Menu

Pune šake zdravlja

Lekovite biljke umesto hormonskih dodataka.

Home » Lepota » Pune šake zdravlja - 04.2017

Lekovite biljke umesto hormonskih dodataka. Biljni čajevi umesto antibiotika. Priroda je dorasla brojnim tegobama koje se svakodnevno pojavljuju. Čak i u svetu kozmetike prirodni ekstrakti različitih listova, cvetova i korena sve češće dokazuju svoj efekat. Donosimo pregled korisnog lekovitog bilja.

Osećaj grebanja u grlu, želudac se buni, živci trepere, a odbrambeni mehanizmi u telu slabe. „Tipične tegobe sa kojima se svakodnevno susrećemo i kod kojih bismo rado probali blage lekove,“ ističe poznavalac lekovitog bilja.

Gabriela Baderer koja ima višegodišnje iskustvo u radu sa aktivnim sastojcima i rado ih primenjuje u različitim oblastima. „Lekovite biljke se dobro podnose, efikasne su i u brojnim slučajevima predstavljaju adekvatnu dopunu kada znamo kako da ih primenimo.“

Čarobni napitak Harija Potera

Tradicija primene lekovitih biljaka u medicinske svrhe prenosi se hiljadama godinama. Već je Hipokrat, sigurno najpoznatiji antički lekar, na svojim pacijentima primenjivao biljne aktivne sastojke.  „Jedna od njegovih omiljenih biljaka bila je Origanum dictamnus koju je koristio kao pomoć iz prirode pri porođajima. Starije stanovnice Krita se i dan-danas kunu da su preparati od origana i vode ili vina mogli značajno da ublaže porođajne tegobe,“ ističe stručnjakinja. Čak ni Hari Poter nije mogao da izbegne ovu čudotvornu biljku pa je koristi u obliku čarobnog napitka protiv povreda, rana i krvarenja

Lekovita sredstva iz prirode

Najbolje je da se posavetujete sa lekarom ako želite da lekovite biljke uzimate u dužem periodu Lekovite biljke spadaju u lekove i zato se ne mogu uzimati bez prekida. Isto važi i za trudnice i dojilje. Biljni sastojci u kozmetičkim proizvodima namenjeni su za duže korišćenje. Pored toga, kozmetički preparati su dermatološki ispitani. Ako nam zbog preosetljivosti eventualno izbijaju reakcije na pojedinačne sastojke, uvek je dobro pre korišćenja probati malu količinu na zglobu ili sa unutrašnje strane lakta.

Predvodnici među lekovitim biljem

Moglo bi da vas zanima

U srednjem veku su prvenstveno manastiri bili centri klasičnog travarstva. Lekovite recepture monahinje Hildegard von Bingen iz dvanaestog veka se dobrim delom i danas cene. Lekar Paracelzus je 400 godina kasnije sprovodio naučna istraživanja sa biljkama i lekovitim vodama. „Priroda je najbolja apoteka,“ glasio je kredo Sebastijana Knajpa, travara i sveštenika koji je tokom celog svog života istraživao lekovitu moć više od 40 biljaka koje je preradio u efikasne lekove. Herrman-Jozef Vajdinger je 90-ih godina u Austriji ponovno popularizovao prirodnu medicinu.

Staro znanje pripremljeno na novi način

I moderno učenje o lekovitom bilju sve se više bavi starim recepturama. Sve se više prepoznaje povezanost između bioloških sastojaka i područja njihove primene što se stotinama godina smatralo sastavnim delom narodne medicine. Rezultat je takozvana fitoterapija – posebna disciplina za biljne lekove koji su u međuvremenu prošli temeljna naučna ispitivanja. Što se tiče kvaliteta i efikasnosti moraju da ispune iste kriterijume koji važe za sintetičke lekove kao što su, na primer, antibiotici ili tablete protiv glavobolje. Biljni ekstrakti se odavno ne primjenjuju samo u proizvodnji lekova

Višestruko primenjivo lekovito bilje

 

Doziranje:

Za pripremu šolje čaja od sušenih trava dovoljan je prstohvat bilja, a to znači onoliko koliko stane između palca i dva prsta. Navedenu količinu potrebno je preliti sa litar proključale vode, a potom prekriti kako eterična ulja ne bi isparila. Čaj ostavite da odstoji deset minuta. Zadata gramaža može biti zbunjujuća s obzirom na to da svaka trava ima različitu težinu

Osveženje:

Aromatične biljke poput matičnjaka, nane i bosiljka savršene su za pripremu osvežavajućih napitaka. Potrebno je u bokal uliti pola litra hladne vode i dodati svežanj matičnjaka. Biljku je najbolje pustiti da se osuši kako biste mogli da je konzervirate. Potom zavežite 10–20 svežnjeva u venac pa ga obesite na suvom, toplom i tamnom mestu. Nakon otprilike nedelju dana biljka će biti osušena. Zatim možete da je narežete na delove ili izmrvite i čuvati u teglama ili papirnim kesama na tamnom i suvom mestu..

Primena:

Ukus čaja možete dodatno obogatiti dodavanjem bobičastog i drugog voća: u rerni osušite borovnice, brusnice i bobice zove ili jabuku pa dodajte u čajnu mešavinu. Čist biljni čaj je savršen dodatak kupki – na primer, gospin plašt: potrebno je skuvati šolju čaja (dodajte veću količinu biljne mješavine) pa dobivenu tečnost dodati u kupku. Isfiltrirani ostaci čaja (cvet lipe ili vica) mogu se koristiti kao obloge. Jednostavno ih položite na telo i prekrijte čistim peškirom.

Prema gore
OKViše informacija