Menu

Živi svoj život i sam ga oblikuj: to možete da postignete na sledeći način

Christoph Schlick odaje tajnu kako da ponovo samostalno formirate svoje bivstvovanje.

Home » Inspiracija » Psihologija » Živi svoj život i sam ga oblikuj: to možete da postignete na sledeći način - 05.2020

Da li vam je poznato: Osećate unutrašnju prazninu, iako se spolja čini da sve ide kako treba? Budite sigurni: niste jedini koji se tako oseća. Logoterapeut Christoph Schlick često na svojim konsultacijama sreće ljude koji se slično osećaju. On je uveren: svaki čovek je gospodar sopstvenog života i može da ga promeni tako što će da promeni perspektivu – čak i kada to uopšte ne izgleda tako.

 

Živi svoj život: 4 saveta za veće samopouzdanje  

  1. Kako da date smisao unutrašnjim porivima

Kako biste od demotivisanog i slabašnog stava ponovo vratili životnost, potreban vam je unutrašnji poriv. Po Christoph-u Schlick-u on se sastoji u tome da svoj život ispunite smislom. Zato morate da saznate šta vam je važno u životu.

U tome vam pomaže jedna jednostavna vežba: u jednoj sveščici ili na karticama zapisujte prema čemu osećate strast. Koje čežnje vas ispunjavaju? „Samo osobe koje postavljaju sebi mnoga pitanja“, kaže Schlick, „uvek dobijaju konkretniju sliku o onome što im je zaista važno i mogu da rastu na ovaj način.“

  1. Dopustite rast i transformaciju

Rast se bazira na još jednom izvoru energije – na našoj svesti. Sopstveno biće – „Ja“ – u srži je snažno, dinamično i otporno. U pojedinim životnim fazama možemo da ga opažamo manje dobro, pa se tada osećamo poraženim i slabim. U drugim trenucima, naše unutrašnje biće nam daje toliko pokretačke snage da zaista možemo da pređemo u slavljeničko raspoloženje. „Ako postignemo unutrašnju ravnotežu, nikakve nepogode ne mogu da nas potresu“, kaže Schlick.

Pri tom, u našem životu ulogu igraju mnogi faktori. Kakvi smo sami prema sebi? Kakvi smo prema drugim ljudima? Kakav odnos imamo prema prirodi? Kako poimamo zadatke u životu? Nijedan život nije savršen, ali svaki čovek je u stanju da crpi novu životnu energiju i da se transformiše.

 

 

  1. Vežbe: kako da intenzivno osetite život

Postoje mnogobrojne mogućnosti kako da ponovo osetite životnu energiju u sebi. Početna vežba, koja je naročito pogodna za početak leta: lezite na livadu i dodirujte travu svojim telom. Šta raste i živi na toj livadi?  Šta će izrasti i zaživeti u vama? Dajte sebi vremena. Nakon toga, usmerite pažnju na vazduh i nebo. Postavite sebi pitanje: Šta želim da doživim? U prirodi možete da pronađete sebe.

I još jedna vežba: krenite na put – i to doslovno. Zatvorite vrata svog doma, istražujte okolinu hodajući, odvojite vreme za duže šetnje ili čak i za hodočašće. Pri tom postavljajte sebi pitanja: Šta je moj cilj? Kuda želim da dospem? Na taj način svaki korak postaje novi početak.

 

  1. Kako da život učinite životnim

Kada imate snažnu svest ispunjenu voljom, energijom i pozitivnim vizijama, onda je treba ovaplotiti. „Napustite pasivnost i postanite aktivni – ta snaga ima u sebi nešto izuzetno moćno, oslobađajuće i kreativno“, savetuje Schlick. Ko uspe da sebi stvori prostor slobode i ko u svoj život unese pokret, automatski se ponovo oseća življe i samosvesnije.

To može da se postigne i u malim koracima: napunite se energijom tako što ćete svakog dana da odvojite barem pet minuta za introspekciju. Stvorite sebi prostore slobode, tako što ćete da se oslobodite loših navika. Posvetite pažnju stvarima koje vas ispunjavaju. Unesite pokret u svoj život tako što ćete reći „ne“ ako se osećate neprijatno u nekoj situaciji. To će vas ohrabriti da kažete „da“ sopstvenim vrednostima i sopstvenom putu.

Prema gore
OKViše informacija