Active Beauty
Saveti za negu i zaštitu kože tokom letnjih dana
Tekst: dm Srbija

dr. Jasmina Vikalo

Saveti za negu i zaštitu kože tokom letnjih dana

Zašto je važno koristiti SPF?

Dermatolozi preporučuju svakodnevno korišćenje preparata za zaštitu od sunca, kako bismo zaštitili kožu od štetnog UV zračenja.

SPF ili Sun Protection Factor (faktor za zaštitu od sunca), predstavlja zaštitu od UVB zraka, sto znači da štiti kožu primarno od opekotina. Oznaka zaštitnog faktora nam ukazuje koliko puta duže možemo da provedemo na suncu u odnosu na vreme bez zaštite a da ne dobijemo opekotine, kao i koliki je procenat apsorbcije UV zraka. To znači da SPF 30 štiti dvostruko bolje nego SPF 15 samo kad su u pitanju opekotine od sunca. Ova linearna veza ne postoji kada se poredi apsorbcija UV zraka.
SPF 15 apsorbuje 93%, SPF 30 oko 97%, a SPF 50 oko 98%. Proizvodi sa SPF većim od 50 ne povećavaju bitno ovaj efekat, tako da se najviši zaštitni faktor prema evropskim normama deklariše kao SPF 50+, što nas upućuje na važan zaključak da nijedan zaštitni faktor ne daje 100% zaštitu od UV zračenja.
Dobar fotoprotektivni preparat mora da sadrži i zaštitu od štetnih UVA zraka, minimum trećinu zaštite u odnosu na UVB zrake, kao i zaštitu od infracrvenog zračenja, i vidljivog dela spektra.
Preparati sa zaštitnim faktorom, osim što nas štite od mogućih opekotina, sprečavaju razvoj prevremenog starenja koje se pored bora manifestuje pojavom hiperpigmentacija, i što je najvažnije, smanjuju rizik od pojave malignih melanoma i drugih karcinoma kože.

Kako sunce utiče na kožu?

Sunce ima veoma važnu ulogu u očuvanju zdravlja i poboljšanja vitalnosti, kao i za normalno odvijanje metaboličkih funkcija u organizmu. Sunčevi zraci podstiču sintezu vitamina D, podižu nivo serotonina i blagotvorno utiču na naše raspoloženje i imunitet. Međutim, preveliko izlaganje suncu bez adekvatne zaštite dovodi do ozbiljnih oštećenja ćelija kože, počev od pojave opekotina, prevremenog starenja do razvoja raka kože.
Spektar sunčeve svetlosti sastoji se od UV, vidljive i infracrvene svetlosti. Zraci koji najviše štete našoj koži nazivaju se ultraljubičastim (UV) zracima i odnose se na UVA i UVB zrake. Ultraljubičaste zrake ne možemo da vidimo, jer su kraće talasne dužine od svetlosti koja je vidljiva ljudskim okom.
UVA zraci prodiru u dublje slojeve kože i dovode do fotostarenja (prevremeno starenje kože uzrokovano suncem), hiperpigmentacija kao što su fleke od sunca, alergija, sve do degenerativnih promena na ćelijama i pojave karcinoma kože.
UVB zraci mogu izazvati trenutna oštećenja kože od sunca kao što su opekotine, a stvorene u ranom detinjstvu, kao i kumulativni efekat oštećenja, povećavaju rizik od stvaranja malignog melanoma kasnije tokom života.
Pored obavezne zaštite od UV zračenja, dobri fotoprotektivni preparati nas čuvaju i od štetnog infracrvenog zračenja, kao i od vidljive svetlosti visoke energije, jer sinergijskim delovanjem mogu da ubrzaju proces fotostarenja.

U kom koraku dnevne nege se koristi SPF? Da li odmah nakon čišćenja ili na kraju, nakon dnevne kreme?

Proizvod sa zaštitinim faktorom treba da bude poslednji korak u jutarnjoj rutini nege kože, nakon dnevne kreme.
Osnovna rutina nege mora da obuhvati čišćenje kože, hidrataciju i fotoprotekciju. Pored izbora odgovarajućeg proizvoda, važan je i redosled nanošenja. Najpre se nanose proizvodi za negu ređe konzistencije, sa aktivnim sastojcima koje koža treba dobro da upije, a završava se sa nanošenjem fotoprotektivnog preparata koji predstavlja zaštitnu barijeru od štetnih UV zraka.

Kako odabrati odgovarajuću zaštitu od sunca?

Dobra zaštitna krema od sunca za svakodnevnu upotrebu treba da bude lagane teksture, nemasna, da ne zapušava pore, da ne ostavlja lepljiv i sjajan trag na koži i da pruža široki spektar zaštite od sunčevog zračenja.
Preparati za zaštitu lica razlikuju se od preparata namenjenih koži tela, i biraju se na osnovu tipa i stanja kože;
nekomedogeni, oil-free, laganije strukture u vidu gela su za masnu kožu, a bogatije, kremaste teksture za suvu.Takođe, postoje posebne formulacije fotoprotektivnih preparata za osetljivu kožu, kožu sklonu pigmentacijama, alergijama. Ovi preparati, pored širokog spektra zaštite od sunca (UV-VIDLJIVA SVETLOST-INFRACRVENA), sadrže i razne aktivne supstance koje deluju umirujuće na svrab i crvenilo, pružaju antioksidativnu zaštitu i dodatno hidriraju kožu.

Koliko vremena nakon izlaska iz vode treba naneti SPF?

Proizvod koji koristimo za zaštitu od sunčevog zračenja potrebno je da ravnomerno rasporedimo po čitavoj površini kože u dovoljnoj količini. Dodatni sloj SPF-a se nanosi na svaka dva sata, ali i neposredno nakon svakog kupanja u vodi. Preporučuje se korišćenje vodootpornih krema za zaštitu od sunca, ali treba istaći da one duže štite kožu dok smo u vodi. Posle plivanja, i njih je neophodno ponovo naneti na kožu.