Active Beauty
8 rules of love: kako zadržati ljubav u svom životu

Kako se dešava prava ljubav?

8 rules of love: kako zadržati ljubav u svom životu

Uzaludna traženja, on-off veze, neprestano pronalaženje pogrešnih osoba... Nije svima tako lako da privuku trajnu ljubav u svoj život. Jay Shetty objašnjava osam pravila kojih se morate pridržavati da biste razvili odnos prepun ljubavi prema sebi i prema svom partneru.

8 rules of love: osam pravila za ljubav

U svojoj knjizi Osam pravila ljubavi: kako je pronaci, zadržati i pustiti Jay Shetty pojašnjava svojih osam pravila za ljubav.

1. pravilo: Odvojiti vreme za samocu

Za ljubav se prvo morate pripremiti. Da biste to uradili, prvo morate da provedete neko vreme sami sa sobom i da vežbate ljubav prema sebi. Ako vam se to cini neuobicajenim, najpre se odlucite za male poduhvate. Kasnije se možete odvažiti i, na primer, putovati sami. Cilj je da bolje upoznate sebe i posvetite se licnom razvoju. Bitno je da ste prisutni u samima sebi i da ne odvlacite sebi pažnju društvenim mrežama i slicnim sadržajima. Meditacija ljubavlju prema sebi takode može da bude od pomoci. Ovaj autor i life coach piše o dobrobitima samoce: „Biti sam pomaže ti da shvatiš da postoji ´ti´ pre, za vreme i posle svake veze, i da uvek moraš da ideš svojim putem, bez obzira na to jesi li s nekim ili ne.” U ovoj fazi takode je važno raditi na sopstvenim veštinama negovanja odnosa i nauciti biti saosecajan i strpljiv sa svojim bližnjima.

2. pravilo: Otkriti svoju licnost

Shetty ovde govori o „karmi“. Uticaji iz detinjstva, iz porodice, ali i okoline u kojoj se, na primer, nalaze naši prijatelji, ili iz verskih uverenja, igraju presudnu ulogu. Svi oni uticu na to kako reagujemo na situacije ili kako donosimo odluke – i stoga odreduju našu karmu. Ako nismo zadovoljni rezultatom svojih postupaka, trebalo bi da preispitamo svoje stavove i preduzmemo drugacije akcije. Ljubavni odnos roditelja služi nam kao model i tražimo partnera koji nam pruža ljubav na slican nacin. Partnerski odnos takode bi trebalo da nadoknadi ono što nam roditelji nisu pružili (Shetty kao primer navodi prihvatanje). Kljucno je prepoznati svoje potrebe i sam ih zadovoljiti. Ono što je takode važno za drugo pravilo ljubavi jeste samopoštovanje. Prema Shettyju, na primer, ne bi trebalo da se definišete statusom ili izgledom na svom onlajn profilu za upoznavanje (ako ga imate), nego bi trebalo da se fokusirate na svoje unutrašnje vrednosti kada tražite partnera.

3. pravilo: Otkriti šta ljubav znaci drugome

Neki ljudi lako izgovaraju „volim te“, jer to cesto govore prijateljima i porodici. Zato ove dve reci nisu za svakoga sinonim za veliku, vecnu ljubav, pa se i koriste u vrlo prolaznim vezama. Ponekad osecamo seksualnu privlacnost prema nekoj osobi samo zato što nam se ona svida kao licnost. Kako bismo zaista znali da li je rec samo o površinskoj privlacnosti, Shetty predlaže primenu „pravila tri sastanka“. Ova tri sastanka imaju za cilj da otkriju: „Svida li ti se licnost druge osobe, poštuješ li njene vrednosti i želiš li da joj pomogneš da postigne svoje ciljeve?“ Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, možete polako da uspostavite zajednicku rutinu i planirate zajednicko vreme. Malo po malo, bolje cete se upoznati (na primer, tokom dubokih razgovora) i proci cete kroz prepreke koje veza sa sobom nosi. Zajednicko rešavanje problema, pridržavanje zajednickih vrednosti i medusobnih obecanja, pokazivanje ranjivosti i osecaj brižnosti... sve ovo dovodi do toga da se u partnerstvu s vremenom gradi sve više poverenja.

4. pravilo: Poducavajte se ljubavlju

Autor knjige opisuje partnera kao „gurua“: „Vaš partner trebalo bi da bude neko s kim, od koga i uz ciju pomoc želite nešto da naucite – i obrnuto.” On posebno naglašava da je temelj ispunjen ljubavlju i strpljenjem važan za ovo pravilo i da nije rec o pukom „poducavanju“ nekoga necemu. Naglasak treba staviti na to da i sami postanete dobar ucitelj, da zajedno stvarate i imate takozvani growth mindset, odnosno volju za daljim razvojem. Uvek bi trebalo da utelovite ono što želite da postignete uceci od svog partnera (na primer zdrav nacin života). Kritikovanje partnera grubo je i beskorisno i trebalo bi da više podsticemo i hvalimo pozitivno ponašanje.

5. pravilo: Slediti sopstveni poziv

Pojam „dharma“ dolazi iz sanskrta i može da se prevede kao „odlucnost“. Rec je o tome da svako u partnerskom odnosu ima vremena za svoj poziv (ne mora to da bude posao, možete se baviti i nekim hobijem). Tako bi u životu trebalo za oba partnera da postoji ravnoteža izmedu partnerstva, posla, zvanja i, eventualno, dece – cak i ako bi jedan od partnera ponekad morao da ima suzdržaniji pristup prema svom zvanju. Mimo veze, svako bi trebalo da vodi svoj život i u njemu da se ostvari, što je opet dobro za partnerski odnos.

6. pravilo: Ispravno se svadati

Ako ne volite sukobe i volite da ugadate ljudima da biste se svima svideli, s vremenom cete shvatiti da veze ne funkcionišu tako. Partner tada ne zna na cemu je, šta volite, ne branite svoja stanovišta ... Kako bi se svade u vezi odvijale s poštovanjem i ne bi dovele do eskalacije, autor knjige savetuje da se problemima uvek pristupi odmah. Pritom ne morate biti na suprotstavljenim stranama, nego bi trebalo konstruktivno da tražite zajednicka rešenja.

7. pravilo: Nekada je odvojenost jedino rešenje

Ako se u vezi ne osecamo prijatno, ako se nedostatak poverenja manifestuje u obliku kontrole, a partner jednostavno nije na istoj talasnoj dužini s vama, onda je bolje da prekinete. Vezu ne možete spasiti ni po koju cenu. Ponekad je interes za ostankom u odnosu samo jednostran ili više nemate mnogo toga da kažete jedno drugom. Protivmera bila bi da ne zaboravite svoj poziv, da radite nove stvari i da kao par proživljavate nova iskustva. Zajednicko napuštanje zone udobnosti daje veliki podsticaj zajedništvu! Ako ništa drugo ne uspe, razgovarajte s partnerom i objasnite mu zašto želite da se razdvojite. To je trenutak da primenite proces odvajanja i budete sami neko vreme (vidi 1. pravilo). Ovo važi i ako se neko odvojio od nas

8. pravilo: Pružiti ljubav

Cak i ako ste proživeli loš prekid ili negativna iskustva, cilj u životu je voleti uvek ponovo. To se ne odnosi samo na romanticnu ljubav nego pre svega na ljubavne interakcije s drugim ljudima. Ovo ukljucuje interakciju obeleženu zahvalnošcu s kolegama na poslu, pismo zahvalnosti vašem najboljem prijatelju na Galentine‘s Day ili kratak razgovor sa starijim komšijama koji žude za društvom.

Preporuka za knjigu:


8 rules of love
Jay Shetty