Active Beauty
Organizacija porodice: 14 tajni za manje stresa

Mama, napravi pauzu. Kako da vam to pođe za rukom?

Organizacija porodice: 14 tajni za manje stresa

Činjenica je da roditelji moraju sebi da priušte redovne pauze, u suprotnom će se u nekom trenutku naći na ivici nerava. Takođe je činjenica da je to lakše reći nego sprovesti u delo. Organizovanje porodice je multitasking na najvišem nivou. Isprobane strategije za hladnu glavu i relaksiran porodični život mogu da pomognu.

 

Organizacija porodice: saveti i alati koji roditeljima provereno skidaju teret

 

Alati za organizaciju: digitalna porodična svakodnevica

Bez strukturiranog vremenskog rasporeda u domaćinstvima sa decom ništa ne funkcioniše. U brojnim porodicama uspešnom se pokazala digitalizacija roditeljskih kalendara i njihovo međusobno usklađivanje. Putem nekih aplikacija mogu da se sinhronizuju liste obaveza, kalendari i poruke. Na taj način svi mogu da ih prate.

Važno je ono što stoji u kalendaru

Preporučuje se da roditelji određenog dana u nedelji sednu i zajedno isplaniraju predstojeće termine i obaveze. Termini koji su upisani u porodični kalendar su obavezujući. To se ne odnosi samo na obaveze, već pre svega na isplanirani odmor. Svaki član porodice treba da upiše svoje fiksne termine „vreme samo za mene“. Čim se unesu u kalendar, ovi termini postaju fiksni – bez izgovora, bez izuzetaka!

Dečiji kalendar: pregled nedelje

Deca isto tako treba da imaju pregled termina, obaveza i perioda kada roditelji odmaraju. Klasični zidni kalendari su najbolji za to. U idealnom slučaju unose se samo događaji koji su relevantni za decu i za svako dete se obeležavaju drugom bojom.

 

Prikladni zadaci bez vremenskog pritiska

Čak i mala deca mogu da preuzmu neke obaveze u domaćinstvu – i često su visoko motivisana za to. Na roditelijma je da im prepuste one zadatke koji odgovaraju njihovom uzrastu i fizičkim sposobnostima. Pomaganje u kućnim poslovima povećaće njihovo samopouzdanje i samopoštovanje – takođe, cilj roditelja ne treba da bude da uslužuju svoju decu do tinejdžerskog uzrasta. Mali savet: Da biste podstakli motivaciju, ali i ličnu odgovornost deteta, ne dogovarajte suviše stroge vremenske okvire. Grube smernice mogle bi da glase ovako: veš mora da se složi do srede, cveće mora da se zaliva svaki drugi dan i terasa mora da se očisti do kraja nedelje. Kako će se deca organizovati u ovom vremenskom okviru, njihova je odluka.

 

Kuvanje bez napora

Svakodnevno kuvanje između dečijih rođendana, sastanaka u kancelariji i šetanja psa, čisti je stres. Ako želite više opuštenosti tokom radne nedelje, iskoristite nedelju za kuvanje. Pripremite obroke za naredne dane u miru, spakujte ih u porcije i stavite u zamrzivač. Još jedan savet: prikupljajte porodične recepte u malom notesu ili digitalno i uštedećete vreme koje biste proveli u mučnoj potrazi za novim idejama za kuvanje.

 

Sve je spremno: zalihe štede vreme

Kese za smeće su potrošene. Nema više baterija za automobil igračku. A nestalo je i kafe. Ako unapred kupite važne potrošne artikle u većim količinama, nećete morati svakodnevno da idete u nabavku. Mali savet: Uvek imajte u rezervi po dva pakovanja proizvoda koje svakodnevno koristite i zapišite koje zalihe treba da dopunite pri sledećoj velikoj kupovini.

 

Higijena spavanja: bolja iskorišćenost dana

San  je važan. Bez dovoljno noćnog sna, nema ni energije za svakodnevni porodični život. Ali ruku na srce: koliko vremena „proćerdamo“ pre odlaska na spavanje? Surfujemo internetom, sedimo ispred televizora ili prelistavamo časopise. Jasno je da takvi rituali doprinose opuštanju. Ne treba ih, međutim, nepotrebno otezati. Ako odemo ranije na spavanje, ujutru ćemo se lakše probuditi i imaćemo više energije i vremena.

 

Taksi služba: raspodela između roditelja

Utorkom idu na tenis, sredom na gimnastiku, a u petak su pozvani na rođendan: roditelji skoro svakodnevno odvoze i dovoze svoje mališane. Nisu samo vožnje kao takve ono što oduzima puno vremena. Često je vremenski okvir između dovoženja i odvoženja toliko uzak da u međuvremenu teško da može da se obavi bilo šta smisleno. Šta može da pomogne: roditelji treba da naprave raspodelu (između ostalog da bi izbegli „mentalno opterećenje“. Jedan roditelj odvozi dete, drugi ga vraća. Uostalom, slična organizacija može da se napravi i sa ostalim roditeljima.

Pripreme veče pre: sve je obavljeno.

 

„Jaje tajmer“: vreme teče sad

„Deco, moramo da krenemo.“ Čini se da roditelji ponove ovu rečenicu hiljadu puta pre nego što se deca stvarno pokrenu. Ako želite da izbegnete dosadno opominjanje, upotrebite „jaje tajmer“. Kada se tajmer navije, vreme počinje da teče. Deca će tako lakše vizualizovati koliko vremena im je ostalo i ubrzaće svoje procese.

 

Kutija za poklone: sanduk sa blagom

Mudro organizovani roditelji poseduju kutiju sa malim poklonima za decu. Bilo da su to baloni od sapunice, autići ili albumi sa sličicama, za svaku svrhu i za svako dete treba da bude spremno iznenađenje. Ne samo što ćete uštedeti vreme koje biste proveli u nabavci rođendanskih poklona za decu prijatelja, nego imate i mogućnost i da im zaokupite pažnju u hitnim slučajevima.

 

Sređivanje životnog prostora: 15 minuta dnevno

U dečijoj sobi je stalno nered. Često je isto tako haotično stanje u ormaru roditelja ili u dnevnoj sobi. Šta može da pomogne: isplanirajte 15 minuta vremena za sređivanje životnog prostora Svi učestvuju. I to svakodnevno. Trud nije veliki, ali je efekat zapanjujući. Jer kada je u pitanju održavanje reda, redovnost je ključ uspeha.

 

Roditeljima su potrebni roditelji

Svim roditeljima je potreban odmor od svakodnevice i neometano vreme udvoje. Fiksni dogovori sa prijateljima sa kojima se druže vaša deca to mogu da omoguće. Organizujte fiksna popodneva i večeri tokom kojih ćete  naizmenično čuvati decu. Tome će se i deca obradovati koliko i odrasli.

 

Primena tabua: odmor za roditelje

Roditelji imaju pravo na odmor. Samo ako se redovno opuštaju, mogu da budu roditelji kakve deca žele. Odnosno, relaksirane mame i tate koji se raduju svakodnevnom porodičnom životu. Zato hrabro iskoristite svoje pravo na odmor. Fiksno vreme (npr. sat vremena nakon večere) ili rituali (kupanje, čitanje ili telefoniranje) treba da budu tabu za decu. Ne brinite: to ne znači da ste strogi, već samo dosledni. Deca se iznenađujuće dobro nose sa fer doslednošću. Pod uslovom da se i roditelji pridržavaju toga. Jer čim mališani shvate da tabu može da se prekrši, pokušaće da to i urade. Doslednost ne počinje od malih, nego od velikih. Samo hrabro.