Active Beauty
Muškarac sa bradom: 7 informacija za pranje, negu i oblikovanje

Ako muškarac sa bradom želi da izgleda lepo, mora redovno da oblikuje i održava bradu.

Muškarac sa bradom: 7 informacija za pranje, negu i oblikovanje

Da li znate da vaša brada, pored toga što izgleda dobro, može i da posluži u plemenite svrhe? Zato što je Movembar. I jer ćete od sada znati sve najbolje trikove za negu brade.

Ovih dana nega muškaraca prevazilazi frizuru i negu kože. Svakoga novembra milioni muškaraca širom sveta puštaju brade, ne samo da bi isprobali novi izgled, već i da bi učestvovali u dobrotvornoj akciji „Movembar“.

 

Movembar: Zašto bi sada svi trebalo da nose brade

Reč Movembar sastoji se od engleskog izraza za brkove (moustache) i reči novembar. Kampanja ima za cilj da pruži edukaciju i ciljanu podršku na temu zdravlja muškaraca. Pokret Movembar postao je poznat širom sveta. Svake godine se prikupi nekoliko miliona evra donacija koje se koriste za istraživačke projekte ili medicinske ustanove. Svako može da učestvuje. I ko zna, možda nećete zadržati bradu samo u novembru. Najzad, negovana brada uvek izgleda dobro.

 

Rast, nega, oblikovanje: šta morate da znate o svojoj bradi

1. Puštanje brade: čekanje i nega

Dlaka na bradi poraste oko 0,4 milimetara dnevno. O čuvenoj trodnevnoj bradi govorimo kada su dlačice duže od 0,5, ali ipak kraće od 5 milimetara. Pravu punu bradu dobijate onda kada se ispod dlačica ne vidi koža. Potrebno je oko četiri nedelje da se postigne ovaj izgled. Tokom puštanja brade važno je redovno šišanje, kako bi se dobio ravnomeran i negovan izgled.

2. Nega brade: Zašto je to u stvari toliko važno?

Ukoliko bradu jednostavno pustite da raste, ona će ubrzo da deluje čupavo i neuredno. Dlačice rastu nejednakom brzinom, tako da neke od njih počinju da štrče. Neke se savijaju. Bradi često nedostaje sjaj. Intenzivna nega brade takođe je važna za kožu ispod; pre svega ona sprečava pojavu svraba, peruti i bubuljica.

3. Prvi korak nege: pranje brade

Bradu treba prati jednom do dva puta nedeljno. Posebni šamponi za bradu blagi su za kožu i dlačice, pažljivo premazuju dlaku i čine da brada izgleda meko i sjajno. Ako nemate pri ruci poseban šampon za bradu, možete da koristite uobičajeni šampon za kosu. Idealno bi bilo da nakon toga nanesete regenerator kako biste sprečili da brada postane bodljikava i lomljiva.

Važno prilikom sušenja: tokom hladnih dana samo trljanje peškira nije dovoljno. Bradu treba temeljno fenirati. Preostala vlaga u bradi može da se smrzne i da negativno deluje i na dlačice i na kožu ispod.

4. Meka, sjajna i zdrava: to se postiže dobrom negom brade

Nega brade podrazumeva da dlačicama i koži pružimo dovoljno masnoće i vlage, tako da budu mekane, gipke i zdrave. Svakodnevno četkanje ne samo da bradi daje oblik, već i stimuliše ćelijsku aktivnost kože i dlačica. Da biste dobili efikasan efekat nege, masirajte bradu uz nekoliko kapi ulja za bradu ili melema za bradu.

Ulje za bradu pogodno je za sve koji vole sjajan izgled, a njihova koža je često suva uz perut ili svrab. Mali savet: ulje se još bolje upija, ako su koža i kosa vlažni prilikom nanošenja. Sa druge strane, melem za bradu sadrži više voska nego ulja, pa može da deluje samo na osušenoj koži. Pogodan je za sve tipove normalne kože i zdrave brade.

5. Rast: Pravilno potkresivanje i šišanje brade

Dužina brade mora da se proverava otprilike svakih četiri do pet dana. Ako pojedinačne dlake štrče ili brada izgubi konturu, vreme je za makaze ili trimer. Trimer je posebno koristan za kraće brade, jer sa milimetarskom preciznošću može da se prilagodi željenoj dužini dlake. Duže brade se oblikuju makazama. Najbolji način da to uradite jeste da zahvatite bradu češljem uskih zubaca, a zatim jednostavno odrežete dlačice koje štrče.

6. Konture: da ili ne?

Jasne konture na obrazima i vratu čine da izgledate uredno i negovano. Ukoliko dlačice ne rastu prejako, i prirodne konture takođe mogu da izgledaju dobro; to je na kraju stvar ukusa. Što se oblikovanja tiče, važi sledeće; posebni dodaci trimera za izvlačenje kontura na bradi olakšavaju postupak. Ako želite da postignete veoma precizne ivice, morate da koristite brijač za vlažno brijanje. Mali savet ovde: Ako koristite prozirni gel za brijanje (bogata bela pena) možete lakše da vidite na kojim mestima je potrebno brijanje.

7. Stilovi brade: koja brada mi uopšte dobro stoji?

Movembar je, naravno, odličan  podsticaj da se isprobaju različite vrste brade. Šestodnevna brada pogodna je za sve koji se bore sa nepravilnom ili tankom bradom. Neodređeni izgled, kod kojeg konture nisu obrijane, vešto omekšava uglove i ivice. Da bi duža verzija trodnevne brade izgledala ležerno, ali ne i nehajno, mora redovno da se šiša, a preporučuje se i nega uljem za bradu.

Sa druge strane, brkovi sa „jarećom“ bradicom dobro pristaju izduženim, ovalnim licima uz kratku kosu ili kosu srednje dužine. Dok se brada održava iznad usana i na bradi, sa strane se svakodnevno brije. Alternativa za okrugle oblike lica: „brada oko usta“, poznata i kao henriquatre, kod koje brkovi i bradica ostaju povezani sa strane. Za oba tipa brade potrebno je nešto veštine sa britvom!

Kod pune brade nosilac mora imati vremena i želje da svakodnevno čisti bradu, da je frizira i neguje uljem za bradu, kako ne bi izgledala divlje. Pored, toga brada raste na prirodan način i ne izvlače se prejake konture. To odgovara uglastim crtama lica, čineći da deluju mekše. Ali duga brada dobro pristaje čak i uz uzana lica sa kratkom frizurom.

Ali na kraju: moći ćete sa sigurnošću da kažete koja vam brada odgovara, tek ako isprobate svaki izgled. Ako želite profesionalan savet, priuštite sebi odlazak kod berberina. On ne samo da ima iskustvo u pogledu nege i oblikovanja, već i istrenirano oko za pravi izgled za vas.