Active Beauty
Za decu zaštita od sunca je nešto više od kreme za sunce

Pre bezbrižne igre potrebne su kreme za sunčanje i dodatna zaštita.

Za decu zaštita od sunca je nešto više od kreme za sunce

Igranje napolju na jakom suncu i lepo vreme je najveća sreća za decu. Ali pre bezbrižne igre potrebne su kreme za sunčanje i dodatna zaštita.

Kao roditelji, posebno se svi radujemo prvim toplim zracima sunca. Konačno nema potrebe da mališane oblačimo u pet slojeva garderobe pre nego što napuste kuću. A pre nego napuste kuću ih još jednom brzo raspakujemo jer su shvatili da moraju ponovo da piške. I mi naše slobodno vreme konačno možemo da provodimo napolju. Međutim, treba imati na umu da je dečija koža mnogo tanja od kože odraslih. Njihova vlastita zaštita kože je shodno tome, slabija.

Što su mališani mlađi, to je važnije pobrinuti se za dovoljnu zaštitu pre izlaganja prvom suncu. Naročito novorođenčad brzo dobiju opekotine od sunca, jer se njihova koža može samoslano zaštititi od sunca samo pet minuta.

Odeća kao zaštita od sunca

Najbezbedniji način zaštite za bebe je da nose odeću. Prozračne, svetle majice sa integrisanom zaštitom od sunca vrlo jednostavno pomažu, jer nema potrebe za stalnim mazanjem sa kremom i ne može da se desi da se preskoči neki deo tela. Lice, ruke i druge delove tela, koji vire iz odeće, potrebno je namazati sa kremom za sunčanje sa visokim faktorom zaštite od sunca, po mogućnosti sa SPF 50+, i ne treba štedeti na kremi. Stručnjaci preporučuju do dve supene kašike kreme za zaštitu od sunca za malu decu po jednom mazanju. Važno je da se krema za sunčanje nanosi na vreme i to najmanje pola sata pre napuštanja kuće, i redovno da se ponavlja postupak mazanja zaštitnom kremom. Pošto bebe imaju veoma osetljivu kožu, krema za sunčanje treba da bude bez mirisa i hipoalergena.

Kapa najefikasnije štiti glavu, jer sprečava dobijanje sunčanice. Optimalne kape su one sa zaštitom za vrat i širokim obodom. Deca mogu da nose i naočare za sunce. Međutim, boja sočiva ne govori ništa o faktoru zaštite, iz tog razloga je potrebno obratiti pažnju na UV zaštitu stakla. Oko podneva bi trebalo da izbegavate direktnu sunčevu svetlost i da ostanete u kući ili barem – nanesite kremu za sunčanje – i ostanite u hladovini.

Zaštita od sunca za veću decu

Školarcima je potrebna posebno dugotrajna krema za sunčanje: oni su aktivniji u sportu i lakše se znoje, zbog čega krema za sunčanje brže gubi svoju učinkovitost. Osim toga, oni često zaborave da se ponovo namažu. Deca treba da budu prikladno obučena za jaku sunčevu svetlost i da nose kape i naočare. Kada je u pitanju izbor zaštite, birajte proizvode za decu koji ne samo da se brzo razmazuju već i dobro upijaju. Omiljen je sprej u boji koji pokazuje gde ste već poprskali kožu, pena koju deca vole da mažu na svoju kožu, ili praktični roll – on koji je veoma popularan. Oni se mogu koristiti vrlo precizno po određenom delu kože i na taj način se sprečava nastajanje mrlja na odeći.

Lako rukovanje proizvodima za zaštitu od sunca je posebno važno kada naša deca putuju sama. Drugi važan aspekt je vodootpornost losiona za sunce. Iako vodootporne kreme decu dobro štite od UV zraka prilikom plivanja i prskanja vodom, ipak ih je još uvek potrebno nanositi u nekoliko navrata nakon što se osuše, jer se krema tom prilikom peškirom obrisala. Ako je koža i dalje crvena nakon jednog dana provedenog na otvorenom, sunce se mora izbegavati. Preporučuje se da se pije puno tečnosti, takođe stavljanje hladnih obloga pomaže, kao i specijalni proizvodi za upotrebu nakon sunčanja, koji ne samo da koži pružaju ugodno hlađenje, već i neophodnu vlažnost.

Kako prepoznati dobru kremu za sunčanje

LSF: Koža između ostalog ima određeno vreme svoje samozaštite zavisno od njenog tipa. Deca imaju znatno manji vremenski period samozaštite kože u odnosu na odrasle. Ukoliko ih pomnožimo sa zaštitnim faktorom od svetlosti onda ćemo znati koliko minuta možemo ostati zaštićeni na suncu.

UV-A filter: sprečava alergije od sunca i prerano starenje kože.

UV-B filter: štiti od opekotina od sunca. LSF pruža zaštitu samo od UV-B zračenja, ali ne i od UV-A zraka.

Vodootporan: to znači da kreme moraju da imaju još polovinu od svog ukupnog zaštitnog učinka nakon dva odlaska na plivanje po 20 minuta, kod ekstra vodootpornih krema, zaštita mora da drži i posle četiri puta po 20 minuta plivanja.

Rok trajanja: U osnovi, krema za sunčanje može da se koristiti oko 12 meseci nakon otvaranja. Treba da se čuva na hladnom mestu i u čistom stanju.

Teksture: Mleko za sunce i losion se sastoje od mešavine masne vode. Oni hrane kožu i obično se dobro razmazuju. Krema za sunčanje je generalno masnija i deblja i posebno pogodna za suvu kožu. S druge strane, gelovi za sunce nisu masni, i odlični su za suzbijanje nastajanja alergije na sunce. Sprej za sunce nije masan i lako se nanosi.