Active Beauty
Minerali i vitamini za kosu i pomoć kod opadanja kose

Vitamini za kosu

Minerali i vitamini za kosu i pomoć kod opadanja kose

Plan je sledeći: progutaću nekoliko dodataka ishrani i odmah će početi da mi raste zdrava kosa. Nažalost, to nije tako jednostavno. O mineralima i vitaminima za kosu razgovarali smo s Barbarom Holstein, nutricionistkinjom s Instituta SIPCAN.

Dodaci ishrani za probleme s kosom – ima li smisla njihovo uzimanje?

„Razlog što neki imaju probleme s kosom može biti nedostatak hranljivih materija ili vitamina“, objašnjava Barbara Holstein, nutricionistkinja na Institutu SIPCAN. „U osnovi, uravnotežena ishrana i unos dovoljne količine vode u organizam doprinose zdravlju kose. Suplementacija hranjivim materijama ima smisla samo ako postoje deficiti.“

Koji su vitamini i hranjive materije važni za zdrav rast kose?

„Postoji mnogo vitamina i hranjivih supstanci koji su važni za rast kose. Uopšteno, uravnotežena ishrana s visokim udelom voća, povrća, mahunarki, proizvoda od celog zrna žitarica i, osim toga, biljnih ulja i proteina održava kosu zdravom“, ističe Holstein. „Grickalice s visokim udelom šećera, masti i soli trebalo bi da se konzumiraju u minimalnim količinama. Pobrinite se da pijete dovoljno tečnosti, najbolje u vidu vode i nezaslađenih biljnih ili voćnih čajeva. To doprinosi dobroj cirkulaciji u kapilarima u korenu kose.”

Posebno treba istaći:

  • Vitamin B12 važan je za snabdevanje krvlju i kiseonikom, kao i za deobu i diferencijaciju ćelija.
  • Vitamin B6 učestvuje u stvaranju keratina i doprinosi snabdevanju energijom.
  • Biotin je važna komponenta za formiranje novog korena kose.
  • Cink doprinosi održavanju kose jer je sastavni deo brojnih enzima.
  • ​Selen je deo antioksidativnih enzima i tako doprinosi održavanju kose i noktiju.

Ovi minerali i vitamini pomažu kod opadanja kose

Razlog za opadanje kose može biti nedostatak selena. Reč je o elementu u tragovima koji se nalazi, između ostalog, u brokoliju, luku i sočivu. Prvenstveno bi žene trebalo da se pobrinu za dovoljnu zalihu vitamina D, sadržanog u lososu, skuši, žumancetu jajeta i nekim pečurkama. U okviru studije iz 2020. sprovedene u Švajcarskoj otkriveno je da ekstrakt izdanaka graška može biti delotvoran kao dodatak ishrani. Bogat je biotinom, L-argininom i fitohemikalijama poput izoflavona.

Koji vitamini i minerali pomažu kod problema s tankom kosom?

Žene koje imaju ciklus, kao i trudnice, često pate od nedostatka gvožđa, što takođe može da oslabi strukturu kose. Uz suplemente, treba obratiti pažnju i na ishranu bogatu gvožđem, odnosno hranu poput: mahunarki, lisnatog povrća, orašastih plodova, govedine i ribe. Vitamin B6, cink, selen i magnezijum takođe podstiču razvoj keratina.

Zdravo vlasište i rast kose: potrebni su vam ovi vitamini

Nedostatak gvožđa može da dovede do nedovoljnog protoka krvi u vlasište i da utiče na rast kose. Uz već pomenute aktivne sastojke važan je i biotin, centralni koenzim u metabolizmu koji učestvuje u formiranju novog korena kose. Ima ga u ovsenim pahuljicama, orašastim plodovima i mlečnim proizvodima. Vitamin B12, niacin i folna kiselina takođe blagotvorno deluju na opskrbljivanje korena kose energijom i kiseonikom.