Active Beauty
Zeleni power-food: vegansko varivo od kelja sa sejtanom i belim pasuljem
Tekst: Stephanie Lindner, Recept: Zucker&Jagdwurst

Omiljeno vegansko jelo

Zeleni power-food: vegansko varivo od kelja sa sejtanom i belim pasuljem

Brzo, ukusno, bogato hranljivim materijama: ako ste mnogo gladni u hladnoj sezoni, nešto što stvarno greje jeste vegansko varivo od kelja. Povrće bogato vitaminom C daje nam energiju i podržava naš imuni sistem.

Blog o veganskoj hrani Zucker&Jagdwurst donosi nam savršen recept za vegansko varivo od kelja:

Recept za vegansko varivo od kelja

Sastojci za 4 porcije:

  • 200 g svežeg kelja
  • 500 g krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 g sejtana
  • 500 ml vode
  • 500 ml supe od povrća
  • 400 g belog pasulja iz konzerve (240 g isceđenog)
  • 1 kašičica pimenta
  • 1 kašika bele miso paste (po želji)
  • biljno ulje za prženje
  • so
  • biber
  • muskatni oraščić

Priprema veganskog variva od kelja

Vreme pripreme i kuvanja: 40 minuta

1.Pripremite kelj i krompir
Da biste to učinili, kelj operite i uklonite tvrde peteljke, a ostavite samo meke peteljke i listove kelja. Sve naseckajte na grublje komade. Krompir oljuštite i nasecite na komadiće. Oljuštite i sitno narežite crni luk i režnjeve belog luka.

2. Popržite sejtan, crni luk i beli luk
Sejtan najpre pržite u velikom loncu na ulju oko pet minuta da malo porumeni. Zatim dodajte kockice crnog luka i dinstajte 2–3 minuta dok ne postane staklast. Sada dodajte sitno narezan beli luk i pržite još dva minuta.

3. Deglazirajte i dodajte krompir
Sve deglazirajte supom od povrća i vodom, pa u lonac dodajte isečeni krompir. Zatim pustite da sve krčka na laganoj vatri oko osam minuta. Sada dodajte naseckani kelj i dinstajte još desetak minuta.

4.Dodajte preostale sastojke
U međuvremenu otvorite konzervu belog pasulja i iscedite tečnost. Poslednjih pet minuta kuvanja u lonac dodajte pasulj i varivo začinite solju, biberom i miso pastom (po želji). Neposredno pre posluživanja pospite muskatnim oraščićem.

Tri razloga zašto volimo ovo varivo od kelja

1. Bogato je vitaminima
Kelj obiluje vitaminima. Ne samo da sadrži veliku količinu vitamina C nego i vitamine A, E i K. Dobar je izbor za podršku imunom sistemu i koži

2. Sadrži dosta proteina
Ishrana bogata belančevinama nije važna samo za aktivan način života – ona je takođe neophodna za zdravlje kostiju. Postoje mnoge vrste povrća koje su dobre za vegane. Pametan trik koji uvek pali: dodajte nekoliko zrna pasulja u vegansko jelo.

3. Odlična je zamena za meso
Ko kaže da variva uvek moraju da se pripremaju s mesom? Sejtan u ovom receptu za vegansko varivo od kelja odlična je zamena. Takođe ima manje kalorija od, na primer, tofua, jer ima veći udeo vode.