Takmičenje za pesmu Evrovizije: 15 zanimljivih činjenica

200 miliona

ljudi uzbuđeno prati Evroviziju na ekranima i na javnim mestima. Ideju je predstavio još 1956. godine Marcel Bezençon, tadašnji predstavnik Programske komisije Evropske radiofuzne unije. Sledeći svoju viziju, hteo je da umetnicima iz raznih zemalja (a 37 će ih nastupiti ove godine) ponudi istu pozornicu i oda isto poštovanje – verno sledeći moto Evrovizije: United By Music.

40

kilograma bio je težak kostim australijskog predstavnika na Evroviziji Sheldona Rileyja prilikom njegovog nastupa u Torinu 2022. godine. Ogrtač je bio ukrašen bezbrojnim svetlucavim kamenčićima, baš kao i njegova maska za lice, što je umetniku koji pati od Aspergerovog sindroma trebalo da pruži veći osećaj sigurnosti. Riley se plasirao na 15. mesto s pesmom Not The Same.

NULA

bodova dobila je grupa ABBA na Evroviziji 1974. godine za pesmu Waterloo od tadašnjeg domaćina manifestacije Velike Britanije. Ali kvartet iz Švedske ne samo da je pobedio s ovom pesmom, nego je pojavljivanje četvorke u bleštavoj, spektakularnoj odeći i čizmama s posebno visokom platformom označilo početak svetske karijere bez presedana... Mamma mia, inghilterra!

JEDNA

evropska država nikada nije prenosila Evrosong – a i njeno učestvovanje na ovom takmičenju ne bi bilo zamislivo. O kome je reč? O Vatikanu. Do dana današnjeg, grad-država ovaj muzički spektakl potpuno ignoriše.

17

Ako vaš favorit ima ovaj startni broj, slobodno stavite šampanjac da se hladi. Statistički gledano, učesnici Evrovizije koji nastupe pod ovim rednim brojem imaju najveće izglede za pobedu. Do sada se sreća takmičaru pod rednim brojem 17 nasmešila već šest puta, dok redni brojevi 2, 16, 21 i 25 svojim takmičarma nisu donosili rezultate.

138

puta čuti „la“ u nekoj pesmi? Zvuči ludo, ali ludo dobro kao što se pokazalo 1968. godine: s pesmom La, la, la, istinskim hvalospevom radosti života, španska pevačica Massiel probudila je zakopane uspomene iz detinjstva i pobedila. U skladu s tim, život u kom se što više može čuti La, la, la mogao bi da bude recept za uspeh!

37

pobednica predstavljalo je svoje zemlje u samostalnim nastupima a, iznenađujuće, samo deset puta muški učesnici radovali su se pobedi.

Tri glasne žice...

... umesto dve ima makedonska pevačica Kaliopi. To je čini malim čudom anatomije. Veća snaga glasnih žica donosi i veće izglede za pobedu? Nažalost, ne. Kaliopi se tri puta takmičila na Evroviziji, ali nikada nije uspela da donese pobedu kući u Makedoniju.

48 godina...

... prošlo je pre nego što je Austrija osvojila još jedno muzičko takmičenje. Udu Jürgensu to je prvi put uspelo 1966, a Conchiti Wurst gotovo pedeset godina kasnije. Austrija je između dve pobede ostala bez uspeha.

Brzina otkucaja između 61 i 70 u minutu...

... pokazala se posebno obećavajućom na Evroviziji. Ovaj broj otkucaja odgovara prosečnom broju otkucaja srca osobe u mirovanju.

Više od 1.600 pesama...

... Evrovizija je dala ovom svetu od svog početka. Za preslušavanje svih pesama bila bi potrebna 72 sata.

80.000 ljudi...

... okupilo se u centru Helsinkija 2006. kako bi izveli pesmu Hard Rock Hallelujah finskog pobedničkog benda Lordi u karaoke verziji – čak su dospeli u Ginisovu knjigu rekorda.

Od 1991...

... Jean-Marc Richard moderira takmičenje za pesmu Evrovizije za švajcarsku televizijsku kuću RTS na francuskom jeziku. To ga čini komentatorom Evrovizije s najdužim stažom.

Pet zemalja...

... Francuska, Nemačka, Španija, Italija i Velika Britanija, takozvanih „velikih 5“, automatski dolaze do finala svakog takmičenja za pesmu Evrovizije. Kako to? Ne samo zato što najviše doprinose Evropskoj radiodifuznoj uniji nego i zato što bi bez njihovog učešća gledanost bila znatno niža.

67 puta...

... Nemačka već učestvuje u takmičenju. Time je jedina zemlja koja je učestvovala svaki put od osnivanja ovog takmičenja, a tako će biti i ove godine. Međutim, Nemačka je do sada pobedila samo dva puta.