Menu

Sunce od A do Z

Sve što ste želeli da znate o zaštiti sunca od A do Z.

Home » Lepota » Nega » Sunce od A do Z - 06.2018

Sve što ste želeli da znate o zaštiti od sunca od A do Z: A kao After Sun i Z kao zaštita ćelija.

A kao After Sun

After Sun proizvodi smiruju, hlade i uravnotežuju hidriranost kože. Blago crvenilo se u najboljem slučaju pretvara u braon boju. Dobar After-Sun proizvod smiruje zapaljenja i pomaže da se koža regeneriše.

Hidratantna nega uz SUNDANCE losion nakonsunčanja. Sastojak Aqua Cacteeen umiruje kožu oštećenu suncem. Negujuća formula sa pantenolom smanjuje osećaj zategnutosti kože, uzrokovan gubitekom vlage.

B kao koža bebe

Bebe ne bi trebalo da se izlažu direktnom sunčevom zračenju prvih 12 meseci, jer njihovoj koži nedostaje zaštitni pigment melanin. Bebama je mesto u hladu, sa laganom odećom, zaštitom za glavu i visokim zaštitnim faktorom SPF (50+). Dobro je znati: Kada ste u hladu, zaštićeni ste od sunca samo oko 70 procenata.

Pozdana Top Ten BABY krema za zaštitu nežne dečije kože od štetnih uticaja sunčevnih zraka. Jedinstvena formula sa pantenolom i vitaminom E štiti od sunca i ujedno deluje umirujuće na kožu nakon sunčanja.

C kao vitamin C

Važnost vitamina i menrala svima je dobro poznata. Zbog toga je nephodno da ih unosite redovno kako biste očuvali svoje zdravlje i vitalnost organizma. Iskoristite letinji period i raznovrsnu ponudu svežeg voća i povrća kako biste snabdeli svoj organizam neophodnim vitaminima..

D kao DNK zaštita

UV zračenje dovodi do stvaranja slobodnih radikala. Oni napadaju ćelije, a time i DNK. Dugo i intenzivno izlaganje UV zračenju može dovesti do trajnih oštećenja, a u najgorem slučaju i do raka kože. Krema za sunčanje sa specijalnim kompleksom DNK zaštite sprečava nastajanje oštećenja kože usled izlaganja suncu, neutrališe slobodne radikale i stimuliše oporavak ćelija.

SUNDANCE sprej za sunčanje štiti osjetljivu i neosunčanu kožu od opekotina od sunca.

E kao vitamin E

Osnovno pravilo za količinu zaštitnog sredstva: najmanje jedna kašičica (5 ml) za lice i jedna do dve supene kašike (45 ml) za telo. Uvek nanosite ravnomerno i obilno.

Kada vodite računa o svom izgledu, neophodno je da se osim pravilne nege zdravo i hranite. Vitamin E koji se nalazi u nekim namirnicama je moćan antioksidans koji usporava proces propadanja ćelija. S obzirom na to da ga naš organizam ne proizvodi, jedini način unošenja je putem ishrane ili nanošenjem krema i losiona koji ga sadrže.

F kao faktor

Osnovno pravilo za količinu zaštitnog sredstva: najmanje jedna kašičica (5 ml) za lice i jedna do dve supene kašike (45 ml) za telo. Uvek nanosite ravnomerno i obilno.

Dobro je znati: Sredstva za zaštitu od sunca moraju da se nanose više puta da bi se održao nivo zaštite.

 

G kao glicerin

Glicerin ne daje samo vlažnost, već je i zadržava u koži. Zato predstavlja važan sastojak After-Sun proizvoda.

H kao hlad

U letnjem periodu kada su veoma visoke temperature, mnogi beže i traže hlad kao spas. Svaki tip kože raspolaže sopstvenim vremenom zaštite. To određuje koji zaštitni faktor (SPF) nam je potreban.

I kao iznutra

Zaštita od sunca koja se pije. Beta-karoten, vitamin E i antioksidansi mogu pri redovnom konzumiranju da produže vreme samozaštite kože. Nalaze se u šargarepi, borovnici, cvekli, maslinovom ulju i lososu.

J kao jača elastičnost kože

Da li će i kada koža izgubiti mladost u 75 procenata slučajeva zavisi od načina života. Bore nastaju uglavnom u srednjem sloju kože epidermisa. Upravo tamo UV zraci napadaju kolagen koji je zadužen za potrebnu zategnutost. Anti-Aging znači: Manje sunca, više zaštite.

K kao koža kod dece

U poređenju sa odraslom kožom, dečija koža je do deset puta tanja a pigmentacija je nedovoljna. Zaštita od sunca za decu bi trebalo da ima faktor veći od ZF 30, a još bolje ZF 50, da bude vodootporna, ima sastojke za negu kože, kao što su runolist ili aloe vera, i da ne sadrži parfeme i konzervanse.

Sprej za zaštitu od sunca ZF 50+ iz kolekcije NIVEA SUN Kids se veoma lako nanosi.

L kao lice

SUNDANCE fluidi sa zaštitnim faktorom savršeni su za negu lica tokom leta na koju također ne smete da zaboravite kada je u pitanju nega. Preterano izlaganjesuncu bez adekvatne zaštite može dovesti do ubrzanog starenja kože lica, zato je bolje da mu odmah pružite pravu negu.

Krema za sunčanje brenda SUNDANCE sa ZF 50 štiti nepreplanulu, osjetljivu kožu.

M kao mineralni filter

Mineralni ili fizički filteri se koriste u kremama za sunce prirodnog porekla. U filterima se nalaze mikropigmenti, kao što su titanijum-dioksid ili cink-oksid, koji se na koži ponašaju kao malena ogledala i reflektuju UV i infracrvena zračenja.

Prirodni proizvod. Mleko za sunčanje Edleweiss ZF 30 iz kolekcije WEleda Sun ne sadrži nanočestice i mineralna ulja i daje koži letnji sjaj.

N kao nanočestica

Reč „nano” dolazi iz grčkog jezika i znači „patuljak”. Nanočestice su u stanju da prodru u kožu, pa se zato njegovo dejstvo stalno proverava.„Mada nano filtere za zaštitu od sunca nadležni smatraju veoma pouzdanim, ipak se veliki broj kupaca uzdržava od njihovog korišćenja”, kaže dr Bernhard Irgang iz Weleda Naturkozmetike

O kao ozon

Glavni zadatak ozonskog omotača je da filtrira UV zračenje. Zbog sve većeg zagađenja okoline, ozonski omotač postaje sve tanji, a sunce sve opasnije. Zahvaljujući globalnoj zabrani CFC-a, omotač se oporavlja sporo, ali se oporavlja.

P kao pigment

U površinskom sloju kože, epidermisu, melanociti proizvode smeđi pigment melanin, koji se u formi granula premešta na površinu kože i u zavisnosti od količine i raspodele, diktira boju kože.

R kao redovno nanošenje zaštite

Na suncu važi princip: izbegavanje, oblačenje i nanošenje kreme. Da se ne biste prvih dana leta sakrivali od sunca, pripremite svoju kožu na vreme. Krema za sunčanje bi trebalo da se nanese 30 minuta pre sunčanja.

S kao Sundance naočare

Naočare za sunce nisu samo moderne, one štite oči. Naočare za sunce se klasifikuju po stepenu zaštite od svetlosti, pa je zato važno da se obrati pažnja na CE znak sa unutrašnje strane rama.

Naočare za sunce brenda SUNDANCE u plavoj boji.

T kao teksture

Danas postoje i prijatne, lake teksture koje se brzo upijaju. Neki sprečavaju stvaranje žutih fleka na odeći ili, čak, lepljenje peska za kožu.

 

 U kao UV zraci

UV svetlo predstavlja elektromagnetsko zračenje koje se deli u tri oblasti: UVA, UVB i UVC zračenje. UVA zraci imaju relativno dugu talasnu dužinu i mogu da duboko prodru u kožu, napadnu ćelije i trajno ih oštete. Dok kratki UVB zraci prodiru samo u gornji sloj kože. UVC zraci su smrtonosni, ali srećom ne dopiru do nas zahvaljujući ozonskom omotaču.

Dobro je znati: U skladu sa preporukama EU komisije, odnos UVA i UVB zraka treba da bude najmanje 1:3. Svi SUNDANCE proizvodi za sunčanje iz dm-a ispunjavaju ove zahteve

V kao vodootporan

Nažalost, nijedna krema nije apsolutno vodootporna. Nakon brisanja morate ponovo da se namažete.

Z kao zaštitna ćelija

Svaka opekotina se akumulira u ćelijama, što može da dovede do oštećenja DNK. U poslednjih 25 godina došlo je do udvostručavanja rizika oboljenja od raka kože. Zbog toga je izuzetno važno da umereno uživamo na suncu i da uvek koristimo dovoljno sredstava za zaštitu od sunca.

 

Prema gore
OKViše informacija