Active Beauty
Kako rituali osnažuju decu

Još jednom! Još jednom!

Kako rituali osnažuju decu

Male navike donose veliko olakšanje. Rituali su veoma korisni za porodice jer decu vode kroz svakodnevni život poput navigacionog sistema. Kako ih pravilno uključiti u porodični život:
Mamin veseli jutarnji ritual buđenja, zajednički ručak uz mnogo priče i smeha i tatine zanimljive priče za laku noć koje uvek počinju istim rečima imaju nešto zajedničko. Svi oni suptilno pripremaju decu za ono što tek dolazi. Rituali strukturiraju dan, najmlađima pružaju osećaj sigurnosti i pravilan ritam prema kojem mogu pouzdano da se orijentišu.


Korisni rituali za svakodnevni život deteta

Jutarnji ritual

Decu koja vole duže da spavaju sigurno nećemo da probudimo pesmicom. Njima je potrebno vreme da polako izađu iz sna. Ukoliko mama svakog jutra nekoliko minuta pre nego što dete treba da ustane iz kreveta razmakne zavese, ono će bez stresa da zakorači u novi dan, što će garantovano pozitivno da utiče na njegovo raspoloženje.
Za razliku od spavalice, drugo dete je od samog jutra puno energije i raduje se snažnom zagrljaju i golicanju u krevetu. Ujutru voli da obavi male poslove u domaćinstvu kao što je hranjenje mačke i u isto vreme uči da preuzme odgovornost.

Tradicija zajedničkih obroka

Zajednički obroci povezuju ljude. Budući da tokom radne nedelje često nismo u prilici da se okupimo, obroci sa čitavom porodicom vikendom su zaista dragoceni. Svi isključuju (odnosno odlažu) pametne telefone i pričaju o tome šta im se uzbudljivo dogodilo u poslednjih nekoliko dana. Ko želi može da pomogne u pripremi hrane. Dok ćaskaju sa svojom decom, roditelji saznaju ko su najbolji prijatelji njihove dece i da li nekoga nešto muči.

Večernji ritual

Uspavljivanje bebe je priča za sebe, a o spavanju tokom cele noći još ne možemo da govorimo… Zato roditelji često smišljaju prijatne rituale da bi uspavali svoju bebu. Ona će zasigurno da uživa u nežnim masažama nakon kupanja, tihim uspavankama i zajedničkom maženju, kao i u ljuljanju dok ne zaspi.

Predškolska i školska deca često su uzbuđena nakon dana ispunjenog događajima i teško se umiruju. Nekoliko minuta igranja s plišanim igračkama nakon tuširanja ili osvrt na dan sa tatom može da bude korisno. Komplikacije mogu da nastanu ako ritual postane suviše opsežan i na taj način (nepotrebno) produžava fazu uspavljivanja. Običaj treba dobro da se uklopi u porodični ritam i da ne izaziva dodatni stres.

Deci je najvažnije da dobiju neograničenu pažnju od mame i tate, nije važno koliko dugo traje dnevni ritual. Iz malih običaja kao što je nežno pletenje pletenica pre odlaska u krevet ili svakodnevna kontrola ormara (da se možda nije sakrilo neko čudovište u njemu) deca uočavaju da se roditelji interesuju za njih i da ih shvataju ozbiljno i zbog toga se osećaju voljeno. A to će opet da im pomogne da lakše utonu u san.

Ritual opraštanja

Veoma mali broj dece voli opraštanje jer su im roditelji posle toga van domašaja. Kada pođu u vrtić, opraštanje doživljavaju prilično intenzivno. Zato je važno osnažiti ih pozitivnim mislima nakon buđenja. Kada im tata ispriča da će danas da ima uzbudljivu fudbalsku utakmicu s drugarima, sa lakoćom će iskočiti iz kreveta. Ukoliko im objasnite da će mama da dođe po njih odmah posle školskog zvona, imaće konkretniju predstavu o vremenu. Ako roditelji provode veče udvoje i bebisiterka sprema mališane za spavanje, značiće im da čuju da će mama doći kući nakon što zaspu i da će im dati veliki poljubac.

S ritualima kroz godinu

Iako se neki događaji ne održavaju redovno, ipak ostaju dugo u sećanju. Oni takođe održavaju porodicu na okupu kada se slave uz ustaljene rituale.

Rituali za posebne prilike

Rođendani, Uskrs, Nova godina, neki običaji koji su oblikovali naše detinjstvo, nastavljaju da žive s nama i u odraslom dobu. Za rođendan stavljamo svećice na ukrašenu tortu, za Novu godinu nam stiže Deda Mraz na sankama, a u uskršnjem gnezdu uvek se nalazi jedno jaje ofarbano u crveno.

Ovi običaji nisu važni samo za decu, oni predstavljaju lepe uspomene i za odrasle osobe s kojima svi mogu da se identifikuju čak i godinama kasnije. Deca razvedenih roditelja i deca iz mešovitih porodica takođe mogu da pronađu podršku u ovim tradicijama ako su prilagođene novoj konstelaciji i potrebama koje su nastale iz nje.

Tradicije u društvenom okruženju

Običaji van porodice takođe mogu da osnaže decu. Školske zabave im pokazuju da pripadaju svom odeljenju, rođendani s prijateljima pružaju im društvenu potporu. Ovi običaji su nešto čemu se deca raduju i prema čemu mogu dugoročno da se orijentišu, baš kao i mnoge druge male stvari koje oblikuju i strukturiraju njihov svakodnevni život. Svi oni im na kraju krajeva donose istrajnost i sigurnost.

Rituale je potrebno prilagoditi

Svaka porodica ima svoj ritam, svoje preferencije. I svaki član porodice je drugačiji. Ritual u kom ćerka uživa sinu može da bude dosadan, njegovi omiljeni rituali opet ne bude interesovanje kod devojčice. Zato je važno ispitati da li detetu određena navika zaista odgovara i po potrebi je uskladiti.

S vremenom deca prerastaju pojedine rituale kao što su priče za laku noć. Otkrijte zajedno koje su sada njihove želje. Običaji koje je dete u međuvremenu zavolelo mogu da se prilagode na odgovarajući način tako što će sada na primer ono da preuzme priču na sebe i ispriča svom tati kako je provelo dan ili da kaže nešto o svom omiljenom strip-junaku. Na taj način dete će da uživa još više jer i samo može da doprinese porodičnim običajima.