Active Beauty
Napraviti Vision Board i ostvariti ciljeve

Snovi postaju stvarnost

Napraviti Vision Board i ostvariti ciljeve

To ne mora odmah da bude sasvim novi život. Međutim, svako od nas ima neke snove i ciljeve. Da biste im se približili, u tome može da vam pomogne Vision Board. Evo kako se to radi:

Kuća u zelenilu, pisanje knjige, uspeh u poslu, učenje japanskog: svako ima neke ciljeve i snove koje bi želeo da ostvari. Međutim, život često stoji na putu i te čežnje nestaju u svakodnevnom haosu. Ne mora da bude tako!

Onaj ko stalno ima ciljeve pred očima, lakše će da ih ostvari. Jer u našim je rukama da, zahvaljujući hrabrosti i motivaciji, krenemo u akciju: pomoću Vision Board! Šta je Vision Board, kako se pravi i kako funkcioniše možete da pronađete ovde. Inače: zamišljanje želja u vreme mladog meseca idealan je dodatak uz Vision Board.  

Šta je Vision Board?

Vision Board je moćan alat za postizanje vaših težnji i želja. Ali polako: U principu, Vision Board nije ništa drugo do kolaž različitih slika, fotografija, citata, potvrda ili mantri. To je vizuelni prikaz ličnih ciljeva i snova.
 
Zadatak vizije je da vas podseti na vaše ciljeve. Jer samo uz redovna podsećanja na život iz snova ostajemo na kursu. Najbolje je da svakodnevno imamo pred očima to što želimo da postignemo. Da se naši snovi ne bi izgubili u svakodnevnom haosu.

Kako funkcioniše Vision Board?

Ljudski mozak percipira slike 60.000 puta brže od teksta i mnogo bolje ih pamti. Vizuelni prikazi su posebno pogodni, da bi se naši snovi i ciljevi utvrdili u našoj podsvesti – upravo je zato Vision Board toliko moćan.
 
Oni koji svoje želje stalno imaju pred očima, čvršće će ih usidriti u podsvesti. I tada podsvesno znamo šta moramo da učinimo kako bismo delovali u skladu s našim vizijama. Jer o tome je konačno reč: preći u akciju i učiniti ono što je neophodno za postizanje naših ciljeva.

Kako da napravim Vision Board?

Korak 1: Definisati kategorije

Za početak podelite svoj život u kategorije koje su za vas relevantne. To bi mogle da budu: odnosi i ljubav, posao i uspeh, fitnes i zdravlje, slobodno vreme i samoostvarenje. Vi odlučujete kako će kategorije da izgledaju i da li ih ima samo tri ili 10. Ove kategorije će vam pomoći da formulišete lične ciljeve.

Korak 2: Definišite ciljeve

Sada počinje! Slušajte sebe i iskreno se zapitajte: Šta želite da postignete u svom životu? Šta vam je važno u svakoj od definisanih kategorija? Šta želite da iskusite ili naučite? Kojim ljudima biste voleli da budete okruženi? Takođe je korisna podela na vremenski raspon: Koje ciljeve ćete slediti kratkoročno (jedna do tri godine), srednjoročno (četiri do deset godina) i dugoročno (11 do 20 godina)?
 
Budite hrabri i zapišite sve što vas pokreće. Za Vision Board važi pravilo: Nijedna vizija nije prevelika! Najbolje je da svoje snove definišete što preciznije i u merljivim parametrima. „Srećan život“ je veoma nespecifičan cilj – šta bi vas tačno usrećilo?

Korak 3: Potražite slike

Uzmite časopise, magazine i slično i izrežite slike koje predstavljaju vaše ciljeve i koje vas privlače. Bilo da je reč o srećnom paru, idealnoj figuri tela ili domu iz snova. Takođe možete da iskoristite sopstvene fotografije, da odštampate fotografije s interneta, ili da budete umetnički aktivni.
 
Važan je osećaj koji ove slike prenose. U idealnom slučaju, svaki put kad ih pogledate, pomislićete: Ovo me ispunjava! Upravo to želim! Tražite ideje i inspiraciju? Na primer, na Pinterestu možete da pronađete mnoge ideje i inspiraciju za Vision Board.

Korak 4: Napravite Vision Board

Sad je vreme za kreativan rad. Najpogodniji je veliki karton ili tabla. Rasporedite slike po kategorijama ili u vremenskom rasponu od kratkoročnih do dugoročnih ciljeva. Vi odlučujete! Inspirativni citati, afirmacije i fraze poput „hrabrosti“ ili „autentičnosti“ takođe podržavaju kolaž.
 
Naravno, cela stvar funkcioniše i digitalno, na primer, na Pinterestu. Najefikasnija je kombinacija analogne i digitalne Vision Board. Analogni kolaž takođe može jednostavno da se fotografiše i koristi, na primer, kao pozadina ekrana na mobilnom telefonu.
 

Korak 5: Okačite je i svakodnevno gledajte

Sada sledi najvažniji deo: Nakon što ste je osmislili i napravili, Vision Board ne treba da nestane u nekom mračnom uglu. Najbolje je da je okačite tamo gde ćete je videti više puta dnevno. Možda pored pisaćeg stola, na frižideru ili iznad kreveta? Najbitnije je da Vision Board gledate svakog dans!

Vaši snovi se ne ostvaruju? Greška pri korišćenju Vision Board

 • • Vaša Vision Board toliko je prepuna da više ne možete pravilno da prepoznate pojedinačne ciljeve.
  • Ciljevi na vašoj Vision Board više vas ne uzbuđuju.
  • Vaši ciljevi su nedovoljno specifični i jasni.
  • Nerealno ste planirali vremenski raspon.
  • Ne verujete u to i mislite: „To ionako nikada neće biti istina!“
  • Previše ste nestrpljivi.
  • Ne prelazite u akciju. Postići ćete svoje ciljeve samo ako ih aktivno budete sledili.