Active Beauty
Nega kose: saveti stručnjaka za negu prema svakom tipu kose

Vodič za negu

Nega kose: saveti stručnjaka za negu prema svakom tipu kose

Odgovarajuća rutinska nega u potpunosti zavisi od vašeg tipa kose. Uz savete koje vam donosimo pronaći ćete proizvod koji odgovara baš vama!

Saveti za negu kose: kako da pronađete odgovarajuću negu za svoju kosu

Tip kose vrlo retko može dse odrediti samo kao jedan. Neretko se uočavaju preklapanja više tipova kose, a potrebe za negom takođe mogu da se menjaju tokom života, pa čak i u različitim godišnjim dobima. Zato preporučujemo kombinovanje saveta o nezi različitih tipova kose kako biste dobili idealnu negu za svoju kosu.

Nega suve kose

Popularna kao eliksir lepote koji veže vlagu, hijaluronska kiselina sada takođe dobija na važnosti u nezi kose. Serumi i šamponi za kosu s ovim aktivnim sastojkom posebno su razvijeni za dugu kosu – suvu, oštećenu i izbeljenu po dužini i krajevima. Hijaluron čuva vlagu u kosi, pomaže regeneraciju vlasišta i vraća vlasima kose elastičnost koja im nedostaje. Deluje na sledeći način: hijaluronska kiselina prodire u kutikulu vlasi i snabdeva je vlagom. Kao rezultat toga, pojedinačne ljuspice opet čvrsto i glatko prianjaju jedna na drugu – a kosa ponovno blista zdravim sjajem. Kao dodatna prednost u nezi kutikula, hijaluronska kiselina takođe štiti od oštećenja toplotom. Povećanje volumena događa se u sloju kose koji takođe sadrži keratinske niti. Ako se ovaj sloj ponovo hidrira, keratinske niti su opet dobro zaštićene. Rezultat: kosa se lepo i elastično njiše.

Ako imate suvu kosu, takođe morate da uzmete u obzir važne savete za oblikovanje. Susanne Forobosko‚ menadžerka kvaliteta za dm frizerski studio u Austriji, naglašava: „Pre svakog toplotnog stilizovanja frizure zaista treba da koristite proizvode za zaštitu od toplote. Inače će se struktura kose s vremenom oštetiti i počeće da pucaju krajevi i da se lomi kosa. Zaštita od toplote prekriva kutikulu poput finog filma i tako zatvara vlagu unutar vlasi. Zbog toga vlaga ne isparava, a kosa ne postaje lomljiva i oštećena.“

Nega kose bez sjaja

Iza beživotne kose uvek se krije lomljiva struktura kose. Kutikularni sloj koji štiti i oblaže unutrašnjost kose suši se i tako postaje ranjiv. Kao rezultat toga, pojedinačne ljuspe više ne prianjaju dovoljno glatko jedna uz drugu, što izaziva refleksiju svetlosti. Razlozi za to su brojni. Uz jako toplotno oblikovanje i farbanje, uticaji okruženja takođe mogu da igraju ulogu. Tvrda voda i zagađivači u vazduhu ostavljaju na kosi ostatke i oštećuju je. Šta zaista pomaže? Pranje kose šamponom za sjaj kojim se uklanjaju naslage. Hidrirajući proizvodi za negu s hijaluronskom kiselinom i proteinima zaglađuju, ispunjavaju praznine u kutikuli i vraćaju sjaj.

Nega ispucalih krajeva

Kao najstariji deo kose, krajevi su izloženi velikom stresu. Ako se rascvetavaju, kažemo da su ispucali. Ovakvo oštećenje nastaje mehaničkim, hemijskim ili toplotnim uticajima, što uključuje trenje o odeću, tretman agresivnim proizvodima ili bojama za kosu, kao i često stilizovanje kovrdža, korišćenje fena za kosu i tako dalje. Posebni proizvodi protiv ispucalih krajeva, obogaćeni uljem argana, moringe ili ricinusa i posebnim lepkom, mogu da poprave ispucale krajeve i spreče dalje pucanje. Šišanje može da se odloži, ali ne i trajno izbegne.

Nega lomljive kose

Dok kosa puca samo na krajevima, lomljenje kose strukturalno je oštećenje koje zahvata celu dužinu kose. Za ovo može biti mnogo različitih uzroka – kao što je prevelika izloženost toploti prilikom stilizovanja, farbanje ili posvetljivanje, trenje ili prečesto pranje. Vodonikova veza u vlasima prekinuta je, a kutikula je ogrubela tako da na kraju štrči. Zbog toga unutrašnjost kose gubi zaštitu i isušuje se. Visokokoncentrovani aktivni sastojci poput ekstrakta kruške, biotina, hijaluronske i aminokiseline ispunjavaju pukotine u kosi, zaglađuju lomljiva područja i vraćaju joj vlažnost. Međutim, kosa više ne može potpuno da se oporavi. Stoga se lečenje mora nastaviti sve dok oštećeni pramenovi kose ne izrastu.

Nega kovrdžave kose

Kokosovo ulje zaista je blagotvorno u nezi tela i kose. Kovrdžavoj kosi posebno pomažu šamponi i sprejevi na bazi kokosa, zato što je takva kosa prirodno prilično suva. Šta kokosovo ulje može da uradi za negu kose? Ono sadrži vredne sastojke poput vitamina E, koji deluju kao prirodni antioksidansi i mogu da zaštite od uticaja iz okruženja. Budući da je kokosovo ulje vrlo bogato, ono ne prodire u kosu, već stvara zaštitni sloj oko vlasi i tako obezbeđuje željeni sjaj, definiše kovrdže i takođe sprečava pucanje na krajevima. Međutim, aktivni sastojak nije prikladan za tanku i masnu kosu, jer je otežava.

Nega ravne kose

Zvezda u usponu na nebu lepote zasigurno je pirinčana voda. Aktivni sastojak nije nov, jer su u drevnom Japanu ljudi uranjali kosu u ovu mlečnu tečnost kao tretman za negu lepote. Redovna upotreba šampona i regeneratora s aktivnim sastojkom namenjena je dobijanju sjaja i volumena. Prema kom principu funkcioniše? Pirinčana voda obogaćena je vitaminom B8 i aminokiselinama. Proteini ispunjavaju male praznine u sloju kutikule i daju kosi željeni sjaj. Povećanje volumena dešava se usled stvaranja debljeg sloja skroba koji obavija vlas kose. Nažalost, aktivni sastojak nije prikladan za sve: lomljiva kosa postaje suva i krta zbog viška proteina.

Nega kose kod gubitka vlasi

Pojavu opadanja kose može da očekuje 20 posto žena i gotovo 40 posto svih muškaraca posle dvadesetog rođendana. Međutim, uzroci ove pojave nisu samo genetski. Razlog takođe mogu da budu stres ili nedostatak hranljivih materija. Kod žena i menopauza može da dovede do pojačanog gubitka kose. Pomoć dolazi u obliku posebnih šampona i tonika s kofeinom, vitaminom B5, mentolom ili arnikom. Oni prodiru u dublje slojeve vlasišta i tamo podstiču cirkulaciju. To znači da folikuli koji su još aktivni mogu da proizvode jaču kosu. „Tonike treba naneti na očišćeno vlasište i umasirati najmanje tri puta nedeljno“, kaže Helmut Majer, menadžer kvaliteta dm frizerskog studija u Austriji.

Nega masne kose

Koliko masnoće vlasište proizvodi u nekoj je meri genetski određeno. Međutim, preterana nega često izaziva masnu kosu. Ako se vlasište suviše često pere proizvodima koji ga isušuju, ono reaguje prekomernim stvaranjem sebuma. Šamponi s biljnim aktivnim sastojcima deluju umirujuće. Osim toga, delotvorno je lagano produžavanje razmaka između pranja kose nošenjem pletenica i uz suvi šampon, dok se ravnoteža ponovno ne uspostavi.

Nega sede kose

„Preporučujem čišćenje sede kose koje omogućava nestanak žute nijanse – ili laminiranje, koje kosi vraća njen prirodan ton“, kaže Majer. Za završnu obradu kod kuće, tu su srebrni šamponi i maske u ljubičastoj boji, a za laminiranje kreme za repigmentaciju. Savet: birajte svetlije nijanse jer izgledaju prirodnije. A ako vam se sviđa potpuno prirodno? Nema problema: seda kosa je popularna.

Dodatni savet: na dm.rs pronaći ćete veliki izbor proizvoda za negu kose.