Ovo veganska ishrana čini telu

Jedna stvar unapred: Bilo da ste vegani, vegetarijanci ili ljubitelji mesa – nijedna od ovih dijeta nije zdrava ili nezdrava sama po sebi. Vegani koji jedu samo tost s veganskim margarinom ili veganske gumene medvediće biće jednako nedovoljno snabdeveni važnim hranljivim materijama kao i mesojedi koji žive samo od kobasica i sličnih namirnica. Dakle, za nove vegane važi sledeće: Dobra mešavina više vrsta povrća, voća, mahunarki i orašastih plodova ili semenki obezbeđuje zdravu osnovu.
 
I dalje postoji relativno malo istraživanja o tome kada je tačno veganska ishrana zdrava. Činjenica je: Pošto vegani obično obraćaju više pažnje na svoje zdravlje tako što ređe puše, konzumiraju manje alkohola i više vežbaju, oni trpe manje štetnih uticaja.

 
Često, vegani imaju niži krvni pritisak i nivo holesterola, manji rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2, kao i niži BMI. Pored toga, vegani su obično bolje opskrbljeni beta-karotenom, vitaminom C i folnom kiselinom od ljudi čija je ishrana prosečna. Međutim, da bi izbegli nedostatke drugih važnih hranljivih materija, vegani treba pažljivo da planiraju svoju ishranu.

 

Vegani bi trebalo da obrate pažnju na sledeće

Određene hranljive materije oskudevaju u biljnim izvorima ili ih telo ne apsorbuje tako dobro kao iz životinjskih izvora. Posebno oni koji žele da jedu veganski na duži rok treba da obrate pažnju na ove hranljive materije.
  • Vitamin B12: Ovaj hranljivi sastojak se u dovoljnoj količini nalazi samo u životinjskim izvorima. Sopstvene zalihe tela obično traju nekoliko godina, zbog čega nedostatak često postaje očigledan tek u kasnoj fazi.
  • Proteini: Postoji mnogo veganskih izvora proteina: uključujući mahunarke, orašaste  plodove, integralne žitarice, krompir, proizvodi od soje, kinou, amarant i uljarice. Stoga ovde ne treba da bude bojazni od nedostatka, sve dok jedete uravnoteženu ishranu.
  • Omega-3 masne kiseline: Ulja uljane repice, oraha i lanenog semena mogu snabdevati telo omega-3 masnom kiselinom ALA. Međutim, EPA i DHA se nalaze samo u morskoj ribi s visokim sadržajem masti, koja ih akumulira u svom mesu jedući alge.
  • Vitamin B2: Biljne alternative mleku i mlečnim proizvodima uključuju uljarice, orašaste plodove, mahunarke, brokoli i kelj.
  • Kalcijum: Veganski izvori hranljivih materija su brokoli, kelj, rukola, lešnici i brazilski orasi, mahunarke i zamene za meso napravljene od soje i tofua.
  • Gvožđe: umesto mesa, vegani vole sočivo, leblebije, pasulj, bademe, integralne žitarice, amarant, kinou i spanać. Telo može bolje da apsorbuje biljno gvožđe ako se u isto vreme konzumira hrana bogata vitaminom C. Kafa i crni čaj, s druge strane, inhibiraju apsorpciju gvožđa.