Menu

Ostrvsko kraljevstvo

Kabo Verde.

Home » Inspiracija » Putovanje i saveti za putovanje » Ostrvsko kraljevstvo - 11.2017

Uvek srdačan doček: u Republici Kabo Verde sve je u znaku šarenila i opuštenosti. Ništa čudno kada godišnje ima 350 sunčanih dana, a smeštena je uz predivno plavo more.

Osećate se istrošeno? Ljuti vas zima? U Republici Kabo Verde koja se smestila zapadno od afričkog kontinenta, 350 dana u godini sija sunce, a reč „stres“ postoji samo u rečniku. Vreme je za malo putovanje, ako ništa drugo, onda barem u mislima.

Nekada poželimo da budemo na nekom nepoznatom mestu, daleko od kuće, svakodnevice i svega što dobro poznajemo, volimo i cenimo. Od same pomisli na neku, hiljadama kilometara udaljenu zemlju osećamo leptiriće u stomaku jer boravak na dalekom mestu može da umiri čežnju koju osećamo za mirom, odmorom, ali i egzotikom i novim iskustvima.

Zamišljamo kako nam stopala uranjaju u pesak, kako se kupamo u kristalno čistoj morskoj vodi ili kako satima šetamo krajolicima koje krasi bujno zelenilo. Republike Kabo Verde bi mogla da bude jedna takva čežnja. Iako je na karti turističkih destinacija još relativno slabo poznata, od Evrope je udaljena tek nekoliko sati leta. Sastoji se od pedeset ostrva od kojih je samo jedno naseljeno, a nalazi se nasred Atlantika, oko 570 kilometara od afričke obale, južno od španskih Kanarskih ostrva.

Republika Kabo Verde je dugo bila nenastanjena i tek su je u 15. veku otkrili portugalski mornari. Danas se u njoj evropski i afrički životni stil spajaju u šarenu, prijateljsku i vedru celinu. Kada se oduševljeni turisti sretnu sa domaćim stanovnicima, uz srdačan osmeh i uzrečicu „Bez stresa!“ oprezno ih zamole da uspore. Baš tako i glasi nezvanični moto Republike Kabo Verde. Život se ovde odvija mirno. Malu užurbanost možete da osetite samo na ostrvu Salu kada prepodne ribari stignu na svojim brodovima. Ostrvsku kuhinju čine sveža riba i morski plodovi, a boravak na ostrvu je savršena prilika da probate jastoge.
Na drvenim stazama se prodaju i: kirnja, tuna, skuša i trlja naslagane jedna na drugu u posebnim posudama. Muškarci sede na podu i čiste manju ribu, dok žene sede na okruglim stoličicama i zadužene su za prodaju.

Ravnopravnost

Republika Kabo Verde uopšte ima žensko obeležje. U vladi sede ministarke i to je razumljivo samo po sebi. Na poslednjim izborima jedna žena je gotovo pobedila na izborima za predsednika vlade. „Republika Kabo Verde je svetla tačka kada govorimo o ravnopravnosti polova, a brojne žene imaju ugledne vodeće pozicije u javnim službama i privatnom sektoru,“ piše u UN-ovom godišnjem izveštaju za 2016. godinu.
Za razliku od brojnih drugih afričkih zemalja ovde se prihvata homoseksualnost, a od 2014. godine je to pravo čak i zakonski zaštićeno.

Zaštita životne sredine i životinja

Uz napredak u području ljudskih prava i socijalne politike, UN-ov izveštaj hvali ovu ostrvsku državu i kad je reč o zaštiti životne sredine. Mada je energetsko snabdevanje ostrva otežano, upravo zbog toga i uprkos tome postoje nastojanja za podsticanje obnovljivih izvora energije. Najambiciozniji cilj vlade je da do 2020. godine dobija polovinu potrebne energije iz vetrenjača, fotonaponskih sistema i drugih izvora. U brojnim hotelima se već sada zbog uštede za tuširanje koristi morska voda. I tema zaštite životinja je važna. Budući da je Republika Kabo Verde treće najveće gnezdilište ugrožene karete kornjače, ova životinjska vrsta je zaštićena od 2002. godine. Brojni projekti štite kornjače od drugih divljih životinja.
Uz brojne sunčane dane, stabilnu političku situaciju i blizinu Evrope za ovu državu je dodatna prednosti i njena beskrajna raznolikost. Nijedno ostrvo ne liči na drugo. Sal, Boa Vista i sićušni Maio su ravna, suva i na njima se prostiru kilometarske peščane plaže. Upravo se ovde odvija većina turističkog života. Brojni delovi uz plažu su još uvek neizgrađeni i nenastanjeni, mada preko noći niče sve više novih hotela. Ako na godišnjem odmoru ciljano želite da se odreknete kulturnih sadržaja i razgledanja, onda ćete se na ova tri ostrva u svakom slučaju odlično osećati. Ovde je kupanje zagarantovano u svim varijantama. Na Salu vas neće privući samo kristalno čista morska voda, nego i kupanje u prirodnim uvalama smeštenim u stenama Bukarona, zatim plivanje u slanoj vodi Pedra de Lime ili susret sa limun ajkulama u Šark Beju.

Prirodna raznolikost

Potpuna suprotnost ravničarskim, peščanim ostrvima su strma ostrva koji obiluju vegetacijom kao što su ostrva Santo Antao na kojem može rekreativno da se pešači, zatim malo cvetno ostrvo Brava ili vulkansko ostrvo Fogo na kojem se nalazi 3000 metara visok vrh Piko de Fogo. I ostrvo Sao Nikolau je poznato po raskošnom zelenilu i strmim stenama, ali je manje poznato od ostrva Santo Antao, mada je upravo ono tajna preporuka iskusnih planinara. Sliku određuju nekoliko metara visoki kukuruzi i drveće papaje i banana. Smeštaj za posetioce je oskudno opremljen.

 

U Republici Kabo Verde koja se smestila zapadno od afričkog kontinenta, 350 dana u godini sija sunce, a reč „stres“ postoji samo u rečniku.

Tamo se služi autentična kuhinja kao što je jako varivo cachupa od kukuruza, pasulja, ribe i mesa. Mogla bi da vas oduševi ruta od Ribere Brave, središta ostrva do mesta Kačako smeštenog na uzvišenom delu ostrva. Put okružuju palme uz koje stoje deca i mašu, a kada stignete u podnožje Monte Gordoa, odmah ćete videti prastare dracene.

U tamošnjem parku prirode možete da vidite najveću raznolikost drveća na svetu. Glavno ostrvo Santjago nudi od svega ponešto, dok ostrvo Sao Visente važi za kulturno središte Republike Kabo Verde, nudeći kulturne i muzičke sadržaje, ali i prirodne atrakcije, kupanje i surfovanje. Između ostrva leti samo nekoliko letova i ima malo trajektnih veza. Najbolje je po dolasku planirati posetu samo za jedno ili dva ostrva. Na kraju, tamo ćete morati da preživljavate i istinski uživate u ponuđenim sadržajima i ne radi se o obilasku što je više moguće ostrva u što kraćem vremenu. Ako smo probudili vašu znatiželju, onda znajte da postoji još sedam dodatnih razloga zašto da posetite Republiku Kabo Verde.

Prema gore
OKViše informacija