Ne žele svi da se oslone na pilule za kontracepciju – a u mnogim dugim vezama prestaju da se koriste i prezervativi. Femtech razvoj dolazi u pravo vreme. Donosimo informacije kako da se kontracepcija bez hormona optimizuje uz podršku računara ili aplikacije.

Da li je bezhormonska kontracepcija korišćenjem računara sigurna?

Kontracepcijsko računanje prikladno je za duže veze u kojima se ne planira beba. Pearl indeks za predstavljeno kontracepcijsko računanje (zavisno od metode) iznosi oko 2–5, što znači da će 2–5 od 100 žena zatrudneti. Zato ne možemo da tvrdimo kako je ovo 100 % sigurna i pouzdana metoda kontracepcije. Računarska podrška radi bolje što je ciklus redovniji, ali kod nepravilnosti u ciklusu aplikacija postaje nepouzdana.

Oprez: kontracepcijski računar ne štiti od polno prenosivih bolesti. U svrhu takve zaštite i dalje se preporučuje siguran odnos s kondomom.

Za koga je pogodna bezhormonska računarska kontracepcija?

Savesne, strpljive žene s urednijim ciklusom mogu da koriste kompjuterski potpomognutu kontracepciju. Ne smete pritom zaboraviti da žene moraju malo da se potrude jer merenja treba obavljati u određeno vreme (obično redovno ujutro). Nažalost, spontani jutarnji odnos uz ovu metodu nije moguć.

Kontracepcija bez hormona merenjem daha

Novi femtech uređaj za praćenje ciklusa jeste Breathe ilo koji pomaže u prepoznavanju plodnih dana, a razvila ga je jedna startap kompanija. Analizira dah i iz njega može da definiše faze ciklusa. Merenje se zasniva na sadržaju CO2 koji varira zavisno od hormonskog statusa. U kombinaciji s aplikacijom, uređaj za praćenje ciklusa može da pomogne onima koji žele da imaju decu određivanjem plodnih dana.

Kod merenja hormona Pearl indeks je oko 5, što znači da će od 100 žena koje koriste ovu metodu kontracepcije njih 5 zatrudneti.