Active Beauty
Pet sportova u trendu koje sada isprobavamo

Fitnes hajp (Fitness-Hypes)

Pet sportova u trendu koje sada isprobavamo

Ne moramo da pratimo svaki trend, ali možemo da se informišemo. Na primer o tome koji su novi sportovi u trendu. Možda u njima postoji nešto što bi nam pričinilo radost? Jer sport prvenstveno treba da bude nešto što nas zabavlja. I nakon mnogo godina ispunjenih rundama džogiranja i časovima joge, spremni smo da konačno isprobamo nešto novo.

Ovih pet sportova u trendu stvarno su zabavni

Indoor Cycling (biciklizam u zatvorenom): sport u trendu za izdržljivost

Želite intenzivnu biciklističku turu, ali vreme nije na vašoj strani? Nema veze! S novim sportovima u trendu spinning i indoor cycling to možete podjednako dobro da uradite i kod kuće na suvom. Sami kod kuće ili zajedno s drugima u spinning studiju: indoor cycling (biciklizam u zatvorenom) pomaže nam da se dobro oznojimo jer su noge stalno u pokretu. Ovde je tok pokreta zaokruženiji, ali i naporniji nego kod obične vožnje bicikla u kojoj uvek ima praznog hoda i kočenja. Dok jačamo mišiće nogu i zadnjice tokom efektivnog treninga izdržljivosti, možemo da slušamo muziku (na primer, sportsku plej-listu) ili – ako želimo da to bude malo ležernije – da gledamo svoju omiljenu seriju.

Padel: favorit među timskim sportovima u trendu

Jedno je sigurno: mnogi novi sportovi u trendu su takozvani hibridni sportovi – dakle, sportovi koji kombinuju dve ili više vrsta sporta. To se odnosi i na padel: kombinaciju tenisa i skvoša koja se obično igra u dublu protiv druge ekipe i već je veoma popularna u Španiji, Portugalu i Južnoj Americi. Ovaj dinamični i izazovni sport u trendu može da se isproba i udvoje. Igra se u padel boksovima, teniskom terenu minijaturnog formata koji je ograđen pleksiglasom. Reketi za tenis nisu španovani, već je površina reketa izbušena rupama.

Piloksing: sport u trendu iz Holivuda

On izgrađuje mišiće, zateže telo i tako nam pomaže da dobijemo telo iz snova. Piloksing, intervalni trening u grupi, kombinacija je pilatesa. Vežbe inspirisane pilatesom jačaju dublje mišićne grupe. Kombinuju se s elementima iz fitnes boksa koji podstiču pokretljivost. Efekat treninga piloksinga pojačava se specijalnim rukavicama koje sadrže tegove.

Barre Workout (barre trening): u formi s treningom za balerine

Barre je jedan od novih sportova u trendu koji angažuje telo odozgo ka dole i oblikuje ga na odgovarajući način. Intenzivni trening uz baletsku šipku kombinuje elemente baleta s pilatesom i jogom. Ovaj miks brzih i laganih pokreta je veoma efikasan i dolazi – kao i mnogi drugi sportovi u trendu – iz SAD-a gde je veoma popularan kod modela i influensera. S obzirom na to da barre workout (barre trening) prvenstveno vežba mišićne grupe koje se nalaze u dubini, trening je veoma naporan.
Uz ritmičnu prateću muziku barre workout (barre trening) veoma je zabavan i razvija osećaj za ritam i koordinaciju. Nije vam potrebna posebna oprema, dovoljni su neklizajuće čarape i uska sportska odeća (kako bi se brzo prepoznale greške u stavu). Ostatak opreme dostupan je u specijalno opremljenim fitnes studijima koji u ponudi imaju barre workout (barre trening).

Trailrunning (trejl trčanje): ljubimac među sportovima u trendu na otvorenom

Tokom proteklih godina mnogi zavisnici od fitnesa otkrili su svoju ljubav prema sportovima na otvorenom. Međutim, umesto uobičajenog džogiranja u parku, trailrunning (trejl trčanje) jeste trčanje u prirodi. Nema saobraćaja i asfaltirane podloge – to su posebnosti ovog sporta u trendu koje ga razlikuju od urban runninga (urbanog trčanja). Pored toga, trailrunning (trejl trčanje) veoma je raznolik zbog lepog okruženja, neravnog tla i savladavanja visinskih prepreka. Važno za početnice i početnike: obične patike za trčanje nisu dovoljne za ovakve napore. Zbog toga bi trebalo da uložite novac u patike za trailrunning (trejl trčanje). I zapamtite, ako se krećete po neobezbeđenim planinskim stazama, treba da: vodite računa o svojoj bezbednosti, možete da procenite svoju snagu i vodite računa o prirodi.

Budnost i održivost su sve važnije

Pre nekoliko godina bilo je u trendu da svoje sportske ciljeve i rezultate pratimo preko fitnes aplikacija i učinimo ih što merljivijim u brojkama. Sada u prvi plan dolaze dva trenda koja dobijaju na značaju i u drugim životnim područjima: budnost i održivost.
Prisutnost ovde i sada, osećaj za svoje telo i sklad sa samim sobom pomaže nam da ostavimo svakodnevicu iza sebe i fokusiramo se. Kada je u pitanju budnost u oblasti fitnesa, radi se o tome da kada se pojave negativne emocije – na primer, bes zbog naizgled „presporog“ napretka – oslušnemo sebe zašto željeni učinak danas nije bio moguć i zbog čega nam to smeta – i da na kraju to prihvatimo i pretvorimo u nešto pozitivno.
Ekološka svest je takođe sve značajnija za mnoge ljubitelje sporta. Kako možemo da se bavimo sportom na ekološki prihvatljiv način zavisi pre svega od tri faktora: Da li moramo dugo da se vozimo da bismo stigli tamo? Da li nam treba mnogo opreme? I da li je za sport potrebna određena infrastruktura, na primer, sportski objekat?