Active Beauty
Priroda umesto teretane: sport na otvorenom

Vežbanje na otvorenom

Priroda umesto teretane: sport na otvorenom

Izađite iz teretane zato što danas treniramo napolju! Nedostaje vam samo još sport na otvorenom koji odgovara vašoj svakodnevici i vašim afinitetima? Mi imamo nekoliko ideja.
Uvek se isplati da počnete da se bavite nekom novom vrstom sporta. Fitnes na otvorenom je zabavan, a osim toga i veoma efektivan. Vežbanje na otvorenom je preporučljivo čak i usred grada, kako pokazuju rezultati studije koju je sproveo univerzitet u Kopenhagenu. Svejedno da li se radi o gradskom vazduhu, šumi ili planinskoj panorami: Uslovi koji se na otvorenom stalno menjaju predstavljaju pravi izazov za naše telo i duh. Neravni putevi, vetar koji nam duva u lice ili usponi za koje moramo da sakupimo snagu – sve to napreže mišiće i tetive u većoj meri nego vežbanje u teretani. Usput takođe vežbamo pažnju i sposobnost reagovanja. Još jedna prednost za sve one koji su previše leni za fitnes: Tokom sporta na otvorenom vreme prolazi mnogo brže nego na traci za trčanje koja monotono zuji.

Sport bez stresa – kako izgleda fitnes za lenje | ACTIVE BEAUTY

Na ovaj način možete za sebe da nađete odgovarajući sport na otvorenom

Sada nedostaje samo još vrsta sporta koja odgovara vašim afinitetima i vašem ritmu života: Uz pomoć sledećih pitanja možete da ustanovite u kom pravcu bi trebalo da krenete:
  • Koja vrsta sporta bi mi sada prijala?
  • U kakvoj sam fizičkoj kondiciji?
  • Šta mi je potrebno sada – akcija i izazov ili mir i ravnoteža?
  • Šta mi je u detinjstvu pričinjavalo radost?
  • Kako bih ovu radost mogao da otkrijem ponovo?

Pet ideja za sport na otvorenom

1. Džogiranje

Džogiranje je klasik među svim vrstama sporta na otvorenom. Da li je dosadan? Nikako!

Pogodno za: sve ljude koji žele da poboljšaju svoju kondiciju.
Oprema: neka vas u specijalizovanoj prodavnici obavezno posavetuju o odgovarajućoj obući za trčanje.
Dobro za: istrajnost i cirkulaciju.
Saveti za početak: nemojte odmah da dajete pun gas, tri treninga nedeljno u trajanju između 30 i 60 minuta predstavljaju dobar start. Sa povećanjem kondicije možete da menjate dužinu trčanja. Pomoć za početnike nude fitnes aplikacije kao što je „Runtastic“.

2. Vežbe sa sopstvenom težinom

Ideja koja se krije iza velikog trenda vežbi sa sopstvenom težinom tela jeste da telo dovedete u formu bez pomoći fitnes opreme.

Pogodno za: sve ljude, kako početnike tako i napredne vežbače.
Oprema: dovoljna je strunjača, uključite dodatno svoje okruženje: klupe u parku ili debla služe kao pomagači za izvođenje sklekova.
Dobro za: muskulaturu središnjeg dela tela, takozvani „Core“.
Saveti za početak: počnite skromno sa dva do tri treninga nedeljno u trajanju od 45 minuta. Aplikacija kao što je „Freeletics“ pružaju podršku prilikom vežbanja na otvorenom.

3. Kalistenika

Reč „kalistenika“ potiče iz grčkog jezika i znači „dobra snaga“. Ova vrsta sporta takođe se zasniva na vežbama sa sopstvenom težinom tela i u Njujorku je apsolutno u trendu.

Pogodno za: sve ljude koji žele da povećaju kontrolu tela i snagu.
Oprema: konstrukcije, šipke i klupe na igralištima ili u sportskim parkovima i na fitnes terenima u prirodi.
Dobro za: celo telo.
Saveti za početak: počnite sa osnovnim vežbama kao što su zgibovi, sklekovi i čučnjevi. Korak po korak možete da dođete do komplikovanijih vežbi. Vežbe mogu da se nađu, na primer, na YouTubeu.

4. Plivanje

Svejedno da li u bazenu ili u jezeru – plivanje je zabavno, a od kada je divlje plivanje (čak i tokom hladnog doba godine) postalo trend, ono uživa ponovo veću popularnost.

Pogodno za: sve ljude, posebno za one koji imaju problema sa zglobovima.
Oprema: isplati se da investirate u naočare za plivanje koje dobro prianjaju na vaše lice – mogu da se nađu i one sa dioptrijom.
Dobro za: pre svega ramena, kapacitet srca i volumen pluća.
Saveti za početak: kursevi plivanja za odrasle osvežavaju stare tehnike. Počnite prsnim stilom, kraul je naporniji. Dva do tri treninga nedeljno u trajanju od 45 do 60 minuta predstavljaju dobar start.

5. Ćigong

Sport na otvorenom za više opuštenosti: dalekoistočne vežbe meditacije, koncentracije i kretanja donose nam uravnoteženost.

Pogodno za: sve ljude koji osećaju napetost ili ukočenost u leđima, nogama i ramenima koji su uslovljeni stresom i za sve one koji imaju poteškoće da se isključe.
Oprema: lepo mirno mesto u prirodi.
Dobro za: osećaj za telo i unutrašnju ravnotežu.
Saveti za početak: da bi se vežbe izvodile svesno i korektno, preporučuje se pohađanje kursa. Početnici treniraju 20 do 40 minuta tri do pet dana nedeljno.