske u maramici ili gumene maske, obe potiču iz Koreje, kao i inovativne tehnike nanošenja, od metode nanošenja premaza (nanoseći dve do tri različite maske za lice jedna na drugu), do višestrukog masiranja (svako područje je negovano vlastitom maskom). Bez obzira na tip kože, sigurno ćete da pronađete pravu masku u živopisnom K-Beauty univerzumu.

  1. Korak: Nega očiju

Godine i umor prvo se uočavaju na osetljivom predelu oko očiju, zbog čega je ovoj koži potrebna posebno brižljiva nega. I ovde je najviši prioritet vlažnost. Kao i ostali serumi, i kreme za lice i krema za oči lagano se natapkavaju.

  1. Korak: Hidratantna krema

Dnevna i hidratantna nega, kakvu je poznajemo: U zavisnosti od doba godine i tipa kože Korejke koriste lagane emulzije ili bogate hidratantne kreme. Bez obzira za koju se konzistenciju odlučite – kožu na kraju treba ojačati dodatnom porcijom vlage.

  1. Korak: Zaštita od sunca i noćna nega

Koža se još u mladosti čuva kao najdragocenije blago i štiti od sunca i uticaja okoline. Cilj je da dobra nega posluži kao preventiva, kako kasnije ne bismo morali da „popravljamo“. Dakle, bez zaštite od sunca ljubitelji K-Beauty sigurno neće izaći iz kuće. Uveče se umesto zaštite od sunca koristi hranljiva noćna krema.

HADA LABO
TOKYO PREMIUM
noćna krema za lice
50 ml

HADA LABO
TOKYO
hidratator za lice
150 ml

MBeauty
maska za lice
25 ml

NEOGEN
jastučići za piling lica
200 ml